Sean Penn v prve bojne vrste proti epidemiji

Igralec z družino pomaga na točkah za testiranje na koronavirus. Zvezdniki v te namene darujejo milijone.
Fotografija: Oskarjevec v kriznih trenutkih ne sedi križem rok.
Odpri galerijo
Oskarjevec v kriznih trenutkih ne sedi križem rok.

Marsikateri zvezdnik je v boju proti novemu koronavirusu že odprl denarnico in tisočake, nekateri tudi milijone, namenil raziskavam pri odkrivanju cepiva, za nakup nujno potrebne zaščitne opreme ali ljudem s socialnega roba, ki jih bo (in jih je že) epidemija ekonomsko najhuje prizadela. Arnold Schwarzenegger je, denimo, zaposlenim v zdravstvu poklonil za 900 tisočakov mask, rokavic in zaščitnih oblačil.

Dolly Parton je tolikšno vsoto namenila raziskavam koronavirusne bolezni. Rihanna je prek svoje fundacije različnim organizacijam, ki pomagajo v boju proti novemu virusu, namenila 4,6 milijona evrov, ki bodo šli v dobavo hrane, za nakup zaščitne opreme ogroženim zdravstvenim delavcem in za spodbujanje množičnega testiranja v revnih državah, kot sta Haiti in Malavi.
Očetu se je pridružila hčerka Dylan. FOTO: guliver/cover images
Očetu se je pridružila hčerka Dylan. FOTO: guliver/cover images

Še enkrat toliko, kar dobrih devet milijonov, pa je darovala Oprah Winfrey, ki želi pomagati že tako finančno šibkim, ki so zdaj sredi prostega pada v popolno revščino. Nekoliko drugače je k zadevi pristopil Sean Penn in se s svojim dekletom in že odraslima otrokoma podal v prve bojne vrste. »Največ, kar lahko v boju proti pandemiji storimo mi sami in civilne organizacije, je, da zdravstvene profesionalce razbremenimo dela, za katero so preveč kvalificirani. Da gredo lahko pomagat tja, kjer so najbolj potrebni,« je dejal oskarjevec in s svojo neprofitno organizacijo Core prevzel tri točke za hitro testiranje na novi koronavirus v Los Angelesu od šestih.

»Naš prvi in najbolj nujni cilj je reševalce in zdravstvene delavce preusmeriti s teh točk v bolnišnice, saj lahko v naslednjih tednih pride do velikega porasta tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo.«
 

Rešil 40 ljudi


Sean Penn je verjetno tako kot po briljantni igri, ki mu je prinesla že dva oskarja in kup drugih nagrad in nominacij filmske srenje, znan tudi po močnem čutu za sočloveka, s tem da se prenekaterih humanitarnih akcij udeleži kar neposredno. Ne verjame le v pomoč v obliki donacij, ampak temu posveča tudi svoj čas in energijo, kar je, med drugim, dokazal pri katastrofalnem potresu, ki je 2010. prizadel Haiti, ali pa še pet let prej, ko je orkan Katrina zalil New Orleans in je zvezdnik lastnoročno na varno spravil približno 40 ljudi. Podobno je zakorakal v prve linije boja proti koronavirusu.

Neprofitno organizacijo Core je Penn zagnal pred desetletjem kot odziv na potres na Haitiju, z njeno pomočjo pa je pomagal mobilizirati mrežo zdravnikov, reševalcev in vladnih uradnikov, da v luči krize brez odlašanja prizadetim skupnostim pomagajo takoj in tudi še pozneje. Zdaj pa je igralčeva humanitarna organizacija usmerila moči v zajezitev pandemije, katere novo žarišče so ZDA, in sicer želi najbolj ranljivi populaciji Los Angelesa zagotoviti varno, učinkovito in brezplačno testiranje na novi koronavirus.


Igralčeva organizacija je prevzela tri izmed šestih točk za hitro testiranje kar iz avtomobilov. Med prostovoljci, ki so to delo prevzeli od zdravstvenih delavcev, so tudi 59-letni zvezdnik, njegovo 28-letno dekle Leila George, s katero sta se začela videvati leta 2016, na pomoč pa sta priskočila tudi igralčeva hči Dylan in sin Hopper, ki sta se mu rodila iz ljubezni z drugo ženo, igralko Robin Wright. »Oba moja otroka sta v tako imenovani vroči zoni, kjer pomagata pri odvzemu brisov. Sta zelo človekoljubno usmerjena, tako da ju od tega niti ne bi mogel odvrniti,« pravi igralec, ki sam usmerja vse, ki pridejo na odvzem brisa. Seveda vsi skrbijo za lastno varnost, saj, kot je bilo vidno s fotografij, tako Leila kot Sean nosita masko, v vroči coni pa si vsi oblečejo zaščitna oblačila, očala in rokavice.

Namestnik župana ameriškega mesta angelov Jeff Gorell se je igralcu in drugim prostovoljcem že zahvalil za njihovo požrtvovalnost. A s tem njihova naloga še ni končana. Vse, česar se v teh kriznih dnevih učijo na terenu, delijo z drugimi humanitarnimi organizacijami in jih pozivajo, naj sledijo njihovemu zgledu in postanejo del našega skupnega boja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije