Trump ne bo varoval Sussexovih

Harry in Meghan sta se zdaj preselila v Kalifornijo. Če bi živela v Kanadi, bi Meghan plačevala dvojni davek.
Fotografija: Par se je preselil že drugič letos. FOTOGRAFIJE: Reuters
Odpri galerijo
Par se je preselil že drugič letos. FOTOGRAFIJE: Reuters

Tik preden je zaradi omejitve širjenja novega koronavirusa tudi Kanada zaprla svoje meje in razen nujnih prepovedala vsa potovanja, sta Harry in Meghan pograbila svojega desetmesečnega sina Archieja ter skočila na zasebno letalo, ki ju je popeljalo v Meghanin domači Los Angeles.
Donald Trump pravi, da je velik oboževalec kraljice Elizabete II., a za varovanje Sussexovih ne bo plačal.
Donald Trump pravi, da je velik oboževalec kraljice Elizabete II., a za varovanje Sussexovih ne bo plačal.

Nekateri so domnevali, da sta se za novo domovanje odločila, da bi bila družina bližje Meghanini mami Dorii Ragland, a resnica je menda bolj finančne narave. Ko od jutri Sussexova tudi uradno ne bosta več člana kraljeve družine, davkoplačevalci ne bodo več dolžni plačevati za njuno zasebno varovanje, ki nanese okrog deset milijonov evrov na leto.


Tako je v Veliki Britaniji in kanadski predsednik Justin Trudeau je že pred časom dejal, da bo tako tudi v Kanadi. To pa ni edini razlog za pobeg Sussexovih, ki sta si sicer želela živeti v eni od držav Skupnosti narodov, saj bi tam lahko, če bi si tega zaželela, v imenu kraljice opravila kakšen obisk ali nalogo ter hkrati služila svoj denar. Zapletlo se je zaradi Meghaninega potnega lista, saj je vojvodinja še vedno ameriška državljanka. Če bi kot taka torej hotela delati v Kanadi oziroma tam živeti, bi namreč morala plačevati dvojni davek, tako Kanadi kot Ameriki. To se je Sussexovima, kot kaže, zdelo preveč, zato selitev. A niti na drugi strani meje jima ne bo lahko.

Menda si želita, da bi tudi tam za njuno varnost poskrbela država, kar pa ni tako zelo enostavno, posebno zdaj, ko sta postala običajna državljana, ne več mednarodno zaščiteni osebi, kar sta kot člana kraljeve družine bila. Da bi jima bilo omogočeno varovanje tajne službe ZDA, morata za dovoljenje namreč prositi ameriško zunanje ministrstvo, zadnjo besedo pa bo imel ameriški predsednik Donald Trump.


In če so Američani, posebno tisti, ki živijo v Los Angelesu, navdušeni nad prihodom Harryja in Meghan, Trump njihovega navdušenja ne deli, vsaj ne kar se tiče plačila za njuno varovanje. »Sem velik prijatelj in občudovalec kraljice in Velike Britanije. Slišal sem, da si bosta Harry in Meghan, ki sta zapustila Veliko Britanijo, novo stalno bivališče uredila v Kanadi. Zdaj sta Kanado zapustila in prišla v ZDA. A Amerika za njuno varovanje ne bo plačala. Sama morata plačati,« je bil jasen predsednik na twiterju, z njim pa se je strinjalo skoraj pol milijona sledilcev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije