NEVARNA SNOV

Gnojnica pomorila ves živelj

Objavljeno 04. avgust 2015 17.00 | Posodobljeno 04. avgust 2015 17.00 | Piše: Oste Bakal
Ključne besede: gnojnica
Policisti še poizvedujejo, kdo je v potok Drvanja spustil nevarno snov.
Neznanec je spustil v potok gnojnico. Foto: Oste Bakal

BENEDIKT – Minuli ponedeljek, okoli pol enajstih dopoldne, ko se je temperatura nad Slovenskimi goricami dvigala proti 30 stopinjam, so domačini iz Benedikta mariborski regijski center za obveščanje obvestili, da v njihovem potoku na površju poginule ribe. Poklicni gasilci iz Maribora so se odpravili na kraj dogodka, kamor so bile poslane tudi druge ustrezne službe, in ugotovili so, da je za pogin najverjetneje kriva gnojnica, ki jo je neznanec spustil v potok že v bližini izvira. Prav vse ribe, majhne in malo večje, so bile mrtve, kakor tudi vsa preostala flora in favna.

»Zaposleni v VGP Drava so po ogledu pobrali poginule ribe, a očitno zelo površno in na kratki razdalji, kajti s prijateljem Feliksom Jaušovcem sem šel tudi sam pogledat stanje v potoku. Žal je bilo v dolžini kakšnih treh kilometrov, vse od izvira Drvanje pa tja proti Oseku, vse mrtvo, ne le ribe. Slednje sva pobrala in poklicala predstavnike sanitarne službe, da so odpeljali še to,« nam je razlagal ekološko ozaveščeni domačin, predsednik Zgodovinskega društva Atlantida raj slave iz Benedikta in oče Arheološke ceste Benedikt Anton Mlasko, ki poskuša ekološko ozavestiti čim več domačinov. »Če ne bomo znali poskrbeti za naravo okrog sebe, naši zanamci ne bodo imeli kje živeti, zato si ne morem predstavljati, da lahko kdo, bodisi iz malomarnosti ali naklepno, uniči ves živelj v našem potočku,« je upravičeno ogorčen Mlasko.

Po naših neuradnih podatkih naj bi gnojnico v potok spustil eden večjih domačih kmetovalcev. Da so bili o dogodku obveščeni, so potrdili tudi na policiji, kjer nastalo škodo ocenjujejo na okrog tisočaka, za storilcem pa še poizvedujejo in prosijo vse, ki bi lahko posredovali koristne informacije, naj to sporočijo na interventno številko 113 ali na številko 02 729-11-50. Po vseh zbranih obvestili bodo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje obremenjevanja in uničevanja okolja, nam je povedal Bojan Kitel, vodja Službe direktorja PU Maribor.

 

Deli s prijatelji