SERIJA

Vesel, da je Igre prestolov konec

George R. R. Martin priznava, da ga je po njegovih knjigah posneta serija izčrpavala. Trenutno piše peti roman sage Zimski vetrovi, končan bo naslednje poletje.
Fotografija: George R. R. Martin trenutno piše knjigo Zimski vetrovi.
Odpri galerijo
George R. R. Martin trenutno piše knjigo Zimski vetrovi.

Popularna serija Igra prestolov, ki jo je posnela HBO, se je po osmih sezonah na veliko žalost oboževalcev končala. Prav nič žalosten pa zaradi konca ni bil pisatelj George R. R. Martin, avtor knjižne uspešnice, po kateri je bila serija posneta.
Igra prestolov je s svojo izjemno popularnostjo podirala rekorde.
Igra prestolov je s svojo izjemno popularnostjo podirala rekorde.

Kot je povedal v nedavnem intervjuju za časnik Guardian, je bil stres, da z vsebino knjig zaostaja za serijo, ogromen. »Mislim, da hitenje ni bilo dobro zame, saj me je stvar, zaradi katere bi moral hiteti, v resnici upočasnjevala,« je povedal avtor.


»Vsak dan sem sedel k pisanju, in tudi če sem imel dober dan – in dober dan je zame tri do štiri strani –, sem se počutil grozno, ker sem ves čas razmišljal, da moram, o moj bog, že enkrat končati to knjigo. Imel sem občutek, da bi moral napisati 40, in ne le štiri strani,« se spominja.
 

Knjiga se bo končala drugače


Materiala je zmanjkalo pri peti seriji, ki je črpala iz knjige Ples z zmaji. Zadnje tri sezone uspešnice so tako nastale brez pisne predloge, kljub temu pa ni bil povsem iztrgan iz ustvarjalnega procesa. Eno uro na dan je porabil za to, da je razložil, v katere smeri gre zgodba, vendar, kot je razkril v nedavnem intervjuju, ni imel časa, da bi razložil vse podrobnosti. Kljub temu da je pisatelju serija popolnoma spremenila življenje, ne obžaluje, da se je končala.

»Da se je šov končal, je osvobajajoče, saj spet lahko delam v svojem tempu. Imam dobre in slabe dneve, a stresa je precej manj, čeprav še vedno je. Verjetno me boste morali kar privezati na Zemljo, ko bodo Sanje o pomladi enkrat dokončane.« Martin je potrdil, kar oboževalci serije že nekaj časa vedo: da konec v njegovi knjigi ne bo enak tistemu v seriji. Kot je dejal, si ni mislil, da se bosta tako zelo razlikovala.

Trenutno piše knjigo Zimski vetrovi, ki je šesta iz sage Pesem ledu in ognja. Kljub temu da zdaj ni več pod tolikšnim časovnim pritiskom, kot je bil v času serije, obljublja, da ne bo zavlačeval. Vsekakor jo namerava dokončati do potovanja na Novo Zelandijo, na svetovno konvencijo znanstvene fantastike, kamor se bo odpravil naslednje poletje.


»Če ne bom imel v rokah Zimskih vetrov, ko bom prišel na Novo Zelandijo na konvencijo, imate moje pisno dovoljenje, da me zaprete v majhno kočo na White Islandu, s pogledom na žvepleno jezero, dokler ne bom končal knjige. Dokler jedki hlapi ne bodo uničili mojega starega urejevalnika besedil v DOS-u, bom v redu,« je zagotovil.

Knjige Georgea R. R. Martina izhajajo tudi v slovenščini pri založbi Mladinska knjiga, prevaja pa jih Boštjan Gorenc - Pižama.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije