OGNJENI ZUBLJI

Bena je vzel ogenj, hči ušla skozi okno

Objavljeno 02. marec 2015 22.40 | Posodobljeno 02. marec 2015 23.04 | Piše: Jaroslav Jankovič

Vzroke za nočni požar pri Štrekljevih policisti še preiskujejo.

Hči Ana je ognju menda ušla skozi frčadno okno. Foto: Jaroslav Jankovič

ZALOG – V petek zvečer se je malce ohladilo, tako so tudi napovedali, a občani Spodnjega Kašlja pri Zalogu so mirno zaspali. Čez poljano pri velikem silosu, kjer sicer pogosto piha, je legla tišina. Vse do pol druge ure zjutraj, ko je v gornjem nadstropju družinske hiše Grumovih na Krivi poti 35 neprevidno odvržen cigaretni ogorek, pozabljena goreča sveča ali kaj tretjega, ne ve se natančno, povzročil ogenj. Zublji so se hitro razvneli, vžgalo se je ostrešje in ogenj je z vso silo planil proti nebu.

»Našega Tončka je zbudilo nenavadno bobnenje. Ko je odprl oči, je skozi okno zagledal močan blisk,« je pripovedovala soseda Urška L. Tonček je zagledal prizor, ki si ga bo zagotovo zapomnil za vse življenje. Kakih 150 metrov proti zahodu je bila hiša sosedov, kjer je živela družina Štrekljevih, v plamenih. Sirene gasilskih avtomobilov so zarezale v noč, gasilci in reševalci so šli v napad.

Oče Bernard obležal v dimu

Preiskovalci verjetno nikoli ne bodo imeli dokončnega odgovora, kako se je sredi noči razširil požar. V gornjem nadstropju je živela 35-letna hči Ana, tudi 65-letni oče Bernard, klicali so ga Beno, je imel zraven svojo sobo. Spodaj je spala 67-letna mati Leopoldina, rojena Grum, vsi staroselci tega območja med železniško progo in Ljubljanico jo poznajo kot Poldko.

Kot so nam namignili gasilci, se je ogenj zelo hitro razširil in očitno močno presenetil Bernarda in Ano. Tlelo je in tlelo, v prostorih se je nabiralo vse več dima, ko je ogenj potegnilo skozi streho, je dobil tak zagon, da ga ni bilo mogoče več ustaviti.

Na požarišče so prihiteli profesionalni gasilci. Ob treh zjutraj se je zbudil sosed Lisec: »Šel sem na WC in na oknu opazil močno svetlobo žarometov, pa sem si mislil, da je kdo obrnil avto, zato sem spet legel in zaspal.« A ko se je zjutraj zbudil in pograbil vrečo kuhinjskih odpadkov in jo nesel v kanto za smeti, je na pragu obstal: »Okoli Grumove hiše direndaj, vse polno gasilcev in policije...« Medtem ko je nemo gledal prizor, je ogenj že vzel svojo žrtev. Ne ve se kako, a 65-letni Bernard ni mogel vstati in ubežati ognju, po neuradnih informacijah je umrl zaradi zastrupitve z dimom.

Hči skozi okno

Ogenj je zajel celotno gornje nadstropje, ki je po besedah Poldkinega brata Janeza popolnoma uničeno. Ko smo prišli na kraj tragedije, nas je pričakal dih jemajoč prizor. Okna gornjega nadstropja ožgana, navzgor po fasadi so bile zarisane sledi ognja, ki je na vogalih siknil skozi okno in ožgal streho.

Niti najbližji sosedje niso videli, kaj se je dogajalo, medtem ko je temperatura v gornjem nadstropju skokovito naraščala. Janez je le zmigoval z glavo, medtem ko je v roki stiskal papirje pokojnega Bernarda. 
Posebno ožgano pa je bilo frčadno okno na strehi, ki so ga verjetno dogradili pozneje. Mati in hči sta se rešili in sta v zdravstveni oskrbi, je bilo slišati. In nekaj trenutkov za tem smo slišali: »Ana je imela veliko srečo, saj je ognju ušla skozi frčadno okno.« Tudi to je moralo biti nevarno, saj je morala stopiti na relativno strmo streho. Zlahka bi ji spodrsnilo in padla bi nekaj metrov v globino. Poleg tega je bila streha zagotovo vroča in spolzka od saj, ki so se oprijemale strešnikov.

Alarm sprožil varnostnik skladišča

Kot so nam povedali na Gasilski brigadi Ljubljana, je v intervenciji na požaru na Krivi poti 35 sodelovalo 17 gasilcev z osmimi vozili. Poklical jih je varnostnik bližnjega skladišča, ki je opazil ogenj v strehi Grumove hiše. Gasilci so startali ob 1.50, ogenj so ukrotili nekaj minut čez peto zjutraj, ko je na požarišče prihitela naslednja izmena in do konca zadušila nevarno tleče lokacije v hiši ter s folijo prekrila razkrito streho. Poleg profesionalnih je požar gasilo 10 gasilcev PGD Spodnji Kašelj.

Po neuradnih ocenah je ogenj povzročil vsaj 50.000 evrov materialne škode. A kaj bi to ob izgubi najdragocenejšega – človeškega življenja.

Sosedje se Bernarda spominjajo kot izjemno prijaznega. »Bil je zares človek na mestu,« je povedala soseda, ki ga je poznala, odkar se je priselil z rodnih Prevalj na Koroškem.

Deli s prijatelji