INCIDENT

S kraljico bi obračunal iz maščevanja za pokol

Devetnajstletnik je do kraljevih že leta gojil zamero. Elizabeto II. je hotel umoriti s samostrelom.
Fotografija: Princ Filip je v mornarici služil s sinom polkovnika, odgovornega za pokol. FOTO: Paul Edwards/Reuters
Odpri galerijo
Princ Filip je v mornarici služil s sinom polkovnika, odgovornega za pokol. FOTO: Paul Edwards/Reuters

Na dan prihajajo nove podrobnosti incidenta, ki se je zgodil na božični dan in dodobra prestrašil ne le britansko kraljico Elizabeto II. in njeno družino, temveč tudi britansko javnost in varnostnike.

Na 45 metrov lahko ubije medveda. FOTO: Andras_csontos/getty Images
Na 45 metrov lahko ubije medveda. FOTO: Andras_csontos/getty Images
Pisali smo že, da so slednji na božično jutro v bližini dvorca Windsor aretirali oboroženega 19-letnika, ki tam ni imel kaj iskati. Kmalu se je izkazalo, da se pred dvorcem ni znašel po naključju, temveč je tja prišel z grozljivim in jasnim namenom – usmrtiti kraljico.

Z lahkoto do orožja

Do nje in celotne kraljeve družine je 19-letni Jaswant Singh Chail, otrok premožnih staršev, ki je odrasel v pol milijona evrov vredni hiši, že dolgo gojil zamero, to pa zaradi dogodka iz davnega leta 1919. Jaswant, ki ima indijske korenine, je namreč že v rani mladosti izvedel za pokol, ki so ga poimenovali pokol v Amritsarju.

Amritsar je mesto v indijski provinci Pandžab in tam se je na enem od trgov 13. aprila 1919 zbrala množica ljudi, da bi mirno protestirali proti aretaciji voditeljev gibanja za neodvisnost Indije. Britanski polkovnik Reginald Edward Harry Dyer in njegovi vojaki so obkolili trg s protestniki, zaprli so tudi edini vhod nanj, in začeli streljati na ljudi. Umrlo jih je 379, okrog 1200 je bilo ranjenih. Ker je bila Indija takrat britanska kolonija, je Jaswant krivdo za pokol pripisal kraljici oziroma kraljevi družini in se več kot stoletje pozneje odločil za maščevanje.

Že pred dvema letoma je menda avtorju knjige o omenjenem pokolu Sauravu Dutti poslal elektronsko pismo in mu dejal, da bi se kraljevi Indijcem morali opravičiti, še posebno princ Filip, ki je služil v mornarici skupaj z Dyerjevim sinom. »Nekaj se je zgodilo z najinim sinom, nekaj je z njim hudo narobe in poskušamo ugotoviti, kaj. Nisva dobila priložnosti, da bi z njim govorila, a rada bi mu omogočila, da dobi pomoč, ki jo več kot očitno potrebuje,« je po aretaciji dejal najstnikov oče Jasbir Singh Chail.

Če so se mnogi sprva čudili nad najstnikovo izbiro orožja, pa je hitro postalo jasno, zakaj prav samostrel. Tudi v Veliki Britaniji ga je mogoče kupiti zelo enostavno, brez vsakršnih dovoljenj ali vprašanj, da ima kupec le 18 let. Posest je dovoljena, ne pa tudi nošenje orožja v javnosti, prav tako se s samostrelom, s katerim lahko ubijete medveda, ki je 45 metrov daleč, ne sme loviti. V zadnjem letu je zaradi napada s samostrelom umrlo pet ljudi, a šele ogrožanje kraljičinega življenja je britanske politike spodbudilo, da so začeli razmišljati o strožjih ukrepih in pogojih za nakup tega orožja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije