Za Top Gun 2 so vsi igralci morali leteti

Takšni letalski kadri še nikoli niso bili posneti. Tom Cruise ni verjel, da bo film kdaj končan.
Fotografija: Tokrat se bo zaljubil v rjavolaso Jennifer Connelly. FOTO: Paramount Pictures
Odpri galerijo
Tokrat se bo zaljubil v rjavolaso Jennifer Connelly. FOTO: Paramount Pictures

Zlati sončni zahodi, postavni mladci med igranjem odbojke na mivki, ščep romantike in, seveda, vratolomne in kot blisk hitre akrobacije najelitnejših vojnih pilotov. Ko je leta 1986 na velika platna prišel film Top Gun, je doživel velikanski komercialni uspeh, pred petimi leti pa ga je kongresna knjižnica vpisala še v elitni narodni filmski register.
Zvezdnik slovi po tem, da sam izvaja kaskaderske vragolije. FOTO: Instagram
Zvezdnik slovi po tem, da sam izvaja kaskaderske vragolije. FOTO: Instagram

A odmevnosti navkljub se je o nadaljevanju občasno le šepetalo, osrednji igralec pa še nedavno ni verjel, da je nadaljevanje sploh možno posneti. "Sanjalo se mi ni, kako bi se česa takega sploh lotili. Pa tudi, kakšna bi lahko bila zgodba. Filma se ne lotim le zaradi filma samega, zgodba mora biti," je dejal Tom Cruise in priznal, da je bil iskreno prepričan, da Top Guna 2 nikoli ne bo. A si je 34 let pozneje spet nadel kostum pilota in sedel v bojno jekleno ptico.
 

Brez pomoči računalnika


Po več kot 30 letih služenja kot eden najboljših letalcev mornarice se Pete Maverick Mitchell v podobi Cruisa vrača tja, kjer se je zanj vse začelo. Na elitno vojaško letalsko akademijo, kjer med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specialno misijo, kakršne noben pilot še ni videl, naleti na sina pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa. Tako se odvija zgodba prihajajočega nadaljevanja uspešnice iz 80. let, ki doživi vrhunec v misiji, ki bo zahtevala od izbranih letalcev največje žrtvovanje. In je tudi od vseh igralcev zahtevala precej priprav in močan želodec. Kajti če je v originalu nekatere letalske vragolije brez kaskaderjev ali pomoči računalniško ustvarjenih podob uspelo izvesti le Cruisu, je letanje in kljubovanje gravitacijski sili ter pospeškom tokrat zahteval od vseh soigralcev.


Hollywoodski težkokategornik ni eden od tistih, ki bi delo prepuščali drugim, vratolomnih akcijskih podvigov se pred kamerami najraje in najpogosteje loti kar sam. Tudi iz prepričanja, da lahko le tako gledalcem ponudiš najboljšo in najbolj avtentično izkušnjo. Zato so ga, ko je steklo snemanje Top Guna 2, od vznemirjenja kar zasrbeli prsti.

"Producentu Jerryju Bruckheimerju sem nemudoma dejal, da bomo računalniško ustvarjene podobe črtali iz filmskega procesa," čeprav je vedel, da je to velikanski izziv. "Neizmerno zahtevno bo. Tega ni storil še nihče. Letalskih kadrov se tako še nikoli ni snemalo. In mislim, da se česa podobnega tudi v prihodnje ne bo nihče lotil." A kar je za druge nemogoče, je za Cruisa mogoče. Ne nazadnje je svoje letalske veščine pokazal in dokazal že v prvem delu.
 

Vsi so bruhali


Od Toma je bilo pričakovati, da bo sam upravljal letalo in tudi izvedel prenekatero zračno akrobacijo. "A tokrat je to zahteval tudi od soigralcev. Že v prvem delu smo igralce sicer posedli v letala, a uporabiti nismo mogli niti enega samega kadra, saj so vsi bruhali. No, vsi razen Toma. Skoraj noro zabavno je videti, kako se jim oči zavrtijo navzgor, da pogledajo z belim," je povedal Bruckheimer in dodal, da so uporabili poseben stabilizacijski sistem, da kamera vselej obdrži vodoravno lego kljub nenehnemu premikanju letalca. "Tom je želel, da so vsi igralci tudi v resnici v teh bojnih letalih." Za kar je bil pripravljen seči v žep, saj je soigralcu Glennu Powellu, ki se je med snemanjem zaljubil v letalstvo, celo plačal letalski tečaj.


Seveda tudi v prihajajočem filmu ne bo smela manjkati ljubezenska spremljevalna zgodba, pri čemer vlogo Cruisove simpatije prevzame samohranilka in lastnica bara v podobi Jennifer Connelly. Kelly McGillis, ki je Cruisove strasti razplamtela v prvem delu, pa k sodelovanju niti povabili niso. "Zredila sem se in postarala, čeprav svojim letom primerno, kar verjetno ne spada v njihov filmski koncept," je povedala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije