JEFF BRIDGES

Znani igralec pred snemanjem pol ure meditira

Objavljeno 06. december 2019 08.56 | Posodobljeno 06. december 2019 08.56 | Piše: E. B.

Jeff Bridges je dopolnil 70 let. Oskarjevec je tudi uspešen glasbenik.

Na vlogo Frajerja v Velikem Lebowskem je izjemno ponosen. FOTO: Reuters
Vsi ga poznamo kot Frajerja iz kultnega filma bratov Coen, tisti, ki so del njegovega zasebnega življenja, pa se enotno strinjajo, da je Jeff Bridges tudi prav zares velik frajer. Sloviti igralec je v dolgoletni karieri nanizal več kot sto filmskih in televizijskih projektov, v novem tisočletju se izkazuje tudi z glasbo, sicer pa je predan mož, oče in dedek.

Osupljiva kariera

Igralstvo mu je bilo položeno v zibelko, ne nazadnje je bila njegova mati Dorothy igralka in pesnica, oče Lloyd televizijski voditelj in igralec, ki je tako Jeffa kot starejšega sina Beuja spodbudil k nastopom v seriji Sea Hunt že v otroštvu; pozneje se je po številnih stranskih vlogah prebil v ospredje in začel nizati uspešnico za uspešnico, kot so Zadnja predstava, ki mu je pri rosnih 22 letih prinesla prvo nominacijo za oskarja, Vrata raja, Kraljevi ribič, Brez strahu, Veliki Lebowski, Pravi pogum in Noro srce, ki mu je z vlogo zapitega country glasbenika Bada Blaka prineslo tudi prvega oskarja – pri zrelih šestdesetih letih, po sedmih nominacijah.

Oskarja je po številnih nominacijah osvojil pri zrelih 60.

image
Kariero je kronal z oskarjem, in sicer za Noro srce. FOTO: Reuters


Toda prejel je številna druga ugledna priznanja, tudi nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo, ki ga podeljuje združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu: Bridges je v filmsko industrijo vtisnil neizbrisen pečat, z genialnim opusom, ki se razteza skozi več žanrov, je v zadnjih šestih desetletjih pritegnil srca več generacij, so zapisali v strokovni utemeljitvi.

Navdušen fotograf

Glasbeno nadarjenost, ki jo je v otroštvu prepoznala njegova mati ter ga spodbujala k igranju klavirja in kitare, je potrdil že s filmskimi nastopi, leta 2000 pa je glasbi začel posvečati več pozornosti: izdal je svoj prvi country album Be Here Soon, 2011. pa še ploščo Jeff Bridges in 2015. Sleeping tapes. Redno sodeluje z drugimi glasbeniki, poje tudi v animiranih filmih.
Bridges se je nedavno zavezal k snemanju televizijske drame The Old Man, v kateri se bo prelevil v upokojenega agenta Cie Dana Chasa, ki zasluženo uživa v jeseni življenja, a je prisiljen znova stopiti v akcijo, ko izve, da mu je na sledi morilec. Zgodba izhaja iz istoimenskega romana ameriškega pisatelja Thomasa Perryja.

42 let je že srečno poročen.

Bridges, ki je znan po polurnem meditiranju pred začetkom vsakega snemanja, je tudi navdušeni fotograf, prosti čas pa po 42 letih zakona še vedno najraje preživlja z ženo Susan, s katero ima tri odrasle hčerke Isabelle, Jessico in Haley. Susan, takrat natakarico, je spoznal leta 1977 med snemanjem filma Rancho Deluxe, prvorojenka pa jima je že podarila vnukinjo Grace
Deli s prijatelji