SLOVO

Umrl prvi mož hollywoodskega razvrata

Umrl je producent Robert Evans, ki je Paramount Pictures povzdignil v vodilni studio. Poročen je bil sedemkrat, tudi z Ali MacGraw.
Fotografija: Umrl je eden od velikanov hollywoodske produkcije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Umrl je eden od velikanov hollywoodske produkcije. FOTO: Reuters

Bil je moški v senci, njegovo ime je svetovni javnosti manj znano kot doneča imena filmskih zvezdnikov in režiserjev, pa vendar brez Roberta Evansa kultne uspešnice, kot so Boter (prvi in drugi del), Rosemaryjin otrok in Kitajska četrt, morda nikoli ne bi prišle na velika platna. Pod te filme – in vrsto drugih – se je namreč podpisal kot producent ter bil hkrati moški, ki je produkcijsko hišo Paramount Pictures iz povprečne povzdignil v tovarno največjih hollywoodskih hitov.

Z Ali je dobil sina Joshuo.
Z Ali je dobil sina Joshuo.

»Postati nesmrten in nato umreti,« je bila njegova največja življenjska ambicija in mantra, ki se je zdaj uresničila. V sedmih desetletjih v svetu filma je namreč dobil legendarni status, zdaj ko je v 90. letu starosti umrl, je postal nesmrten.
 

V film po naključju


Škandali. Filmske megauspešnice. Kopica porok in ločitev. Obtožbe posedovanja drog. Z vsem tem je Evans polnil svojo življenjsko knjigo in zatorej praktično utelešal hollywoodski razvrat ter njegove ekstreme, čeprav je v tem svetu pristal bolj ali manj naključno. Leta 1956, ko jih je štel 26 in promoviral oblačilno linijo, ki jo je lansiral z bratom, ga je namreč opazila igralka Norma Shearer in v njem videla idealnega moškega, da bi v filmu upodobil njenega pokojnega moža, producenta Irvinga Thalberga.

Med Evansove največje uspešnice spada Kitajska četrt, še danes eden najboljših filmov vseh časov.
Med Evansove največje uspešnice spada Kitajska četrt, še danes eden najboljših filmov vseh časov.

S tem mu je odprla vrata v svet filma, čeprav je Evans kaj hitro spoznal, da mu igra in precej nezadovoljujoče stranske vloge ne dajo pravega zadoščenja, zaradi česar se je že precej hitro preusmeril v filmsko produkcijo. Tu je našel svojo pravo poklicanost. Leta 1966 je začel delati v studiu Paramount Pictures, »mislili so, da bom zdržal največ pol leta«, Evans pa, nasprotno, ni le zdržal precej dlje, temveč že leto pozneje postal tamkajšnji vodja produkcije, na stolčku je sedel osem let.

To je bilo dovolj, da je Paramount Pictures povzdignil v vodilno produkcijo hišo, iz katere so v 60. in 70. letih, ko je vihtel taktirko, prihajale največje uspešnice tistega časa, med drugimi italijanska misija, Veliki Gatsby, Serpico in Ljubezenska zgodba z Ali MacGraw v vodilni vlogi, ki je postala Evansova žena številka tri.
 

V zakonu največ tri leta


Sam sebe je imel za slabega izvršnega producenta, predvsem ker se je v celoti posvetil le izbranim nekaj projektom, ostale pa potisnil na stranski tir. »Srečo sem imel, da so ti, ki sem se jih lotil, postali uspešnice,« je priznal in se po osmih letih poslovil od studia, predvsem ker v nenehnem sestankovanju in sklepanju poslov ni našel zadovoljstva. »Želel sem si biti v celoti vpet v ustvarjanje filma, sedeti v montaži.« Tako se je lotil neodvisne produkcije in sodeloval pri filmu Maratonec, znašel pa se je tudi v mentorski vlogi veljakom režije, kot sta Roman Polanski in Francis Ford Coppola.

Pod svoje mentorsko okrilje je vzel tudi Romana Polanskega.
Pod svoje mentorsko okrilje je vzel tudi Romana Polanskega.

Ustvarjal je filme, prav lahko pa bi v film prevedel tudi lastno zasebnost, razburkano in turbulentno. Poročen je bil namreč kar sedemkrat, prav tolikokrat tudi ločen, noben njegov zakon pa ni zdržal dlje kot tri leta. Med drugimi je pred oltar popeljal nekdanjo miss Amerike Phyllis George, Versacejevo manekenko Leslie Ann Woodward in zvezdnico žajfnice Dinastija Catherine Oxenberg, s katero pa sta zakon razveljavila po le devetih dneh. Ljubezen njegovega življenja pa naj bi bila Ali MacGraw, žena številka tri, ki ga je po treh letih precej odmevno zapustila zaradi hollywoodskega lepotca Steva McQueena.


»Z najinim sinom Joshuo ga bova neznansko pogrešala, zaradi prispevka k filmu pa bo večno živel kot eden od filmskih velikanov,« se je zdaj spominu nekdanjega moža poklonila Ali, le ena v vrsti zvenečih imen filma, ki so se ob vesti o Evansovi smrti zavili v črnino. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije