Zvezdniška zakonca priznala podkupovanje

Lori Loughlin in Mossimo Giannulli hčerama kupila sprejem na univerzo. Igralki dva meseca zapora, njenemu možu pet.
Fotografija: Igralkini hčerki sta prišli v univerzitetno veslaško ekipo, čeprav ne veslata. FOTO: guliver/cover images
Odpri galerijo
Igralkini hčerki sta prišli v univerzitetno veslaško ekipo, čeprav ne veslata. FOTO: guliver/cover images

Pred enim letom sta trdno zavračala vsakršno vpletenost v ameriški univerzitetni škandal, ki je razkril podkupovanje, potvarjanje dokumentov in goljufanje na sprejemnih izpitih – pot, po kateri so nekateri premožni starši svojim otrokom omogočali vstop na prestižne univerze.

Igralkini hčerki sta prišli v univerzitetno veslaško ekipo, čeprav ne veslata. FOTO: guliver/cover images
Igralkini hčerki sta prišli v univerzitetno veslaško ekipo, čeprav ne veslata. FOTO: guliver/cover images

Igralka Lori Loughlin in njen mož Mossimo Giannulli sta vztrajala, da nista vedela, da počneta kar koli narobe. Da sta s polmilijonsko donacijo – in jo za piko na i uveljavljala kot davčno olajšavo – zgolj izrazila zadovoljstvo, ker sta bili njuni hčeri Olivia in Isabella sprejeti na želeno univerzo. In očitno jima ni prav nič smrdelo, da sta bili sprejeti kot nadarjeni športnici in članici univerzitetnega veslaškega moštva – četudi sploh ne veslata. Zaverovana v svoj prav sta zavrnila krivdo in možnost milejše kazni, šepetalo se je, da celo menita, da tožilstvo le blefira.

A lansko jesen je ob priznanju krivde in z dogovorom tožilstva zaradi podobnih obtožb za dva tedna odšla za zapahe Felicity Huffman, Lorijina stanovska kolegica. Morda je bila zakoncema to spodbuda za vnovičen premislek, saj sta pozneje obrnila ploščo in priznala krivdo. »Vse to želita pustiti za sabo in nadaljevati življenje,« je povedal vir. No, najprej bosta morala sedeti v zaporu, čaka pa ju tudi plačilo denarne kazni in več sto ur družbenokoristnega dela. Tak je dogovor s tožilstvom, zadnjo besedo bo imel sodnik.


Dobro leto potem, ko sta se znašla na seznamu petdeseterice obtoženih staršev, sta priznala, da sta podkupovala. Seveda v zameno za znatno milejšo kazen. Glede na vse obtožbe, ki so se v minulem letu zgrnile nadnju, jima je v najslabšem primeru grozilo kar do 45 let let zapora. Po trenutnem dogovoru naj bi si Lori oblekla jetniški uniformo za dva meseca, njen mož pa naj bi šel v arest za tri mesece dlje. Ob tem bo morala ona plačati 136.000 evrov kazni, dve leti bo pogojno na svobodi, odslužiti bo morala tudi 250 ur družbenokoristnega dela.

Toliko ur bo po odsluženi zaporni kazni čakalo tudi Mossima, ob tem pa še nekoliko višja globa, 227 tisočakov. »Obtožena bosta odslužila zaporno kazen v dolžini, ki odraža njuno vpletenost v korupcijsko zaroto in ki je skladna s prejšnjimi prisojenimi kaznimi v tem primeru,« je dejal tožilec Andrew Lelling.


Zvezdniška zakonca želita čim hitreje začeti služiti kazen, če bi bilo po njuno, bi odšla takoj v zapor. »Vesta, da je bila njuna odločitev pravilna. S priznanjem krivde sta si malce oddahnila, saj sedaj vesta, da ju na koncu teme čaka luč. Seveda si ne želita v zapor, zavedata se, da bosta verjetno morala odslužiti prav vsak dan in ne bosta predčasno zunaj. A ko sta pretehtala, kaj vse sta skupaj z družino preživljala minulih 15 mesecev, je misel, da bo sedaj tega enkrat vendar konec, nadvse lepa,« je dejal vir in dodal, da jima je žal, da se s tožilstvom nista dogovorila že prej.

»Dogovor je skoraj enak tistemu, ki ga je tožilstvo predlagalo lani spomladi, in če bi ga sprejela tedaj, bi bilo vse že za njima.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije