LEGENDA

Superge za več kot pol milijona

Objavljeno 20. maj 2020 17.26 | Posodobljeno 20. maj 2020 17.26 | Piše: E. B.

Zavoljo dokumentarca gredo Jordanovi spominki za med. Legendarne copate je nosil v prvi sezoni pri NBA.

Dokumentarni film jim je dvignil ceno. FOTO: Reuters
Zaradi prepovedi zbiranja so spletne dražbe v teh časih edina priložnost za nakup dragocenih spominkov, toda to ni nikakršna ovira za najsrčnejše in najpremožnejše zbiratelje. Športni copati, ki jih je v sezoni 1985 nosil legendarni Michael Jordan, so pri avkcijski hiši Sotheby's dosegle rekordni znesek, kar 518.000 evrov!

Učil se je iz napak

Par Nikovih superg je julija lani iztržil 405.000 evrov, a je obutev ikoničnega košarkarja med gorečimi oboževalci očitno pridobila še večjo vrednost, ki je tokrat presegla pol milijona. Športni copati rdeče, bele in črne barve Air Jordan 1 imajo zvezdnikov podpis, znameniti košarkar pa jih je nosil na parketu v svoji prvi sezoni pri ligi NBA, na začetku kariere, ki se je v zgodovino košarke zapisala kot polna presežkov, osupljivih preobratov in napetih obračunov, kot neustrašna, neponovljiva. A tudi polna
image
Idol mlajših generacij. FOTO: Reuters
napak, kot rad poudarja sama legenda Jordan, kajti prav iz teh je črpal dragoceno znanje in gradil zavidljivo kariero, o kakršni sanjarijo mlajše generacije košarkarjev.

35 let praznuje linija Air Jordan.

Sotheby's je že lani požel veliko občudovanja zaradi dražbe, ki jo je posvetil zgolj supergam, kot rečeno, je takratni par iz Nikove tekaške linije presegel 400 tisočakov, tokratna prodaja pa je segla še višje. Tudi zato, ker blagovna znamka letos slavi 35-letnico znamenite linije Air Jordan, k vrtoglavemu znesku pa je nedvomno pripomogel tudi dokumentarni film Zadnji ples, posvečen košarkarski ikoni in njegovi ekipi Chicago Bulls. Spominki športnega asa gredo zadnje čase za med, pa ne le tisti, povezani s košarkarskim parketom: nedavno so pri Heritage Auctions za kar 86.000 evrov prodali športne čevlje, ki jih je Jordan nosil med svojo kratko kariero v bejzbolu.
Deli s prijatelji