HEKER

Matjaž z FBI na grbi: zaslužil 115 tisočakov, škode za več milijonov

Objavljeno 06. avgust 2012 17.02 | Posodobljeno 06. avgust 2012 17.02 | Piše: A. L., STA

Program za vdiranje je prodal 233-krat, kupci pa so povzročili za 3,3 milijona evrov škode.

Matjaž Škorjanc in Sonja Čoh.

MARIBOR – Sojenje računalničarju Matjažu Škorjancu na okrožnem sodišču v Mariboru se je danes začelo z branjem obtožnice, ki ga med drugim bremeni izdelave programa za vdor v informacijski sistem in pranja denarja velike vrednosti. Sam se še ni želel zagovarjati, soobtožena Nuša Čoh pa je krivdo znova zanikala.

Škode za 3,3 milijona evrov

Danes 26-letni Škorjanc, znan tudi pod vzdevkom Iserdo, naj bi bil v obdobju med marcem 2008 in majem 2011 izdeloval program, s katerim je mogoče vdreti v tuj informacijski sistem, in ga prodajal prek spleta. Med glavnimi kupci naj bi bila španska kriminalna združba, ki da je s programom vdrla v računalnike po vsem svetu in jih združila v omrežje Mariposa (v prevodu metulj). Po obtožnici je bilo z omenjeno škodljivo kodo okuženo najmanj 23.000 računalnikov, med drugim naj bi z njeno pomočjo izvedli tudi skupinski napad na strežnike v Kanadi. Škodo, ki je bila s tem povzročena, se ocenjuje na najmanj 3,3 milijona evrov.

Kupil si je stanovanje in avto

Po navedbah iz obtožnice je Škorjanc kodo prodal najmanj 233-krat, denar pa so mu kupci nakazovali na bančni račun takratne partnerice Nuše Čoh. S tem naj bi si bil prvoobtoženi nezakonito pridobil 115.000 evrov, s čimer si je kupil stanovanje, avto ter drago računalniško in elektronsko opremo.

Davčna ugodnost?

26-letno zdravnico Nušo Čoh obtožnica bremeni pomoči pri pranju denarja. To je po navedbah tožilstva počela zavestno, medtem ko je sama danes ponovila, da ni vedela, da gre pri Škorjančevem početju »za kar koli spornega ali škodljivega«. Z njim se je spoznala leta 2007 med študijem medicine in povedal ji je, da izdeluje računalniške programe. Nakazila na njen in ne njegov račun si je razlagala kot »davčno ugodnejša«.

V priporu

Afero so razkrili v sodelovanju z ameriškim zveznim preiskovalnim uradom (FBI). Škorjanca so prvič aretirali julija 2010 in ga nato zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. Ponovno so ga prijeli oktobra lani v njegovem stanovanju v Mariboru in odtlej je v priporu. ZDA so zahtevale njegovo izročitev, a Slovenija v to ni privolila.

»Nima nobene zveze z računalniškim programom«

Današnji prvi dan glavne obravnave je bilo veliko pozornosti namenjene tudi postopkovnim vprašanjem. Obramba je neuspešno zahtevala zavrnitev obtožnice, saj jo je vložil okrajni in ne okrožni tožilec. Prav tako je zahtevala odpravo pripora in dovoljenje, da dobi Škorjanc vpogled v vse dokazno gradivo. Šele potem se bo Škorjanc tudi sam zagovarjal, obramba pa pravi, da fant »nima nobene zveze« s spornim računalniškim programom.

Naslednja obravnava je napovedana za četrtek, ko naj bi začeli branje dokaznih listin. Te obsegajo več kot 6000 strani, poleg tega je veliko gradiva še v elektronski obliki.

Deli s prijatelji