MODRA KRI

To je svojim otrokom zapustil princ Filip

Vsebina oporoke princa Filipa javnosti ostaja skrita. Zajetne zneske naj bi namenil trem članom osebja.
Fotografija: Skrbno jo je spisal. FOTO: Paul Hackett/Reuters
Odpri galerijo
Skrbno jo je spisal. FOTO: Paul Hackett/Reuters

Princ Filip je umrl pred dobrimi petimi meseci, javnost pa, kot kaže, ne bo izvedela, kako je pred smrtjo razdelil svoje premoženje. V skladu s tradicijo, da bi ohranili dostojanstvo monarhije, so oporoko pokojnega namreč zapečatili za najmanj 90 let, je sklenil londonski sodnik Andrew MacFarlane.

V sefu več kot 30 oporok

Večino bo prejela kraljica. FOTO: Toby Melville/Reuters
Večino bo prejela kraljica. FOTO: Toby Melville/Reuters
Vsebina tako ostaja znana samo najožji družini oziroma tistim, ki so deležni prinčevega premoženja. MacFarlane je v izjavi za javnost še poudaril, da sam vsebine ni videl niti je ne pozna, ve samo, kdo je bil izbran za izvršitelja oporoke, ki bo poskrbel, da se dosledno upoštevajo želje vojvode Edinburškega. Zapečatene oporoke so sicer v britanski monarhiji tradicija, ki izhaja iz leta 1910, tako se namreč preprečijo nepotrebne javne razprave in natolcevanja, predvsem pa pomaga ohraniti zasebnost kraljice in preostalih svojcev, je še poudaril pristojni sodnik. V sefu z zapečatenimi oporokami predstavnikov britanskega dvora je tako trenutno več kot 30 ovojnic, nazadnje sta tja romali oporoki princese Margarete in kraljice matere, ki je umrla le sedem tednov za hčerko, leta 2002.

Bogato naj bi obdaroval vse vnuke. FOTO: Gareth Fuller/Reuters
Bogato naj bi obdaroval vse vnuke. FOTO: Gareth Fuller/Reuters
Filip je umrl 9. aprila 2021 v Windsorskem dvorcu, star je bil 99 let. Neuradno je zapustil okoli 40 milijonov evrov premoženja, večino naj bi podedovala njegova vdova Elizabeta II., ocenjujejo poznavalci. Vojvoda Edinburški naj bi oporoko skrbno pripravil in natančno preračunal vrednosti, ki naj jih prejeli dediči; dobro naj bi bil seznanjen tudi z davčno zakonodajo, saj je želel dedičem prizanesti s pretiranim plačilom davka, povedo dobro obveščeni viri. Filip naj bi bil zelo radodaren tudi do osebja, predvsem svojih treh najbližjih pomočnikov, ki so ga sploh v zadnjem obdobju, ko je bil že zelo onemogel, kar najbolj razbremenili in skrbeli, da je lahko počival v zasebnosti svojega doma. Zajeten znesek naj bi tako prejeli osebni tajnik Archie Miller Bakewell ter služabnika William Henderson in Stephen Niedojadlo. Praznih rok niso ostali niti vnuki in pravnuki, Filip menda ni izpustil niti princa Harryja, čeprav je ta pred meseci z druge strani luže neprizanesljivo udrihal po kraljevi družini ter tudi babici in dedku povzročil kar nekaj gorja. A poznavalci povedo, da Filip nikoli ni kuhal zamer in da Harryja nikoli ne bi kaznoval, ker se je odločil za drugačno življenje, zato da mu je zanesljivo pripadel enakovreden del kolača.

Ali je z denarjem razveselil tudi svoje štiri otroke, ni znano, neuradno pa naj bi princu Charlesu, princu Edwardu, princu Andrewu in princesi Anne zapustil svojo knjižno zakladnico: njegova knjižnica namreč obsega več kot 13.000 naslovov, četverici naj bi pred smrtjo preprosto svetoval, naj si vsebino razdelijo, kakor želijo.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas