ZAŠČITNA OPREMA

Zdravniške TV-serije darujejo svoje zaloge

Objavljeno 31. marec 2020 13.37 | Posodobljeno 31. marec 2020 13.37 | Piše: T. P.

Donirajo predvsem zaščitne obleke, maske in rokavice. Ekipam ameriških nadaljevank zdaj sledijo še britanske.

Talenti v belem so bili ena prvih serij, ki so zaradi pandemije ustavile snemanje.
Že res, da ne moremo verjeti vsemu, o čemer nas prepričujejo filmi in serije. Zdravstveni strokovnjaki na primer so se že ničkolikokrat obregnili ob zdravniške nanizanke, da precej poenostavljeno in izkrivljeno prikazujejo resničnost bolnišnic in zdravniške stroke.
image
instagram Po zajetni donaciji najosnovnejše zaščitne opreme so v Atlanti malce lažje zadihali. FOTO: Instagram

A čeprav so te trditve gotovo resnične, je res tudi, da kljub poenostavljanju pri snemanju večinoma uporabljajo čisto pravo zdravniško opremo. Zdaj so prav te zdravniške serije, ki so plod domišljije, priskočile na pomoč pri povsem resničnem reševanju človeških življenj. Zaradi nevarnosti širjenja smrtonosnega virusa so namreč že pred časom ustavile produkcije, svoje zaloge zdravstvene opreme, namenjene potrebam snemanja, pa podarjajo bolnišnicam in drugim službam, ki v teh kriznih časih bijejo boj proti pandemiji v prvih vrstah.
 

Ni bila čarovnija


Da vsem in povsod primanjkuje tudi osnovne zdravstvene opreme, verjetno ve vsak. Zato je Karen L. Law, zdravnica iz ameriškega mesta Atlanta, za hip malce lažje zadihala, ko je ekipa Foxove serije Specializant, ki se odvija v izmišljeni bolnišnici Chastain Park Memorial, tamkajšnjim zdravstvenim delavcem darovala svojo zalogo mask, rokavic in druge opreme.
Opremo so začele darovati ameriške serije, po njihovi poti so se odločile iti tudi britanske.


"Celotni ekipi serije Specializant se zahvaljujem za to nadvse velikodušno donacijo, ki je obsegala tudi zaščitne obleke, maske, rokavice in drugo, kar potrebujemo zdravstveni delavci, da lahko zagotovimo varno oskrbo naše skupnosti v času covida-19," je čivknila Lawova in dodala, da je komaj dan prej razpravljala z drugimi zdravniki, da bi bila skoraj čarovnija, če bi pravočasno dobili pošiljko mask, ki jih tako primanjkuje. Foxova donacija torej ne bi mogla priti v primernejšem času. A Specializant še zdaleč ni edina televizijska produkcija, ki poskuša pomagati v skupnem boju sveta.
 

Zbolel tudi igralec


Mega priljubljena serija Talenti v belem, ki se je v zgodovino televizije zapisala tudi kot najdlje trajajoča medicinska dramska serija ter je bila ena prvih televizijskih produkcij, ki so zaradi koronavirusa za nedoločen čas odložile snemanje, je podarila obleke in rokavice. Gasilska serija Postaja 19 je gasilcem mesta Ontario in losangeleške soseske Los Feliz podarila nadvse učinkovite profesionalne respiratorne maske N95, menda okoli 300.
Junaštvo naših zdravstvenih delavcev lahko le slavimo.


"Hvaležnosti, ki jo v teh nadvse težkih časih čutimo do naših zdravstvenih delavcev, ne moremo izraziti z besedami. Pomagati jim poskušamo, kolikor pač lahko, to je poleg teh donacij še to, da ostajamo doma," pa je dejala Krista Vernoff, izvršna producenta obeh serij. Za donacije zdravstvene opreme, ki jo sicer uporabljajo kot snemalne pripomočke, so se odločili tudi pri seriji Dobri zdravnik, ki jo snemajo v kanadskem Vancouvru. Podobno je oblačila, maske in rokavice newyorškemu zdravstvu darovala serija New Amsterdam, ki se je je trenutna zdravstvena kriza dotaknila še bolj osebno, saj so okužbo s koronavirusom potrdili pri njihovem igralcu Danielu Daeu Kimu. Zgledu zdravniških serij je sledila satira Filthy Rich z donacijo čistil in hrane.

Morda so opremo začele darovati ameriške serije, po njihovi poti pa so se zdaj odločile iti tudi britanske. BBC-jevi zdravniški žajfnici Holby City in Casualty sta se namreč začeli dogovarjati z britanskim NHS (Nacionalni zdravstveni sistem), da zdravstvu donirata svojo opremo in pripomočke in kako bodo to izvedli. Med temi drugim seveda rokavice in maske, za drugo se javno še ne ve.
300 profesionalnih mask N95 je darovala gasilska serija Postaja 19.


"Junaštvo naših zdravstvenih delavcev lahko le slavimo in se jim klanjamo. Zato z veseljem pomagamo, kolikor lahko, pogumnim nesebičnim zdravnikov v tem boju," je dejal izvršni producent obeh serij Simon Harper. Za obe nadaljevanki je prvič v njuni zgodovini, da sta morali prekiniti snemanje. Casualty se na malih zaslonih vrti že od leta 1986, Holby City pa nekoliko manj, in sicer minulih 21 let. 
Deli s prijatelji