KIRK DOUGLAS

Tito je ponj poslal letalo, na Brdu sta več ur govorila o filmih

Igralec je v svojih spominih opisal, kako se je srečal s tedanjim voditeljem Jugoslavije.
Fotografija: Tito je rad gledal vesterne s Kirkom Douglasom. FOTO: MNZS
Odpri galerijo
Tito je rad gledal vesterne s Kirkom Douglasom. FOTO: MNZS

Saša Broz, vnukinja dolgoletnega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita, je med mnogimi, ki so se odzvali na novico o smrti legendarnega hollywoodskega igralca Kirka Douglasa, ki je v sredo umrl na svojem domu na Beverly Hillsu, star 103 leta. Titova vnukinja je zapisala »Zbogom, dragi Kirk« ob dveh črno-belih fotografijah, na katerih sta Douglas in Tito. Douglas je bil eden izmed najljubših Titovih igralcev.



Douglas in njegova žena Anne sta bila leta 1964 v Beogradu, kjer je on predaval študentom o filmu. Z ženo sta želela spoznati Tita, a so jima na ameriški ambasadi pojasnili, da bi bilo kaj takega težko izvedljivo. Douglas ni odnehal, poklical je v Titov kabinet, že naslednji dan pa je prišlo zasebno letalo, ki mu ga je poslal predsednik SFRJ in s katerim je odletel proti Ljubljani. V Titovi zasebni vili na Bledu sta nato preživela tri ure. Pila sta vino in se pogovarjala, največ o vesternih, ki jih je Tito oboževal. Videl je vse vesterne, v katerih je igral Douglas, njegov najljubši pa je bil Obračun pri O. K. Corralu. To je v svojih spominih leta kasneje razkril igralec. Tito mu je zaupal, da z gledanjem vesternov vsaj za kratek čas pozabi na vsakodnevne skrbi.

Veleposlanik Velike Britanije, ki si je tedaj že šest tednov prizadeval, da bi stopil v stik s Titom, je bil šokiran in je igralca vprašal, kako to, da mu je uspelo z njim preživeti celo tri ure, sam pa se ni mogel dogovoriti niti za 10-minutno srečanje. »Gospod ambasador, koliko filmov ste posneli?« mu je odvrnil Douglas, tedaj eden največjih hollywoodskih zvezdnikov.

V svoji sedem desetletij dolgi filmski karieri je Douglas posnel več kot 90 filmov, najbolj legendarna pa je vloga Spartaka v istoimenskem filmu režiserja Stanleyja Kubricka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije