FAVORITI

Za prestižno nagrado se poteguje tudi transspolna ženska

Znana sta favorita za najodmevnejšo zmago na emmyjih. Veliki boj se bo tokrat odvijal med HBO in Netflixom.
Fotografija: MJ Rodriguez je prva transseksualna igralka, ki se poteguje za emmyja v kategoriji najboljše igralke. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Odpri galerijo
MJ Rodriguez je prva transseksualna igralka, ki se poteguje za emmyja v kategoriji najboljše igralke. FOTO: Andrew Kelly/Reuters

V lanskem pandemskem letu so portali s pretočnimi vsebinami postali skoraj nov družinski član, ta osvajalski pohod televizije na zahtevo pa se zrcali tudi v letošnjih emmyjevskih nominacijah. V emmyjevsko dirko, ki se bo pod taktirko komika Cedrica the Entertainerja odvijala 19. septembra v losangeleškem gledališču Microsoft Theater – s sicer le omejenim številom gostov –, z največ nominacijami namreč vstopata HBO s skupaj 130 nominacijami in Netflix z eno manj, na tretjem mestu, a vseeno že precej za njima, pa je ponudnik Disney+.
Dve nominaciji sta seriji Krona z izjemno igro prinesla tudi glavna igralca Josh O'Connor in Emma Corrin. FOTO: netflix
Dve nominaciji sta seriji Krona z izjemno igro prinesla tudi glavna igralca Josh O'Connor in Emma Corrin. FOTO: netflix

Še nekoliko bolj zgovorno pa je morda, da je med televizijskimi mrežami v igri za katero pomembnejših nagrad zgolj NBC z družinsko dramo To smo mi. Sicer pa sta favorita za septembrsko najodmevnejšo zmago vsekakor (Netflixova) serija o britanski kraljevi družini Krona in (Disneyjeva) znanstvenofantastična serija na podlagi filmskih uspešnic Vojne zvezd Mandalorian, ki sta vsaka pobrali po 24 nominacij. Le eno manj pa je dobila serija WandaVizija, ki nastaja v sodelovanju Disney+ in Marvela.
 

Zgodovinski mejniki


Pandemija je lani zaustavila marsikatero televizijsko (in filmsko) produkcijo, zato je tudi letošnji nabor verjetno precej drugačen, kot bi bil, ko bi bilo za nami običajno leto. Serije, ki so kraljevale na lanskoletni podelitvi, z novimi sezonami niso prišle do občinstva – denimo Nasledstvo, Ozark in Čudovita gospa Maisel – in se tako niso mogle vnovič potegovati za televizijska odličja, s tem pa se je odprl prostor novonastalim serijam, kot so Bridgerton, Mare iz Easttowna in The Underground Railroad.
Komu bodo šli kipci, bo znano 19. septembra. FOTO: Fred Prouser/Reuters
Komu bodo šli kipci, bo znano 19. septembra. FOTO: Fred Prouser/Reuters

Kar pa ni edini prvič letošnjih 73. emmyjev. Tokrat je namreč tudi prvič, da se za glavno igralsko nagrado poteguje transspolna ženska, kar si je z izjemno igro v seriji Pose prislužila MJ Rodriguez. Še naslednji pomembni prvič v emmyjevski zgodovini pa je, da je tokrat prvič, da so nominacije v igralskih kategorijah »barvno« uravnotežene, saj je v igri za odličja dobra polovica igralcev bele polti, zgolj za las manj pa je nebelskih nominirancev in nominirank.

V igri za najprestižnejše odličje v kategoriji naj dramske serije so ob omenjenih Kroni in Mandalorianu še Deklina zgodba, romanca Bridgerton, satira o superjunakih The Boys, portret dragovske kulture Pose, pravkar ukinjena Lovecraftova dežela in melodrama To smo mi. V kategoriji komedije se bodo med seboj pomerile serije Black-ish, Cobra Kai, Emily v Parizu, Stevardesa, Hacks, The Kominsky Method, PEN15 in Ted Lasso. Kot najodličnejše med omejenimi pa je Televizijska akademija prepoznala kratke serije Damin gambit, Lahko te uničim, Mare iz Easttowna, The Underground Railroad in WandaVizija.


Kot rečeno je med letošnjimi favoriti serija Krona, tudi zaradi izjemne igre Josha O'Connorja in Emme Corrin, ki sta oba pobrala nominaciji za najboljšega igralca v dramski seriji. Med nominirankami so še Elisabeth Moss (Deklina zgodba), Uzo Aduba (In Treatment), Mj Rodriguez (Pose) in Jurnee Smollett (Lovecraftova dežela), na moškem polu pa so ob O'Connorju najbolj prepričali še Sterling K. Brown (To smo mi), Jonathan Majors (Lovecraftova dežela), Rege-Jean Page (Bridgerton), Billy Porter (Pose) in Matthew Rhys (Perry Mason).


V kategoriji najboljše igre v kratki seriji se bodo za lento najboljšega igralca potegovali Paul Bettany (WandaVizija), Hugh Grant (The Undoing), Ewan McGregor (Halston), Lin-Manuel Miranda (Hamilton) in Leslie Odom mlajši (Hamilton), pri ženskah, kjer se obeta trd boj, pa Michaela Coel (Lahko te uničim), Cynthia Erivo (Genius: Aretha), Elizabeth Olsen (WandaVizija), Anya Taylor-Joy (Damin gambit) in Kate Winslet (Mare iz Easttowna). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije