BALONARSKA TRAGEDIJA

Balon padel na tla, štirje mrtvi in več poškodovanih

Objavljeno 23. avgust 2012 10.30 | Posodobljeno 23. avgust 2012 20.39 | Piše: P. J., A. K., D. P., T. L., Mi. S.
Ključne besede: balon padec

V nesreči so bili udeleženi tudi otroci in tujci.

Polet z balonom nad Ljubljanskim barjem

IG – V nesreči balona na Barju so umrli štirje ljudje, našli pa so tudi vse pogrešane, so na novinarski konferenci pojasnili pristojni. Potrdili so tudi, da je bilo v košari strmoglavljenega balona 32 ljudi – 30 potnikov ter pilot in kopilot. Na kraju nesreče je bil prvi zdravnik Zdravstvenega doma Ljubljana Milan Žnidaršič, ki je potrdil, da so štiri trupla zoglenela, zato ni jasno, ali gre za odrasle ali otroke. neuradno nam je uspelo izvedeti, da je v kritičnem stanju tudi pilot, ki je upravljal balon.

Identiteta mrtvih in ene hudo poškodovane ni znana

Po podatkih ob 17. uri je Maja Adlešič s Policijske uprave Ljubljana zatrdila, da ne pogrešajo nikogar več: »Za pet oseb se ugotavlja identiteto, se pravi za štiri trupla in eno hudo telesno poškodovano, ki je v bolnišnici. Iščejo pa ne nikogar več.«

Poveljnik gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič pa je pojasnil, da je ob prihodu gasilcev balon že bil na tleh, a je še vedno gorel, tako da so ga pogasili. Vodja ljubljanske izpostave uprave za zaščito in reševanje Elza Majcen je potrdila, da je na Barju danes pristal še en balon, a v njem poškodovanih ni bilo.

Po novih neuradnih podatkih naj bi bilo osem oseb v kritičnem stanju, kar deset udeležencev so oživljali. V UKC naj bi bil prepeljan tudi en otrok. Kot je za POP TV povedal travmatolog kirurške klinike UKC Ljubljana dr. Anže Kristan ima večina poškodovanih v tragediji opekline (večje in manjše stopnje) in zlome, večinoma pa gre za zlome hrbtenice, medenice in spodnjih okončin.

Predsednik republike Danilo Türk je izrazil sožalje vsem, ki so v nesreči izgubili svoje bližnje, in izrazil upanje, da bo dobro poskrbljeno tudi za vse tiste, ki so bili v nesreči poškodovani. Državljane je ob tem pozval, da se zamislijo nad nesrečo in v prihodnje poskušajo ravnati čim bolj pazljivo. Pojasnil je, da se vremenskih razmer ne da vedno predvideti, vendar pa je treba zagotoviti, da se v prihodnje take nesreče ne bodo več dogajale.

Minister pohvalil reševalce in gasilce

Kraj tragedije sta obiskala tudi minister za obrambo Aleš Hojs in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Oba sta izrekla sožalje svojcem tistih, ki so v nesreči umrli in preostalim prizadetim v nesreči. Ob tem sta pohvalila delo policistov, reševalcev in gasilcev. Hojs je poudaril, da so vsi reševalci in gasilci svoje delo opravili »v maksimalno kratkem roku in maksimalno dobro«. Po njegovih besedah so bili praktično vsi poškodovani oziroma udeleženi v nesreči oskrbljeni že kmalu po 9. uri.

Tudi kriminalistična policija oziroma policisti Policijske postaje Ljubljana izvajajo vse ukrepi, ki so za take primere predvideni, je povedal Gorenak. »Policija bo izvedla vse potrebno tudi z vidika ugotavljanja odgovornosti, kaj več pa bomo lahko rekli, ko bodo preiskovalci že imeli prve zaključke,« je dejal Gorenak.

Predsednik vlade svojcem preminulih izrekel sožalje

Janez Janša je svojcem preminulih v nesreči balona v svojem imenu in v imenu vlade izrekel sožalje, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot piše v sporočilu, je Janšo tragična nesreča globoko pretresla, »saj so bili udeleženci nesrečnega poleta tudi otroci in mlajši udeleženci«.

Janša sočustvuje z vsemi, »ki so bili ob tej nesreči osebno prizadeti in ki v tem trenutku še vedno trepetajo za svoje bližnje«.

Obenem predsednik vlade zaupa v delo zdravstvenega osebja, gasilcev, reševalcev in vseh, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic nesreče, »da bodo udeležence nesreče ustrezno oskrbeli in storili vse, kar je v njihovi moči, da bi ponesrečeni čim prej okrevali«.

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da so se zdravniške ekipe pravočasno odzvale na balonarsko nesrečo in strokovno oskrbele ponesrečene. Vsem poškodovancem želi čimprejšnje okrevanje, sorodnikom in prijateljem preminulih pa izreka iskreno sožalje, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Izredne razmere v UKC Ljubljana

»Ob kliničnem centru je nenehno slišati sirene, čez novi most ravnokar drvita dve reševalni vozili,« nam je sporočil novinar s terena. Pravi, da okoli kliničnega centra v Ljubljani vlada pravi kaos. »Vseh ne bodo pripeljali v UKC, saj niso vsi tako hudo poškodovani,« je še sporočil.

Paciente sprejema tudi doktor Slobodan Macura, nekaj izmed njih jih čaka na pregled v čakalnici. »Sem v šoku, a vesel, da sem živ,« je dejal eden izmed udeležencev nesreče, Tomaž Šimenc. Pravi, da nikomur ni jasno, kaj se je zgodilo. Tomaž iz Kamnika je prvič letel z balonom. Povedal je, da je prvemu balonu uspelo varno pristati, drugi pa je dvakrat zadel ob oviro. Ko je balon prvič zadel, so začeli ljudje padati iz košare. Tomaž je še zdaj v šoku, ima zlomljeno roko. 

Zadeli so ob oviro, ki je odlomila ventil za plin

V UKC so pripravili posebno sobo za sorodnike udeležencev nesreče. V balonu naj bi bili ljudje iz različnih krajev Slovenije, med njimi tudi tujci. Neuradno naj bi šlo za državljana Velike Britanije in dva državljana Italije, slednja sta jo odnesla brez poškodb. »Nesreča se je zgodila med pristajanjem, ko smo zadeli ob neko oviro, morda drevo,« je povedal udeleženec. »Ob tem se je odlomil ventil in plin je začel puščati. V balonu je postalo vroče, nato pa je zagorelo. To se je zgodilo ob 7.53,« je še pojasnil.

Tri poškodovance so odpeljali v bolnišnico v Novo mesto, tri na Jesenice, lažje poškodovane pa v Maribor. Do smrtnih žrtev naj bi prišlo, ko so prvič udarili ob tla, še sporoča novinar iz UKC Ljubljana. Ker policija nima uradnega seznama potnikov, podatki o žrtvah in poškodovancih v nesreči niso znani. 

Trupla zoglenela do neprepoznavnosti

Aktivirali so gasilce z Iga in iz Ljubljane, civilno zaščito ter enoto za psihološko pomoč, pa so povedali na upravi za zaščito in reševanje. Balon je najverjetneje strmoglavil zaradi nevihte. Očividci so nam povedali, da naj bi trupla zoglenela do neprepoznavnosti. 

Potniki padli iz košare

Sprva je policija sporočila, da je bil v nesreči udeležen en balon, ki naj bi se vnel. Poškodovanih naj bi bilo 15 oseb, šest huje, dve osebi pa sta umrli.

Okrog 8. ure zjutraj so v UKC povedali, da podrobnejših podatkov o poškodbah nimajo. V UKC so pripeljali 18 poškodovanih, ki so jih ustrezno oskrbeli. Poškodovani so bili pripeljani v različne zdravstvene ustanove, kjer jim nudijo pomoč.

Trenutno je zaprto vozišče Ižanske ceste, reševanje pa še poteka, in sicer na širšem območju Barja, saj obstaja verjetnost, da je bilo na poletu še več oseb.

Uprava za zaščito in reševanje še poroča, da je balon S5-OLM poletel ob 5. uri zjutraj in je kontroli zračnega prometa javil spuščanje ob približno 7.40. Balon je ob 7.54 strmoglavil skupaj s 30 osebami. Petnajst potnikov pa je padlo iz gorečega balona, in sicer na obe strani Ižanske ceste. 

Na kraju tudi komisija za preiskovanje letalskih nesreč

Na kraj so bili poslani reševalci RP KCL s prikolico za množične nesreče, reševalci ZD Domžale, Litija, Kamnik, Logatec, Škofja Loka, Kočevje. Od gasilskih enot so prisotni poklicni gasilci GBL, prostovoljni gasilci GZL sektor Vič, EPV MOL, PGD Ig. Aktivirani so tudi vodniki psov za iskanje pogrešanih SIP-2 in DVRPS ter ekipa CZ Ig, Enota za psihološko pomoč. Poleg OKC PU Ljubljana so bili obveščeni letalski inšpektor, inšpektor za VPNDN in komisija za preiskovanje letalskih nesreč.

Je bilo krivo striženje vetra?

Prve ugotovitve ogleda tragične nesreče balona na Barju kažejo, da je do nesreče prišlo zaradi striženja vetra pri tleh, je za STA dejal vodja službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo Roman Rovanšek. Zaradi striženja vetra so namreč po Rovanškovih besedah nastale težave pri upravljanju balona.

Rovanšek je pojasnil, da so preiskovalci končali s prvim delom ogleda. Balon bodo sedaj odpeljali na varovano mesto, kjer bodo nadaljevali s preiskavo, je dodal. Striženje vetra je sicer nenadna in velika sprememba smeri oziroma hitrosti vetra.

Ste morda videli, kaj se je dogajalo z balonom, ko je bil še v zraku? Pošljite nam fotografijo.

Deli s prijatelji