OBTOŽBE

Zvezdnik hip hopa zlorabljal mladoletnice

Obtožnicam, ki so bile proti R. Kellyju vložene v New Yorku in Chicagu, se je zdaj pridružila še ena v Minnesoti.
Fotografija: Bodo njegovo glasbeno zapuščino v celoti izbrisali spolni škandali? FOTO: guliver/cover images
Odpri galerijo
Bodo njegovo glasbeno zapuščino v celoti izbrisali spolni škandali? FOTO: guliver/cover images

Zaslužen je za preoblikovanje glasbenih žanrov hip hopa in r'n'b, z 12 studijskimi albumi in več kot 75 milijoni prodanih plošč pa se R. Kelly umešča v vrh najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov. Seznam glasbenih priznanj in nagrad, s katerimi sta ga ovenčali kritiška srenja in javnost, je dolg.

Proti pevcu se je že pred meseci dvignil val protestov pod skupnim imenom #MuteRKelly. FOTO: facebook
Proti pevcu se je že pred meseci dvignil val protestov pod skupnim imenom #MuteRKelly. FOTO: facebook

A vendar je vse to zbledelo v luči obtožb, povezanih s spolno zlorabo, ki so nad njim visele že leta in so ga zdaj, podkrepljene z izsledki kriminalističnih preiskav in pričevanji vse več njegovih žrtev, privedle v pripor.

Povabil jo je v sobo

Zvezdnik se je na obtožbe zaradi trgovine z belim blagom, posilstev, otroške pornografije in še bi lahko naštevali pred sodnikom izrekel za nedolžnega, vendar mu je ta zavrnil varščino. V priporu bo ostal vse do sojenja, če pa bo spoznan za krivega, morda nikoli več ne bo svoboden. Še več, če mu sodnik dosodi najvišje kazni, bi Kelly lahko imel več življenj, pa bi jih vsa preživel za zapahi. A še preden je lahko prebavil ta udarec, že je prejel novega. Obtožnicam, ki so bile zoper njega vložene v New Yorku in Chicagu, se je zdaj pridružila nova, vložena v Minnesoti, in je povezana z incidentom s takrat 17-letnim dekletom.

Desetletja se mu je kljub obtožbam uspevalo ogibati ječi. FOTO: reuters
Desetletja se mu je kljub obtožbam uspevalo ogibati ječi. FOTO: reuters

Najnovejša obtožba govori, da naj bi Kelly plačal mladoletnemu dekletu, da se zanj sleče in gola pleše, sega pa v leto 2001. Zvezdnik se je zaradi promocijskih razlogov tedaj mudil v Minneapolisu, ko je k njemu pristopila ena njegovih mladih oboževalk. A dobila ni le avtograma, ki si ga je želela, na listek ji je pevec pripisal svojo telefonsko številko. Še isti julijski dan jo je zavrtela, zvezdnik s krstnim imenom Robert Sylvester Kelly jo je povabil v svojo hotelsko sobo, tam pa ji je »za zasebni ples« ponudil dvestotaka.


»Za tem ji je pomagal sleči oblačila, nato se je slekel tudi sam,« je povedal okrožni tožilec Mike Freeman in nadaljeval, da naj bi se pevec nato zleknil na posteljo, žrtev pa je splezala obenj in začela plesati.
»Kelly je tedaj začel drgniti svoj ud, hkrati pa božati njeno telo, vključno s prsmi in spolovilom.« Freeman je še zaključil, da je dekle o vsem tedaj povedalo svojemu bratu, in ta je zdaj njeno zgodbo potrdil.

Otroške žrtve

Kelly se na najnovejše obtožbe ni odzval, le njegov odvetnik Steve Greenberg, ki ima s svojim zvezdniškim klientom polne roke dela, je pripomnil, da je to »naravnost absurdno«. Anonimno žensko, ki je v plazu vseh obtožb, ki se zgrinjajo na pevca, po 18 letih molka zdaj spregovorila, zastopa Gloria Allred, tudi v imenu še vrste drugih, ki so proti zvezdniku podale obtožbe. V imenu najnovejše varovanke je želela le poudariti, da njena varovanka »ni prostitutka, temveč otroška žrtev R. Kellyja«.

FOTO: guliver/cover images
FOTO: guliver/cover images

Ne nazadnje je prav to srž vseh obtožb – da je zvezdnik izrabljal svojo slavo in nedolžnost ter naivnost svojih mladih oboževalk, tudi mladoletnih, da je tešil svojo slo. Ta je prvič postala očitna že pred četrt stoletja, ko se je star 27 let poročil s svojo varovanko Aaliyah, ki je bila tedaj komaj 15-letna vzhajajoča zvezdnica glasbenega neba.

Obtožnica proti Kellyju, vložena v Minnesoti, je le zadnja v vrsti hudih obtožb, ki bremenijo zvezdnika. Komaj teden dni prej je bila proti njemu namreč v Brooklynu vložena obtožnica, da je okoli sebe zbral naivna dekleta in jih potegnil v vrtinec seksa, zlorabe in manipulacije. Ustanovil da je tako rekoč svoj zasebni seksualni kult, ki ga je vodil s tiransko roko.


Dekleta, ki mu jih je uspelo zmamiti v svojo mrežo, je izoliral, ko pa so povsem padla pod njegov vpliv, je nadziral prav vsak vidik njihovih življenj, od tega, kaj lahko jedo in kaj naj oblečejo, do tega, kdaj gredo lahko na stranišče. Seveda je tudi narekoval, katera bo kdaj seksala z njim in kako. V ločenem procesu, ki se proti njemu odvija v Chicagu, pa ga bremenijo obtožbe spolnih odnosov s petimi mladoletnimi dekleti, nekatere je med odnosi tudi snemal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije