PRAZNOVANJE

Ringo proslavil 80 let

Letos je praznoval z virtualnimi koncerti. Izjemno plodovita samostojna kariera.
Fotografija: Letos je moral tradicionalno slavje prilagoditi pandemiji. FOTO: Phil Noble/Reuters
Odpri galerijo
Letos je moral tradicionalno slavje prilagoditi pandemiji. FOTO: Phil Noble/Reuters

Hvaležen je za preteklost, veseli se prihodnosti. Še vedno verjame v ljubezen in mir, glasba je še vedno njegovo največje veselje. Z glasbo je tudi letos zaznamoval svoj osebni jubilej, ki je bil tokrat okrogel, a zaradi pandemije omejen na virtualno praznovanje.
Bobni so njegovo največje veselje. FOTO: Fred Prouser/Reuters
Bobni so njegovo največje veselje. FOTO: Fred Prouser/Reuters

Kljub temu je Ringo Starr prepričan, da bodo njegova sporočila znova dosegla ves svet, pri tem pa so mu pomagali številni prijatelji iz sveta glasbe.
 

Vesel, ker ga ne prepoznajo


Leta 2008 je začel tradicijo prav posebnega rojstnodnevnega slavja, ki ga od takrat zaznamujejo v skoraj tridesetih državah po svetu. Osrednje dogajanje je na velikem odru v Hollywoodu ob podpori več sto oboževalcev in sodelovanju drugih zvezdnikov, letos pa se je praznovanje preselilo na zaslone, kjer so se mu pridružili sir Paul McCartney, Joe Walsh, Ben Harper, Sheryl Crow, Gary Clark ml. in Sheila E, skupaj so se poklonili glasbenemu ustvarjanju in pa pozivom za enakopravnost temnopoltih, je zadovoljen nekdanji beatle, ki je dosegel častitljivi jubilej, 80. rojstni dan.


»Nastopam več kakor nekoč, imam tudi po dve turneji na leto. Pa tudi sicer sem zelo zaposlen, imam osem vnukov in celo enega pravnuka. Življenje mi je postreglo s številnimi lepimi trenutki, povrhu pa delam v poslu, kjer se mi ni treba upokojiti. Delam lahko, kolikor želim, in pri 80 se zanesljivo še ne bom ustavil!« je pojasnil Ringo, ki se je rodil v britanskem Liverpoolu kot Richard Starkey in že pri trinajstih zakorakal v svet glasbe. Ta mu je bila v veliko uteho med prebolevanjem tuberkuloze, takrat mu je namreč učitelj glasbe podaril majhen boben in takoj mu je postalo jasno, kaj si želi početi v življenju.


»In to še vedno počnem, nič drugega si ne želim kakor igrati na bobne,« pove zvezdnik, ki se je 1962. pridružil znameniti zasedbi, kjer je zamenjal takratnega bobnarja Peta Besta, in the Beatles so začeli pisati zgodovino. Skupina se je po številnih vrhuncih, a tudi nesoglasjih in pritiskih javnosti leta 1970 razšla, v glasbi pa Ringo sproščeno uživa šele zadnja desetletja, v samostojni karieri. »Zdaj sem star in me nihče več ne prepozna, tako grem lahko v miru v restavracijo, pa me ne bo nihče nadlegoval. Odkar moramo nositi maske, je vse skupaj še lažje!« se namuzne bobnar, ki je kljub vsemu ponosen na dediščino beatlov: »Vsak, ki se želi resno ukvarjati z glasbo, posluša naše skladbe in se uči. Naša glasba je še vedno zelo živa.«


Ringo, ki je v zasebnem življenju ponosen mož, oče, dedek in pradedek, pa tudi vegetarijanec in oboževalec meditacije, je v samostojni karieri izdal kar 20 studijskih albumov, zadnjega, What's My Name, lani. Ukvarjal se je z igralstvom, posnel je nekaj dokumentarcev in posodil glas. Za svoje delo je prejel številne nagrade, dvakrat je vpisan v dvorano slavnih rock'n'rolla, od leta 1988 kot beatle, od 2015. pa kot samostojni ustvarjalec. Leta 2018 je prejel tudi britanski viteški naziv za dosežke na področju glasbe. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije