REŠEVANJE V GORAH

Klasično reševanje še vedno zlata vredno

Objavljeno 02. januar 2013 17.16 | Posodobljeno 30. december 2012 21.00 | Piše: U. P.

V temni noči so med Dolkovo Špico in Stenarjem pomagali alpinistu z izpahnjeno ramo.

Češki par je v temi iskal pot do bivaka, moškemu je zdrsnilo, obležal je z zlomljeno stegnenico (foto: GRS Bohinj).

KRANJSKA GORA, BOHINJ – Gorski reševalci iz Mojstrane so v nedeljo v dolino spravili nesrečnika, ki si je v soboto popoldne med zdrsom na ledu tik pred bivakom IV na Rušju izpahnil ramo. Kot nam je povedal načelnik domačih gorskih reševalcev Jože Martinjak, so klic o ranjenem gorniku med Dolkovo Špico in Stenarjem dobili v soboto ob 16.40 in takoj šli v akcijo. Ko je devet reševalcev z zdravnikom prišlo do nesrečnika, so ga takoj oskrbeli in se zatekli v bivak; šest jih je čez noč pri minus desetih stopinjah ostalo z njim, trije pa so se odpravili v dolino Vrata, kamor so prišli v nedeljo ob 2.30. Upanje, da bo v nedeljo z Brnika lahko poletel helikopter in ranjenega skupaj z ekipo popeljal z gore, se je razblinilo že zjutraj, saj je bila na letališču megla. Požrtvovalno so pljunili v roke, ob 8. uri vzeli pot pod noge ter ranjenega planinca na klasični način pospremili v dolino. Po besedah Martinjaka jim je obilo preglavic delal led, zato so za pomoč zaprosili Tineta Štularja, kmeta iz doline, da je na traktorske gume namestil verige in jim prišel naproti. S tem jim je zelo pomagal, saj so pridobili vsaj dve uri. Akcije je bilo konec tik pred poldnevom.

Čeh si je zlomil levo stegnenico

Bivakirati pa v soboto ni bilo treba dvojici iz Češke: enemu je v soboto ob 19.40 pod kasarno proti Belemu polju spodrsnilo, da se je kotalil več sto metrov po pobočju ter si zlomil levo stegnenico. Izvedeli smo, da si je par zimsko zahtevno pot iz Luknje preko Plamenic do Morbegne ogledal že poleti. Za bivakiranje sta imela v mislih Dolič, a je moškemu pri iskanju poti na grebenu zdrsnilo proti Velski dolini. Prijateljica je za pomoč zaprosila ob 19.50. »Že čas obveščanja pove, da Čeha nista bila kos zastavljeni poti,« dodaja vodja intervencije Janez Rozman. Za dodatno zmedo je poskrbelo prvotno sporočilo, namreč da sta nekje okrog malega Triglava. »Takoj sem aktiviral reševalce GRS Bohinj, zdravnika dr. Iztoka Tomazina in posadko helikopterja, ki je usposobljena za letenje v nočnem času. Ti so na kraj nesreče prepeljali skupini reševalcev, ki so ponesrečenca skupaj z zdravnikom oskrbeli in prenesli na primeren kraj za dvig v helikopter. Zaradi vremenskih razmer na Brniku in pomanjkanja goriva pa smo štirje reševalci prek Velega polja sestopili v dolino Voj. Moram priznati, da je bila pot zaradi zimskih razmer zelo naporna. Šele okrog 4. ure zjutraj smo prišli na varno,« opisuje načelnik Rozman in nadaljuje: »Ko dobiš obvestilo o takih nesrečah, se najprej vprašaš, ali je to res.«

Velja poudariti, da so reševalci v takšnih situacijah izpostavljeni nevarnostim, ne moremo pa niti mimo posadke helikopterja, ki je Bohinjcem že tretjič v letošnjem letu priskočila na pomoč v temi, ko so razmere za letenje povsem drugačne kot podnevi. V vseh treh primerih je šlo za letenje na območju Triglava. Rozman za konec pove, da bi se vse skupaj lahko končalo tragično, saj so trenutne razmere v visokogorju vse prej kot prijazne: pobočja so spihana in ledena, kar predstavlja veliko nevarnost zdrsov, poleg tega pa je veter sneg odlagal na zavetrnih legah, kar predstavlja veliko nevarnost proženja kložastih snežnih plazov – kot v primeru smrti Ruth Podgornik Reš pod Kalvarijo.

Letos v gorah umrlo 15 ljudi

Po podatkih gorske reševalne zveze so slovenski gorski reševalci letos opravili 412 intervencij, 153-krat so uporabili tudi helikopter. Tako so presegli lansko rekordno številko, ki je znašala 411 akcij. V slovenskih gorah je letos umrlo 15 gornikov, lani pa so hribi vzeli 13 življenj.

Deli s prijatelji