HOLLYWOODSKA VETERANKA

Umrla je zvezda Mesteca Peyton

Preminila je Dorothy Malone, znana iz matere vseh žajfnic. Za stransko vlogo v filmu Zapisano v vetru dobila oskarja.
Fotografija: Najbolj prepoznavna je bila po vlogi Constance MacKenzie, mame glavne junakinje v Mestecu Peyton.
Odpri galerijo
Najbolj prepoznavna je bila po vlogi Constance MacKenzie, mame glavne junakinje v Mestecu Peyton.

Mojstrovine iz zakladnice filmske klasike so brezčasne, njihove zvezde pa se kot vsi navadni smrtniki nekega dne poslovijo. Odšla je še ena zvezdnica, ena še zadnjih iz zlate filmske dobe, Dorothy Malone. Igralka, katere kariera je trajala med letoma 1943 in 1992, torej kar petdeset let, je umrla zaradi naravnih smrti v 94. letu.

Hollywoodske veteranke se spominjamo predvsem po filmu Zapisano v vetru, v katerem je igrala z Rockom Hudsonom, Lauren Bacall in Robertom Stackom, in po kultni televizijski nadaljevanki Mestece Peyton. Ta film je bržkone njen najbolj znani, utrdil pa je tudi njen zvezdniški status, nadaljevanka pa je prva tako imenovana TV-žajfnica, ki je vsepovsod v šestdesetih letih v času predvajanja praznila ulice.


Nepopisni uspeh


Prav po Mestecu Peyton in vlogi Constance MacKenzie jo predvsem poznajo tudi sedanje generacije ljubiteljev žajfnic, saj gre za nadaljevanko, ki bi ji lahko rekli tudi mama nadaljevank. Bila je zgled za vse serije, ki so prišle pozneje in so trajale leta. Prav tako je poleg televizijske slave za Malonovo pomenila začetek kariere za Ryana O'Neala in Mio Farrow. Takrat še rosno mlada igralca, serija se je namreč snemala v šestdesetih letih, sta prav z njo zaslovela.

Kljub priljubljenosti, ki jo nadaljevanka še danes žanje, je zanimivo, da večina poznejših generacij ne ve več, da so nekateri junaki, na primer doktor Rosi, v času trajanja obiskali tudi Slovenijo, kjer je bila nadaljevanka prav tako nepredstavljivo priljubljena. V republiki tedanje Jugoslavije so bili igralci v najboljšem pomenu besede zvezdniki, pozdravili so jih številni politiki in pomembneži. Kot izhaja iz časopisnih arhivov, so poleg Ljubljane obiskali tudi Bled in Postojnsko jamo. Malonove ni bilo med obiskovalci. Zanimivo je tudi, da je v filmski verziji, posneti pred nadaljevanko, MacKenziejevo igrala Lana Turner, velika zvezda iz vrst sodobnic Malonove.

Malonejeva je na začetku kariere nekaj let igrala manjše vloge. Sčasoma in s spremembo barve las iz temne v svetlo pa se je to spremenilo. Za vlogo Maralee, hčerke bogatega teksaškega naftnega magnata v Zapisano v vetru, je prejela tudi oskarja za stransko vlogo.

Igralka je bila kot Mary Dorothy Maloney rojena v Chicagu kot ena od petih otrok, le nekaj mesecev po rojstvu pa se je družina preselila v Dallas. Nesojena medicinska sestra je amatersko igrala v gledališču, kjer je nanjo postal pozoren eden od iskalcev novih talentov. Zanimivo je, da nanjo ni postal pozoren na odru, ampak po sliki s predstave. Iskali so moškega igralca, zaradi slike pa potem angažirali oba.

Pri osemnajstih je podpisala prvo filmsko pogodbo, s še svojim pravim priimkom Maloney. »Te vloge niso bile bog ve kaj, sem pa z njimi izgubila značilni teksaški naglas,« se je spominjala veliko desetletij zatem.


Zavrnila vlogo v Dallasu


Četudi z manjšimi vlogami, si je pot utirala ob znanih igralcih tistega obdobja. Filmski studio pa pogodbe z njo, ko je potekla, ni obnovil, podpisala je za drugo družbo. Takrat si je spremenila tudi filmsko ime, v priimku so izpustili zadnjo črko Y. Novi studio je začel načrtno pripravljati njen zvezdniški položaj. Dali so ji povišico, opazno pa je opozorila nase s filmom Veliki spanec. Zamenjala je tudi agenta in od delodajalca zahtevala drugačne vloge od dotedanjih ljubečih ljubic ali žena. Sledila so leta opazne slave, vendar se ni povzpela do zvezdniškega statusa, kot so ga imele druge igralke tistega časa. Nikoli ni postala kot Rita Hayworth, Ava Gardner, Betty Grable, ​Esther Williams, Doris Day, Hedy Lamarr, Lana Turner ali Elizabeth Taylor, sploh pa ne kot zvezda vseh zvezd Marilyn Monroe. Njena zvezda je zasijala s filmom Zapisano v vetru, z vlogo vinjene nimfomanke. »Od takrat so mi dajali tudi vloge likov s težavami z zvestobo ali alkoholom,« se je spominjala.

Proti koncu petdesetih let se je začela pojavljati na televizijskih zaslonih. Veliko pozornosti in odmevov je sprožila njena tožba filmske družbe zaradi kršitve pogodbe. Tožbeni znesek je bil kar 1,6 milijona dolarjev, kar je bilo za tedanje čase veliko denarja. Zadevo so sicer uredili z zunajsodno poravnavo.

Zanimivo je, da je kljub finančnim težavam zaradi dveh ločitev zavrnila vlogo Ellie Ewing v legendarni seriji Dallas, ki jo je prvotna igralka Barbara Bel Geddes leta 1984 vmes za nekaj časa zapustila zaradi bolezni. Namesto Malonove je vskočila še ena znana igralka iz zlate dobe Donna Reed.

K vlogi Constance MacKenzie iz Peytona se je vrnila še dvakrat tudi po koncu serije, v filmih Mestece Peyton: naslednja generacija in Umor v mestecu Peyton. Njena zadnja vloga na sploh je bila leta 1992 v znamenitem filmu Prvinski nagon s Sharon Stone. Deset dni pred 94. rojstnim dnem je umrla v bolnišnici v Dallasu. Za njo žalujejo dve hčerki in sin ter njihovi otroci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije