DOBRODELNEŽI

To so milijarderji, ki svojim otrokom niso zapustili niti centa

Objavljeno 27. maj 2020 12.23 | Posodobljeno 27. maj 2020 12.52 | Piše: Š. R.

Raje dajo v dobrodelne namene kot svojim otrokom.

Elton John.  FOTO: Tyrone Siu. Reuters Pictures
Čeprav je njihovo premoženje vredno tudi milijarde dolarjev, se številni bogataši odločijo, da svojim otrokom ne zapustijo ničesar. Nekateri so se raje zavezali dobrodelnosti, za otroke pa pravijo, da je boljše, da si denar prislužijo sami.

image
REUTERS PICTURES Kirk Douglas. FOTO: Fred Prouser. Reuters Pictures
Eden teh je Kirk Douglas. Vse je zapustil fundaciji Douglas, ki jo je skupaj z ženo ustanovil leta 1964. Denar je namenjen različnim dobrodelnim organizacijam, med drugim otroškim bolnišnicam, šolam in gledališčem v Los Angelesu. Otroci po njegovi smrti niso bili deležni zapuščine, niti Michael Douglas, ki pa je s premoženjem okoli 300 milijonov dolarjev tako ali tako ne potrebuje.

image
REUTERS PICTURES James Brown. FOTO: Nikola Solic, Reuters Pictures
Po številnih družinskih sporih tudi na sodišču je glasbenik James Brown večino zapustil otrokom, ki so ta denar potrebovali bolj kot njegovi. Največ je dobil sklad I Feel Good Trust, ki ga je ustanovil sam, za financiranje šolnine socialno ogroženih otrok iz Južne Karoline, kjer se je rodil in Georgie, kjer je živel večji del svojega življenja.

image
REUTERS PICTURES Bill Gates. FOTO: Pascal Lauener, Reuters Pictures
Znan po tem, da z milijoni ni nikdar razvajal svojih otrok, je Bill Gates, čigar premoženje naj bi znašalo okoli 108 milijard dolarjev. Tudi sam je že povedal, da bo večino svojega bogastva namenil v dobrodelne namene. Z Warrenom Buffetom sta ustanovila in podpisala t. i. zavezo dobrotnikov, ki spodbuja znane in bogate ljudi, da večino svojega denarja namenijo v dobrodelne namene. Gates je o delitvi premoženja nekoč celo izjavil: »Otrokom ne narediš nobene usluge, če jim zapustiš veliko denarja. Ta jim onemogoča vse, kar bi lahko ustvarili sami, ustvarjanje lastne poti.«

image
REUTERS Michael Bloomberg. FOTO: Marco Bello, Reuters
»Če želite za svoje otroke narediti kaj dobrega in jim pokazati, kako jih imate radi, je najboljša stvar, ki jo lahko storite, da podpirate organizacije, ki bodo ustvarjale boljši svet zanje in za njihove otroke,« pa je v pismu o tem, zakaj je 64 milijonov dolarjev zapustil humanitarnim organizacijam in ne otrokom, zapisal ameriški politik Michael Bloomberg.

image
Simon Cowell. FOTO: Instagram S. C.
Podobne namene ima tudi Simon Cowell, sodnik v glasbenem resničnostnem šovu Ameriški idol. »Svoj denar bom verjetno zapustil dobrodelnim organizacijam, ki pomagajo otrokom in psom. Ne verjamem v prenašanje bogasta iz generacije v generacijo.«

image
PRESS RELEASE Jackie Chan. FOTO: Press Release
Filmski igralec Jackie Chan namerava svojih 370 milijonov dolarjev prav tako zapustiti dobrodelnim organizacijam in ne sinu Jayceeju. »Če je dovolj sposoben, si bo znal sam prislužiti denar. Če ni, bo moj denar le zapravljati.«

image
REUTERS PICTURES Elton John.  FOTO: Tyrone Siu. Reuters Pictures
Elton John že vrsto let donira svoja sredstva pomoči potrebnim. Leta 1992 je ustanovil svoj sklad za obolele za aidsom. S partnerjem Davidom Furnishem ima dva otroka, Zacharyja in Eliaha, a kot pravi, bosta dobila le toliko denarja, da bosta preskrbljena, preostalo bo dobila njegova fundacija. 

image
REUTERS PICTURES Mark Zuckerberg. FOTO: Reuters Pictures
Tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg obljublja, da bo poklonil 99 odstotkov svojega imetja. »Želiva si, da odrasteta v boljši svet, kot je ta naš. Potrudila se bova, da vama to omogočiva, ne le zato ker vaju imava rada, temveč ker nosiva moralno odgovornost do vseh bodočih generacij,« sta z ženo Priscillo zapisala v objavi, namenjeni hčerama Max in August.

Vseeno verjamemo, da nobeden od teh otrok ne bo živel v pomanjkanju ...
Deli s prijatelji