FILMSKI JUNAK

Umrl je filmski junak. Prodal je nagrado, da otroci ne bi stradali

Star je bil 48 let.
Fotografija: FOTO: Thinkstockphotos.com
Odpri galerijo
FOTO: Thinkstockphotos.com

SARAJEVO – Umrl je bosanski Rom Nazif Mujić, igralec iz filma bosanskega režiserja Danisa Tanovića Epizoda v življenju zbiralca železa, ki je za to vlogo na berlinskem filmskem festivalu leta 2013 dobil srebrnega medveda. Kljub filmskemu uspehu je živel v revščini, iz finančnih razlogov je za 4000 evrov tudi prodal nagrado. Star je bil 48 let. Igralec, ki je umrl v romskem naselju Svatovac, je imel v zadnjih mesecih težave z zdravjem. »Zaskrbljen je bil zaradi finančnega položaja,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal njegov sorodnik. Mujić je lani prodal nagrado z berlinskega festivala, ker ni več mogel preživljati svoje družine.

Mujić je v Epizodi v življenju zbiralca železa odigral pravzaprav sam sebe. Gre za resnično zgodbo iz življenja romske družine v BiH, ki v boju za preživetje trči ob okostenela družbenosistemska pravila. Mujić se po tem, ko žena splavi, a je brez zdravstvenega zavarovanja, trudi za njeno zdravstveno oskrbo.
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Film je na Berlinalu dobil tudi veliko nagrado žirije. Mujić se po tem filmu ni podal v igralske vode, ampak se je vrnil k svoji stari službi zbiralca železa za nekaj evrov dnevno, nato pa se je bil primoran posloviti še od nagrade. »Najprej sem prodal svoj stari avto, nato nekaj osebnih predmetov, nato je bil na vrsti medved,« je pojasnil po prodaji kipca. Dodal je še, da je bila odločitev, da se loči od nagrade zelo težka, vendar »njegovi otroci skoraj tri dni niso jedli ničesar«.

Nemci so ga zavrnili

Novico o Mujićevi smrti je v nedeljo objavil tudi Berlinale. Mujić je leta 2014 iskal azil v Nemčiji v upanju, da bi družino izvlekel iz bednih razmer, a so njegovo prošnjo zavrnili. Januarja je z delom denarja, ki ga je dobil ob prodaji nagrade, kupil avtobusno vozovnico za Berlin, da bi organizatorjem festivala še posebej pojasnil zgodbo o trpljenju njegove družine, ki je očitno iz filma leto dni prej niso znali dovolj jasno razbrati. Domov se je vrnil, še preden se je festival 15. februarja začel, saj ni zmogel poravnati finančnih obveznosti še iz časa, ko je njegova družina vložila prošnjo za azil v Nemčiji.

V BiH sicer živi do 75.000 Romov, a jih ima po podatkih lokalne nevladne organizacije Atlantic Initiative samo pet odstotkov uradno zaposlitev. Organizacija Human Rights Watch je leta 2016 objavila, da so Romi v BiH najranljivejša skupina, ki doživlja vsesplošno diskriminacijo pri zaposlovanju, izobraževanju in udeležbi v politiki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije