SODNA

Janša in Sanader sta Ropa stala 10 tisočakov

Objavljeno 16. januar 2015 13.49 | Posodobljeno 16. januar 2015 13.49 | Piše: T. L.

Višje sodišče pritrdilo prvostopenjskemu: bivši premier Rop je zdaj pravnomočno obsojen na plačilo kazni zaradi izdajanja tajnih podatkov v zvezi z izjavami o prisluškovalni afera.

Sloveniji se ne piše nič dobrega (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Ljubljansko višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je zaradi izjav o prisluškovalni aferi nekdanjega premierja Antona Ropa predlani obsodilo izdajanja tajnih podatkov, poroča Delo. Ropu so tedaj prisodili 10.000 evrov denarne kazni, ki jih bo zdaj moral poravnati.

Sodba za Ropa je zdaj pravnomočna, strankam pa še ni bila vročena. To je potrdil tudi Ropov zagovornik Emil Zakonjšek, medtem ko je vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič pojasnila, da so jo že prejeli.

In zakaj je bil Rop obsojen? Ker je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku v neuradnem pogovoru dejal, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. V uradni izjavi pa je pojasnil, da je Sova spremljala incidente in kdo je vanje vpleten. 

Na sodišču je Rop dejal, da zaradi njegovega ravnanja ni bilo škodljivih posledic za meddržavne odnose in da je v uradni izjavi povedal, da je Sova ravnala v skladu z zakonom oziroma da dela tisto, kar po predpisih mora – spremlja incidente na meji lastne države. Rop je dejal, da s to izjavo ni razkril nobenega tajnega podatka, po njegovem mnenju je afera pripomogla, da incidentov ni več bilo, državi pa sta pozneje uredili nekatera vprašanja, ki jih prej tudi zaradi incidentov nista mogli.

Tožilstvo je za Ropa sicer zahtevalo 20.000 evrov denarne kazni, sodnica pa mu je je prisodila 10.000 evrov.

Deli s prijatelji