SLOVO

Umrl je Toto Cutugno, ki je na Evroviziji slavil s Slovenci

Leta 1990 je italijanski pevec zmagal na tekmovanju za pesem Evrovizije s popevko Insieme: 1992.
Fotografija: V spomin občinstva se je vpisal tudi z zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1990 s pesmijo Insieme (Skupaj), ki jo je zapel ob spremljavi slovenske skupine Pepel in kri. FOTO: printscreen YouTube
Odpri galerijo
V spomin občinstva se je vpisal tudi z zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1990 s pesmijo Insieme (Skupaj), ki jo je zapel ob spremljavi slovenske skupine Pepel in kri. FOTO: printscreen YouTube

V starosti 80 let je danes po dolgi bolezni umrl italijanski pevec in avtor pesmi Toto Cutugno. Najbolj znan je bil po pesmi L'Italiano (Italijan), leta 1990 pa je zmagal na tekmovanju za pesem Evrovizije s popevko Insieme: 1992 (Skupaj: 1992), ki jo je zapel ob spremljavi slovenske skupine Pepel in kri.

 

image_alt
VIDEO: Slovenci smo na Evroviziji že okusili slast zmage: jo bosta tudi Gašper in Zala?

Italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na pevčevega menedžerja Danila Mancusa, poroča, da je Cutugno umrl v bolnišnici v Milanu, potem ko se je njegovo zdravstveno stanje v zadnjih tednih poslabšalo.

Pesem Insieme, ki jo je zapel na evrovizijskem tekmovanju v Zagrebu leta 1990, je postala svojevrstna hvalnica sedanji Evropski uniji, saj govori o zbliževanju različnih evropskih narodov in je takrat sovpadala z aktualnimi političnimi dogodki, kot je padec železne zavese.

Veljal za superzvezdnika in ambasadorja italijanske glasbe po svetu

V Italiji je Cutugno veljal za enega od superzvezdnikov in ambasadorja italijanske glasbe po svetu. Na legendarnem festivalu v Sanremu je kot interpret nastopil 15-krat, a zmagal le enkrat. To je bilo leta 1980 s pesmijo Solo noi (Samo mi). Še 15-krat je napisal pesmi za druge udeležence sanremskega festivala.

Cutugno se je staršea, ki so bili po rodu s Sicilije, v majhnem toskanskem kraju Fosdinovo rodil 7. julija 1943. Ob rojstvu so ga poimenovali Salvatore. Kasneje se je družina preselila v ligurijsko mesto La Spezia. Že zgodaj ga je zanimala glasba: naučil se je igrati bobne in harmoniko. Že v 70. letih minulega stoletja se je uveljavil kot uspešen tekstopisec in je pisal pesmi za glasbene zvezde, kot so Mireille Mathieu, Dalida, Gerard Lenorman in Adriano Celentano.

Leta 1983 je mednarodni preboj dosegel tudi kot pevec; v San Remu je nastopil s pesmijo L'Italiano z znamenitim refrenom Lasciatemi cantare (Pustite mi peti), s katero je zasedel četrto mesto, a je pesem postala velika svetovna uspešnica. Na sanremskem festivalu je zadnjič nastopil leta 2010, od takrat pa se je le redko pojavil v javnosti. Leta 2007 so mu odkrili raka na prostati.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije