FILMI

Za srce Sarajeva se potegujejo tudi naši talenti

Med 48 filmi tekmovalnega programa naši celovečerec, dokumentarec, TV-serija, študentski in kratka filma.
Fotografija: Letos so prvič v tekmovalnem programu še televizijske serije, med njimi naša kriminalka Jezero. FOTO: Rtv Slovenija
Odpri galerijo
Letos so prvič v tekmovalnem programu še televizijske serije, med njimi naša kriminalka Jezero. FOTO: Rtv Slovenija

Lani je v Sarajevu vladalo pandemsko filmsko mrtvilo, a letos se mednarodni filmski festival v svoji že 27. izdaji spet vrača. Velikansko filmsko platno letnega kina, morda celo največje v regiji, so že razvili, med 13. in 20. avgustom pa se bo v bosanski prestolnici za čislano filmsko priznanje, za srce Sarajeva, potegovalo kar 48 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah – igrani, dokumentarni, kratki in študentski film –, v prav vseh se bodo pokazali in za lente potegovali tudi naši filmski ustvarjalci. V program celovečercev se je namreč umestila slovenska koprodukcija Morena, v kategorijo dokumentarnih filmov se je s svojim prvencem Odpuščanje prebila režiserka Marija Zidar, za nagrade pa se od naših stvaritev potegujejo tudi dva kratka filma, študentski film in televizijska serija.

Že dve nagradi

Častno srce Sarajeva gre nemškemu filmarju Wimu Wendersu. FOTO: Thorsten Overgaard/Getty Images
Častno srce Sarajeva gre nemškemu filmarju Wimu Wendersu. FOTO: Thorsten Overgaard/Getty Images
Izluščiti filmske stvaritve z največjim potencialom in najmočnejšim umetniškim nabojem ni bilo lahko. Na festival se je skupno namreč prijavilo kar 683 filmov, od tega 135 celovečernih igranih, 153 dokumentarnih, 245 kratkih in 150 študentskih, v tekmovalni program pa se je na koncu prebilo le 48 filmov. Med desetimi filmi v tekmovalnem programu celovečercev bo prikazan slovenski koprodukcijski film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je na minulem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec, na festivalu v Pulju pa nagrado občinstva zlata vrata. Slovenska koproducenta družinske psihološke drame, ki bo imela v Sarajevu regionalno premiero, sta SPOK Films in Staragara. V kategoriji dokumentarnih filmov se bo med seboj pomerilo 16 filmov, med njimi tudi Odpuščanje Marije Zidar, ki bo v Sarajevu prav tako dočakal regionalno premiero, svetovno pa je imel na letošnjem dokumentarnem festivalu CPH:DOX. Zidarjeva je film, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, snemala v obdobju kar petih let v Albaniji, pri njem pa je sodelovala s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem.

V tekmi za najboljši kratkometražni film sta med izbrano deseterico igrani kratki film Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež. Oba bosta v Sarajevu imela regionalno premiero, svetovno pa na 74. filmskem festivalu v Locarnu, ki se je v Švici začel včeraj. Na sarajevskem festivalu bo mednarodno premiero v sklopu 12 tekmovalnih študentskih filmov doživel kratki igrani film Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar.

Program Fokus v Sarajevo pripelje filme iz regije, ki so že imeli premiere na pomembnih filmskih festivalih, in bo tokrat filmskim sladokuscem pripeljal celovečerec Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića in slovensko koprodukcijo Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Znotraj programa Mreže festivalov jadranske regije, ki je osredotočen na filme, ki pridejo težje do redne distribucije na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ali Črni gori, pa se bo med šestimi filmi za nagrado občinstva potegovala italijansko-slovensko-francoska koprodukcija Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani.
Novost letošnjega festivala je, da so v tekmovalni program prvič umestili tudi televizijske serije. Nagrade srce Sarajeva bodo serijam podelili v šestih kategorijah, med 16 nominiranih serij pa se je uvrstila tudi slovenska kriminalka Jezero, posneta po romanu Tadeja Goloba, v režiji Matevža Luzarja in Klemna Dvornika.
V tekmi za nagrado med kratkimi filmi je Kazenski strel Roka Bička. FOTO: Slovenski Filmski Center
V tekmi za nagrado med kratkimi filmi je Kazenski strel Roka Bička. FOTO: Slovenski Filmski Center

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije