V vlogi vladarice še ni suverena, tarejo jo duševne težave

Masako ima že dolgo težave z duševnim zdravjem. Kriv je stres, povezan z javnim življenjem.
Fotografija: Zbrala je dovolj moči, da se je lani udeležila skoraj vseh ceremonij, povezanih s kronanjem cesarja Naruhita. FOTOGRAFIJI: REUTERS
Odpri galerijo
Zbrala je dovolj moči, da se je lani udeležila skoraj vseh ceremonij, povezanih s kronanjem cesarja Naruhita. FOTOGRAFIJI: REUTERS

Cesarica ​Masako, žena japonskega cesarja, ima že dlje zdravstvene težave, za katere je kriv stres. Petinpetdesetletnica, ki je z Naruhitom poročena že več kot 20 let, je priznala, da je težko biti pod drobnogledom javnosti. Masako je bila nekoč uspešna ženska, formalno izobrazbo je pridobila na prestižnih univerzah Oxford in Harvard, pozneje pa je delala kot diplomatka, dokler se ni poročila v cesarsko družino.
Masako ne mara življenja pod drobnogledom javnosti.
Masako ne mara življenja pod drobnogledom javnosti.

Prehod iz življenja običajne državljanke v članico kraljeve družine ni bil lahek in leta 1999 je zaradi stresa doživela spontani splav, že pred 15 leti pa je, prav tako zaradi stresa, zbolela in se umaknila iz javnega življenja. Takrat so njeno bolezen opisali kot motnjo prilagajanja.
 

Japonci zaskrbljeni


Zadnja leta se je Masako počasi vračala v javnost in že leta 2011 je z možem obiskala več evakuacijskih centrov, kjer so bili nastanjeni tisti, ki so v cunamiju izgubili streho nad glavo. Dve leti pozneje se je možu pridružila na uradnem obisku na Nizozemskem in videti je bilo, da ji gre na bolje. Na svoj rojstni dan decembra 2018 je dejala, da z veseljem sprejema novo vlogo cesarjeve žene, čeprav se še vedno ne počuti dovolj samozavestno. Mnogi so jo ob njeni iskrenosti glede spopadanja z duševnimi težavami pohvalili ter predlagali, da bi lahko postala promotorka duševnega zdravja. Okrog tega je na Japonskem namreč še vedno ogromno tabujev in neradi govorijo o teh težavah.


Masako pa si še ni povsem opomogla, čeprav je predlani zvenela zelo optimistično. Zbrala je dovolj moči, da se je lani udeležila skoraj vseh ceremonij, povezanih s kronanjem cesarja Naruhita, kljub temu pa so Japonci še vedno močno zaskrbljeni za njeno zdravje. Naruhito je bil zato primoran o njem javno spregovoriti. »Še vedno ni povsem v redu. Ima vzpone in padce in po večjih dogodkih je zelo utrujena. Nočem, da se napreza prek svojih zmožnosti, a si kljub temu želim, da opravlja toliko dela, kot zmore,« je cesar dejal na tiskovni konferenci ob svojem 60. rojstnem dnevu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije