PADEC

Gornik omahnil 
v globino in umrl

Objavljeno 30. julij 2013 17.07 | Posodobljeno 30. julij 2013 17.09 | Piše: Primož Škerl

»Slišati je bilo le še krik« in Ljubljančan je mrtev obležal pod potjo.

Ljubljančan, ki je umrl na Gonžarjevi peči, je uporabljal doma narejeni varovalni komplet. Foto: GRS Celje

VELENJE – V soboto zjutraj se je med vzponom po Gonžarjevi peči nad Vinsko Goro smrtno ponesrečil plezalec, 48-letni Ljubljančan. Na kraj nesreče so takoj prihiteli prizadevni celjski gorski reševalci, a moškemu ni bilo več mogoče pomagati. Poškodbe so bile prehude. Čeprav je Ljubljančan umrl na zavarovani in vzdrževani poti, odgovorni špekulirajo o najmanj dveh usodnih napakah, ki ju je gornik storil: imel je neustrezno opremo, in še to je narobe uporabljal. To je že druga tragična nesreča na Gonžarjevi peči.

Gonžarjeva peč leži na 575 metrih nadmorske višine, pot iz Vinske Gore do tja vzame okoli pol ure, premagati je treba 125 metrov nadmorske višine, trasa pa velja za izjemno zahtevno. Poleti priporočajo uporabo varnostne čelade in kompleta za samovarovanje, pozimi so obvezne še dereze.

Brane Povše, načelnik postaje Gorske reševalne službe Celje, je pojasnil, da se v takih primerih žal ne da izogniti najhujšemu. »Ni bil pravilno vpet. Planincem, ki se lotevajo podobnih vzponov, svetujem, naj si vsekakor priskrbijo ustrezen komplet, za katerega bodo odšteli le okoli 70 evrov, nato naj se čim bolje poučijo o pravilni uporabi. Ponesrečenec si je opremo izdelal sam.« Reševalci so ob truplu našli popkovino, sestavljeno iz pretanke vrvice in dveh matičark, neprimernih za varovanje na jeklenici, dodatne varovalne popkovine za pripenjanje čez varovala pa sploh ni imel. Gorski reševalci še opozarjajo, da se je treba zavedati, kako nevarni so lahko padci na feratah kljub močnim in zanesljivim klinom. Res pa je, da je bilo v zadnjem času več odpoklicev opreme, saj so proizvajalci ugotovili, da bi ta lahko bila nevarna.


Vzroke gre iskati tudi v pomanjkljivem znanju, čeprav je bil Ljubljančan po besedah soplezalca, 61-letnega Medvodčana, zelo izkušen planinec, pogosto je hodil po brezpotjih. Kakor je povedal policistom, je sam že priplezal na polico plezalne poti, kolega za seboj ni mogel videti, pa ga je zato povprašal, kdaj se bo povzpel do njega. Ta mu je odvrnil, da se že odpravlja, nato je bilo slišati le še krik. »Našli smo ga 10 metrov v strmini pod potjo. Naložili smo ga na gorska nosila in odpremili v dolino. Bil je takoj mrtev. Odneslo ga je dobrih 60 metrov globoko. Skotalil se je po ostri steni in nato v loku padel s spodnjega dela. Ni mogel preživeti,« še dodaja vodja reševalcev.

Na prošnjo svojcev ponesrečenega objavljamo naslednje pojasnilo:

»V članku in podpisu pod sliko je bilo izpostavljeno, da je ponesrečenec uporabljal doma narejen varovalni komplet, kar ga za nepoznavalce prikazuje v nekoliko čudni luči. Mnogi so članek namreč napačno razumeli, kot da je ponesrečenec počel nekaj, česar ne bi smel, in da je prav doma narejen komplet vzrok za nesrečo, kar nikakor ne drži. Komplet, gre za vrv in dva karabina, ob pomoči katerih se povežeš z jeklenico ali s klinom, si namreč po oceni poznavalcev kar veliko plezalcev naredi samih, saj to ne zahteva nobenega posebnega znanja. Čeprav se velja strinjati z izjavo načelnika postaje Gorske reševalne službe Celje Braneta Povšeta, da je komplet bolje kupiti, to ni bil vzrok za nesrečo, pač pa, kot je potrdil tudi Povše, dejstvo, da ob padcu in strgani varovalni vrvici ponesrečenec ni bil pravilno vpet.«

Robert Pogačar 

 

Deli s prijatelji