OVADENA

Happy, happy Špela je osrečevala – sebe

Objavljeno 24. avgust 2013 10.13 | Posodobljeno 24. avgust 2013 10.13 | Piše: Vladimir Jerman

Kazensko so ovadili Špelo Peternel, voditeljico sekte Happy, happy.

Ovadena Špela Peternel. Foto: S.N.

LJUBLJANA – O nespodobno dragih tečajih numerologije za 720 evrov, letnem treningu pozitivne energije za 14.400 evrov, intenzivu za 5500 evrov skrivnostne skupine smo v Novicah že pisali. Vodje naj bi njenim pripadnikom priporočali, da si pogosto ponavljajo besede happy, happy, happy. Po tej čudežni angleški besedi hepi, kar pomeni srečen, se je skupine oprijelo ljudsko poimenovanje sekta Happy, happy. Nove člane novačijo med ljudmi, ki iščejo pot iz osebne stiske. Paradoks in greh je, da jih vodje tako imenovanih treningov pozitivne energije z nezaslišano visokimi cenami potisnejo v še hujšo stisko, z dežja pod kap.

Avtorica in trenerka Špela Peternel, ponekod smo jo zasledili še z dodatnim priimkom Vranić po možu Sanielu, opravlja program kot izobraževalno dejavnost s svojim podjetjem Sina 5.

Začne se z enournimi spletnimi konferencami zvečer ob osmih od ponedeljka do petka s programom za razvijanje pozitivnih čustev, povezovanje s pozitivno energijo ter pomočjo pri dostopanju »do znanja, ki ga potrebujete, da bi od življenja imeli kar največ« za »samo 96 €«. Nobene groze, ta po pričevanju udeležencev, ki so (kljub oviram in grožnjam) izstopili, šele sledi z nesramno dragimi dodatnimi treningi. Podobne kot Peternelova naj bi opravljali tudi njeni sledilci Saša Ignjatović (nekdanji namiznoteniški reprezentant), njegova žena Elena (nekoč je slišala na Alenka Kavčič), Jure Koščak in še kdo. Na facebooku gostuje spletna stran Resnica o energetskih treningih, kjer je še več imen (tudi fotografij) energetskih gurujev.

Pred energetskimi treningi je Peternelova opravljala že numerološke izračune. Da niso mogli biti prav poceni, lahko vidimo v poslovnem imeniku. Njen Center za numerološko analizo Pronumero z enim zaposlenim je na primer za leto 2011 izkazal 1,306.070 evrov čistega dohodka.

Zgražanje zaradi izžemanja strank že nekaj časa kroži po spletnih portalih, tako na primer na med.over.net kot tudi v medijih. Mnogi se čudijo, kako da ne ukrepa država, če zaradi drugega ne, pa vsaj zaradi močnih sumov, da guruji utajujejo davke.

Pozivi so očitno našli ušesa, saj je Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostjo PU Ljubljana, sporočila: »Ljubljanski gospodarski kriminalisti so v avgustu 2013 zaključili obsežen predkazenski postopek in kazensko ovadili 42-letno osumljenko in pravno osebo zaradi utemeljenega suma storitve večjega števila kaznivih dejanj poslovnih goljufij po 228. členu kazenskega zakonika in goljufij po 211. členu kazenskega zakonika. V predkazenskem postopku, ki se je vodil na podlagi prejetih prijav več oškodovancev, je bilo ugotovljeno, da je osumljena v svojem imenu in kot zakonita zastopnica pravne osebe, pod pretvezo zagotavljanja pozitivne energije, ki bi vplivala na življenjsko uspešnost, oškodovance prepričala, da so ji izročali izrazito nesorazmerno visoke zneske v zameno za izvajanje tretmajev za izboljšanje pozitivne energije, uspešnost in boljše počutje oziroma kot vložek v njeno dejavnost. V obdobju med letoma 2008 in 2011 so ji oškodovanci za navedene storitve plačali približno 2,700.000 evrov. V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so takšne storitve osumljenke izrazito preplačane, sredstva, ki jih je osumljena od oškodovancev izvabila kot vložek za njeno nadaljnje poslovanje oziroma razširitev tega, pa niso bila uporabljena v ta namen, temveč si jih je osumljenka protipravno prilastila.«

Po neuradnih informacijah sta kazensko ovadena Špela Peternel in njeno podjetje. Za kaznivo dejanje poslovne goljufije ji grozi do deset, za kaznivo dejanje goljufije pa do osem let zapora. Vzornica tako, njeni sledilci pa za zdaj še mirno spijo.

Pojasnilo Špele Peternel

Za komentar ali pojasnilo policijske informacije smo vprašali v ljubljansko podjetje Sina 5, d. o. o., na Dunajski 165, od koder je mag. Tjaša Jesenec posredovala tak odgovor: »Špela Peternel odgovarja, da je nastala situacija posledica zapleta z enim od družbenikov podjetja, s katerim je sodelovala in ki ni spoštoval pogodbenega dogovora zaradi velikih osebnih in finančnih težav, v katere je ta družbenik zapadel ob njegovi nekajmilijonski izgubi v trgovanju z vrednostnimi papirji. Da bi omenjeni družbenik lahko zavaroval sebe pred kazenskim pregonom in predvsem pred vsemi svojimi upniki, ki so v poslovanju z njim utrpeli izgube v milijonih evrov, je s popolnoma lažnimi navedbami skupaj z nekaterimi svojimi upniki, ki so bili tudi udeleženci programov gospe Peternel, zoper njo podal kazensko ovadbo. Celotna zgodba bo dobila epilog na sodišču, kjer se bo na osnovi dokazov pojasnil pravi motiv omenjenega poslovneža in njegovih somišljenikov in tako razjasnila celotna situacija.«

Uspeh le z etičnim ravnanjem

Pred treningi pozitivne energije, ki se jih, mimogrede rečeno, udeležujejo tudi nekatera elitna imena iz slovenske podjetniške srenje in ne le reveži v osebni stiski, je Špela Peternel z lastnim podjetjem Pronumero, registriranim na Tbilisijski 57b na Viču v Ljubljani, opravljala numerološke analize. Zanimivo je, da si je kot numerologinja sedež zdajšnjega podjetja Sina 5 poiskala na Dunajski 165. Seštevek številk nam da trojko, ta pa, smo poiskali na spletnem naslovu, v splošnem predstavlja: »To je veselo število, ki daje priložnost za igro in zabavo. Polno je želja in optimizma. Število 3 v imenu pomeni priljubljenost, otroke, zakonsko zvezo in spletke. Če njegovo energijo uporabljamo etično, prinaša uspeh; v nasprotnem primeru označuje nemarnost, lahkomiselnost in zapravljanje talentov.« Prinaša pa tudi »dramatične čustvene vzpone in padce, lahek zaslužek, nestabilnost«, pretirano izražena energija števila 3 se tudi »izraža kot neosredotočenost, razsipavanje energije, pretirana samozavest, plitva čustva, neodgovornost, opravljivost, pretiravanje, površinskost«.

Deli s prijatelji