Smrtonosno orožje se vrača še petič

Mel Gibson in Danny Glover spet skupaj pred kamerami. O sklepnem filmu franšize se govori že več kot desetletje.
Fotografija: Povsem različna, a vendar se odlično dopolnjujeta.
Odpri galerijo
Povsem različna, a vendar se odlično dopolnjujeta.

Neobrzdani, nekoliko nevrotični policist Martin Riggs s samomorilskimi težnjami, ki so mu pravila španska vas, in njegov protipol, umirjeni in izkušeni Roger Murtaugh, ki se pravil policijskega dela drži kot pijanec plota, se vračata! Po dobrem desetletju govoric, da bo zabavna policijska dvojica v podobah Mela Gibsona in Dannyja Gloverja še v peto združila moči, a se je nato vselej izkazalo, da nimajo trdne osnove, se bodo želje ljubiteljev akcijske franšize Smrtonosno orožje zdaj uresničile.
K projektu je pristopil tudi režiser Richard Donner. FOTO: Guliver/cover images
K projektu je pristopil tudi režiser Richard Donner. FOTO: Guliver/cover images

»Poskušamo ustvariti zadnji film iz niza Smrtonosno orožje. Stara zasedba se vrača, tudi režiser Richard Donner je poleg. Čudovito!« producent Dan Lin te razveseljujoče novice ni mogel obdržati zase. Ko je leta 1987 v kinodvorane privršalo Smrtonosno orožje, adrenalinska akcija z več kot le primesmi komedije, je film zanetil pravo revolucijo na področju akcijskega buddy-buddy žanra ter še danes velja za njegov morda najboljši primerek.

Zatorej ni čudno, da so sledila še tri nadaljevanja, megauspešni franšizi pa so poskušali vdahniti življenje še z istoimensko serijo, ki so jo na malih zaslonih predvajali med letoma 2016 in 2019. A slednja ni ponovila uspeha filmov, zaradi nje se je oboževalcem morda le še bolj kolcalo po novem filmu. Naposled ga bodo dobili. A čeprav naj bi bila stara mačka že pripravljena, da spet stopita v vlogi policijskih alter egov, se kamere še ne bodo začele takoj vrteti. »Mel in Danny sta že v nizkem startu, a najprej je treba dokončati in izpiliti scenarij.«


Zadnji iz franšize je prišel v kina leta 1998, o petem filmu se je začelo šušljati devet let pozneje, predlani pa je režiser Donner tik pred zdajci pritisnil na zavoro. »Škoda. Imamo super zgodbo, sicer precej temačno, a z ogromno čustvi. Vsi smo bili že pripravljeni, da začnemo. A v studiu Warner Bros so začeli mešetariti, precej neproduktivno, in sicer ljudje, ki o ustvarjanju filma vedo manj, kot je za nohtom črnega. Tega se ne grem!« je režiser izdal, odstopil in razblinil sanje o Smrtonosnem orožju 5.

A poslednji dve leti sta bili očitno dovolj, da so se duhovi pomirili in so vsi vpleteni v projekt našli skupni jezik. Kajti zdaj je uradno – Gibson in Glover se vračata, režijsko taktirko bo vihtel Donner. Ta trojica pa je že dokazala, da so recept za uspeh. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas