ČELNO TRČENJE

FOTO: Pred dvema letoma je umrla Ines (16), zdaj še njena sestra Ingrid

Objavljeno 29. avgust 2016 09.59 | Posodobljeno 29. avgust 2016 09.59 | Piše: Tomica Šuljić
Tridesetletna Mikulčićeva je na soški cesti treščila v 24-letnega Lapanjo. Oba sta umrla.
Trk vozil je bil silovit, umrla sta oba voznika. Foto: PGE Nova Gorica

NOVA GORICA, TOLMIN – Minuli dnevi so na Primorskem povzročili obilico žalosti: dvojni smrti na motorju ob izteku prejšnje nedelje je sledil masaker v izolski bolnišnici. In ko so v petek popoldne pokopali policista Iva Žnidarčiča in zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, se je za hip zazdelo, da je tedna konec. A smrt se je zgolj preselila na severno Primorsko, na tamkajšnjo cesto, imenovano soška cesta ali krajše kar soška.

Soška se vije ob eni najlepših rek daleč naokoli, turkizna rečna barva pa se zrcali ob cesti, ki velja za precej nevarno. Ponekod je ravna in marsikdo pritisne na plin, nato znova ovinkasta in nepregledna. Kot nam iz izkušenj pove domačin, ki se enkrat do dvakrat na dan po njej vozi do Nove Gorice: »Ob sedmih zjutraj je kolona, pa se vseeno prehiteva v škarje. Vsem se mudi. Kolikor je tega, je še malo mrtvih, ker ljudje res hudo tvegajo.« V noči, ko je bila sobota še mlada in je ura kazala nekaj čez drugo, pa sta bila mrtva. Mlada voznica in še mlajši voznik.

Iz avta odtrgalo motor

Na glavni cesti med Novo Gorico in Tolminom – točneje na delu med Plavami in Solkanom, kjer je na eni strani pretežno kamen ali škarpe, na drugi pa Soča in nje nabrežje – je počilo v ovinkastem delu. Po policijskem poročilu, ki ga je podpisal vodja izmene Iztok Berginc, je 30-letnica, po naših podatkih Ingrid Mikulčić, ki je zadnjih pet let bivala v okolici Ročinja in je cesto precej dobro poznala, vozila po glavni cesti od Solkana proti Plavam. Vozila se je tja, kjer je zadnjih pet let živela s fantom.

Bila je tretja v koloni vozil, ko se je v kraju Dolga Njiva odločila za prehitevanje pred seboj vozečega avtomobila, za volanom katerega je bil 66-letnik. Ko je bila na levem pasu, je nasproti pripeljal 24-letnik, kot smo izvedeli Žiga Lapanja, doma iz Tolmina. Čelno sta trčila tako silovito, da je iz vozila Mikulčićeve odtrgalo motor, ta je trčil v vozilo 66-letnika. Žiga in Ingrid sta umrla na kraju nesreče, v šempetrsko bolnišnico so odpeljali tri udeležence nesreče: sopotnik v Lapanjetovem avtu je iz vozila prilezel sam, dobil pa je lažje telesne poškodbe, tako kot tudi 66-letni voznik tretjega vozila, udeleženega v nesreči, in njegova sopotnica.

Novogoriške poklicne gasilce so o nesreči obvestili tako rekoč takoj, na intervencijo sta hiteli dve vozili s petimi gasilci, vodja intervencije pa je bil Goran Podvršček: »Ukleščenih voznika in voznice žal nismo mogli rešiti. Stanje je bilo grozno, ne da se povedati, kakšno je bilo,« pojasnjuje Podvršček. Njegovi fantje so na prizorišču preživeli pet mučnih ur, cesta je bila zaprta.

Ukleščenih voznika in voznice žal
 nismo mogli rešiti. Stanje je bilo grozno, ne da se povedati, kakšno je bilo.

Dve sestri v dveh letih

»Ona je zadnjih pet let živela v Avščku, priselila se je k fantu Robiju, delala pa je v Novi Gorici,« Ingrid opisuje eden njenih znancev in pravi, da je bila »dobra, v redu punca, pa luštna«. Njen fant je bil ob našem obisku prijazen, a ni hotel govoriti. Fant v črni majici ima verjetno dovolj svojih vprašanj, njegovi bližnji so mu v podporo v težkih trenutkih. Ingridina sestra pa je na facebooku na dan nesreče zapisala: »Dve leti minejo ... niti še nismo prišli k sebi ... pa še ena nesreča, ki nas je pokopala ...«

Podatek, ki smo ga slišali od domačinov, da je namreč Ingridina tretja, mlajša sestra umrla v nesreči v okolici Gorice pred dobrima dvema letoma, žal drži: takrat 16-letna Ines je s prijateljico odšla na kebab, ob vrnitvi domov pa sta obe umrli v nesreči, Ines je bila sovoznica. Žalost pri družini Mikulčićevih te dni reže globoko in odpira še nezaceljene rane, a nič manjša ni pri Lapanjetovih v Tolminu, kjer je vrata odprl brat pokojnega Žige. Ta je bil priden in delaven fant, pred dvema mesecema je dopolnil 24 let, pred njim je bil še ogromen, največji del življenja. Njegova smrt je (tudi v komentarjih ob spletnem članku Slovenskih novic) vidno prizadela njegove prijatelje, ki so zapisali, da je »vzela njegovo življenje in prizadela vse nas, ki nam je bil Žiga zelo blizu in smo ga imeli radi,« kot je ubesedila Patricija. A obsojanje ne bo obudilo rajnkih, tudi Ingrid je plačala najvišjo ceno. In seveda njeni.

Epilog je sila klavrn: dasiravno sta si kraj prometne nesreče že v soboto ogledala tudi preiskovalni sodnik in državni tožilec, novogoriški prometni policisti pa bodo na okrožno državno tožilstvo o nesreči poslali poročilo, je zaključek na dlani – soška je znova vzela krvni davek, dve družini sta odeti v črnino in žalost, divjanje in netoleranca do počasneje vozečih voznikov pa bosta ostala vzorec vedenja tako na tej kot še prenekateri slovenski cesti.

Deli s prijatelji