PREISKAVA

FOTO: Pred smrtjo nasedel trgovcu z diamanti

Objavljeno 24. julij 2016 12.00 | Posodobljeno 11. september 2016 09.59 | Piše: Tomica Šuljić

Po letalski nesreči na Ajdovskem preiskujejo tudi nemški tožilci.

Dogajanje v Benetkah in poprej v Nemčiji je vzbudilo zanimanje nemškega tožilstva. Foto: Adrian Grizold

LJUBLJANA – Zgodbe in afere okoli padca letala piper 32 na Ajdovskem pred desetimi dnevi so se pri nas unesle sredi prejšnjega tedna, ko so z novogoriške policije prišle zadnje informacije o aktivnostih naših preiskovalcev, predvsem pa glede kovčka denarja, ki ga ni bilo na letalu. Dan po objavi uradne informacije o njem pa so se v nemških medijih pojavile nove razsežnosti zgodbe, v katere se je vpletla tudi dolgoletna partnerica pokojnega poslovneža Thomasa Wagnerja, 34-letna Janka L., ki je z Wagnerjem živela skupaj v najetem stanovanju.

S SMS-sporočili in klici je bila v nenehni povezavi z Wagnerjem, preiskovalcem pa je povedala, da je bil v nenehni preži za morebitnimi vlagatelji za njegov načeti imperij okoli podjetja Unister. Na začetku junija naj bi Karsten D. Keune, trgovec z nepremičninami iz Leipziga, Wagnerju predlagal nenavaden finančni posel: izraelski poslovnež ter trgovec z diamanti Levi Vass bi mu posodil 12 milijonov evrov, on pa bi njemu dal poldrug milijon evrov varščine za kredit. Najprej naj bi bil Wagner skeptičen, toda vendarle je odšel na Commerzbank ter tam skupaj z Janko dvignil poldrug milijon evrov.

Dan zatem se je v beneškem luksuznem hotelu Antony Palace v bližini letališča sestal z domnevnim izraelskim investitorjem Levijem Vassom. O njem je Wagner pozneje partnerici v pogovoru zaupal, da je »simpatičen in deluje zaupanja vreden«. Dal mu je kovček s poldrugim milijonom evrov, Levi pa njemu kovček s švicarskimi franki s približno 12 milijoni. Wagner je en bankovec preizkusil na avtomatu in ni bilo težav (šele pozneje, na poti na letališče, naj bi opazil, da je samo vrhnji sloj denarja pravi). Janka nadaljuje, da je Wagner odšel na policijo in vse prijavil, precej nenavadno pa naj bi se obnašal 65-letni poslovnež Heinz Horst Beck, ki je bil prav tako v letalu in po Wagnerjevih besedah »ni bil nikakor konstruktiven«, zato sta s sopotnikom in solastnikom Oliverjem Schillingom posumila, da je Beck vpleten v prevaro. Vassa pozneje italijanski preiskovalci niso našli v nobeni bazi podatkov in sumijo, da gre za lažno identiteto.

Beck, Schilling in Wagner so domnevno pokojni, potrditev njihove identitete bo opravila naša policija. Ni pa nenavadno, da je ob razkritju beneške goljufije v sredo v Nemčiji začela podrobnosti preiskovati še posebna saška enota tožilcev in preiskovalcev Ines, ki poizveduje o ponesrečenem kreditnem poslu tudi pri Keuneju, ki si je z Wagnerjem dopisoval po elektronski pošti, in v podjetju Unister. Še najslabše kaže prav temu, v stečaju so že štiri z njim povezana podjetja, na površje pa prihajajo novi ogromni dolgovi, ki naj bi jih bilo za 110 milijonov evrov – eni od zavarovalnic naj bi dolgoval okoli 40 milijonov evrov, 10 milijonov odprtih terjatev pa tudi spletnemu velikanu Googlu.

Minuli teden so se pojavile domneve, da na letalu niso bili vsi, ki so zdaj domnevno mrtvi, in celo da sploh ni šlo za nesrečo. A Wolfgang Klein, predstavnik za stike z javnostmi pri dresdenskem tožilstvu, je bil nedvoumen: »Pri padcu letala ni znakov, da bi šlo za kaznivo dejanje, vse tovrstne izjave so špekulacije.« 

Deli s prijatelji