OPEVAN

Razvrat, zabave in tragedije: hotel Chateau Marmont

Objavljeno 11. junij 2019 19.30 | Posodobljeno 11. junij 2019 19.30 | Piše: T. P.,

Skrivnosti hollywoodskega hotela. 

Nekatere skrivnosti razvpitega Chateau Marmonta bodo oživele v knjigi in nato HBO-seriji. FOTO: WIKIPEDIA
V sobanah in apartmajih morda najbolj slovitega hollywoodskega hotela Chateau Marmont, ki je že skoraj z dnem odprtja davnega leta 1929 postal zbirališče lepih, bogatih in slavnih, vse diši in kriči po zlati dobi Hollywooda. Toda za njegovimi razkošnimi zidovi odzvanjajo zgodbe že nepojmljivega razvrata, nebrzdanih zabav in skoraj filmskih tragedij. Hotelske sobane poznajo hollywoodsko elito do obisti, vključno z njenimi verjetno najtemnejšimi skrivnostmi, katerih delček v prihajajoči knjigi The Castle on Sunset razkriva hollywoodski zgodovinar Shawn Levy in naj bi oživela tudi v televizijski različici mreže HBO.
Smrt je močno odmevala
V hotelu Chateau Marmont so se na vse pretege trudili, da se Belushijeva smrt ne bi spremenila v medijski cirkus. Brez uspeha. Še danes, več kot tri desetletja pozneje, se razkošen hotel skoraj vedno omenja skupaj z njegovim predoziranjem.

Astronomski račun

Tu je Errol Flynn v brzinskem zaporedju spravil med rjuhe vse svoje tri žene in čare zapeljevanja skušal na Marlene Dietrich. Jim Morrison je prirejal pijanske orgije in med eno padel skozi okno. Britney Spears je na vrhuncu svojega medijsko odmevnega duševnega zloma v hotelski restavraciji po sebi začela drgniti in mazati hrano, s čimer si je prislužila prepoved vnovičnih obiskov. Podobno se je na črni listi znašla Lindsay Lohan, ko je s sobnimi strežbami in praznjenjem mini hladilnika v apartmaju navila račun na skoraj 50 tisočakov, a ga nato nikoli ni poravnala. Malce pred svojo veliko prezgodnjo smrtjo je v zasebnosti hotela vlekel črtice kokaina Heath Ledger ter samemu sebi in drugim prisegal, da se bo spravil v red zaradi tedaj komaj tri mesece stare hčere. In prav v enem izmed hotelskih apartmajev je prevelik odmerek kokaina in heroina spravil v grob Johna Belushija.
image
Medijskemu cirkusu ob Belushijevi smrti se in bilo moč ogniti.

Pisalo se je leto 1982. Belushi, prej obetaven komik in igralec, pred katerim se je svetlikala filmska veličina, je bil tiktakajoča bomba. Na sestanke, če se je na njih že pojavil, je zamujal po več ur. Opravljal je skrivnostne telefonske klice. Spal ni. Okoli je hodil neobrit, umazan, prhe ni videl po več dni skupaj. Njegov govor je bil nerazločen, nepovezan. »Sam pri sebi je nerazločno klel, njegove zenice so bile črne in že neznosno razširjene,« ga ima pred očmi filmar Al Reinert, kar je zgolj potrdilo sume, ki so ga že nekaj časa obkrožali. Čezmernemu vdajanju nezdravi prehrani in alkoholu je dodal še droge, ki jih je užival na polno.

Apartma št. 3

Marihuana in kokain naj bi bila že nekaj časa na njegovem dnevnem meniju, igračkati se je začel tudi s heroinom. »To je del raziskave za film o punk rock sceni,« je razlagal ter lagal sebi in drugim, tako da ga je omama povsem ujela v svoj smrtonosni primež. In v prav takem stanju – prepoten, bled, neurejen – se je 28. februarja, skoraj teden pred nesrečno smrtjo pri le 33 letih, opotekel do hotelske recepcije in se prijavil v svoj najljubši zasebni apartma številka 3.

Britney Spears si je na vrhuncu duševnega zloma v hotelski restavraciji začela po sebi mazati hrano.

Kaj natanko se je v zadnjih Johnovih dneh dogajalo v apartmaju številka 3, vedo le zidovi. Toda dokazi, da v prostem padu grmi v prepad, so bili vse okoli njega. Ko ga je v njegovih zadnjih dneh z najstniško hčerko obiskal Robert De Niro, njegov dobri prijatelj, je ta »Belushija zasačil pri jemanju tolikšne količine kokaina in heroina, da se je moral za nekaj trenutkov opravičiti, da se izbruha«. A če to ni odvrnilo De Nira, ki je imel v Chateau Marmontu tudi sam najet apartma, od obiskov Belushija, je bilo
image
guliver/cover images Po uspešnici Blues Brothers leta 1980 je Belushija vsrkalo v spiralo samopogube. FOTO: GULIVER/COVER IMAGES
stanje komika in njegove hotelske sobe na Belushijevo zadnjo noč med živimi, 5. marca 1982, vendar več, kot je Robert še lahko prežvečil. Kljub temu, da je dal z Belushijem čez prenekatero divjo zabavo, na eni si je v omami celo tako globoko zarezal v roko, da so ga morali odpeljati v bolnišnico na šivanje.

Ni ga mogel zbuditi

»Ko ga nikakor ni mogel priklicati na telefon, je potrkal na njegova vrata. Odprla je bleda, na pogled cenena ženska Cathy. Povsod škatle za pico, steklenice vina, umazano perilo. Na kavni mizici kokain. Soba je bila v razsulu, kot bi jo nekdo namerno razdejal v navalu slepega besa.« De Niro je ostal le nekaj minut, nato pa raje odšel v enega nočnih klubov. Okoli tretje ure zjutraj se je vrnil, da bi v prijateljevi družbi potegnil črtnico bele omame ali dve. A se je pobral po nekaj minutah, celotno ozračje ga je odbijalo. Podobno kot Robina Williamsa, ki se je tudi oglasil tiste usodne noči, a je ob pogledu na situacijo v skoraj istem trenutku, kot je vstopil, tudi zaprepaden izstopil.

Belushija je bilo naslednji dan nemogoče priklicati. Zjutraj, ko je sobna strežba dostavila zajtrk, je še vedno dihal in glasno
image
guliver/COVER IMAGES Pokopali so ga notranji demoni ter prevelik odmerek kokaina in heroina. FOTO: GULIVER/COVER IMAGES
smrčal, a ko je okoli poldneva v sobo vstopil njegov osebni stražar, je zvezdnika našel brez zavesti. Pokušal ga je oživljati, a zaman. »Ne morem ga zbuditi! Nekaj je grozno narobe!« je panično poklical Belushijevega agenta Bernieja Brillsteina. Ko so prišli reševalci, ga niso niti več poskušali oživljati. »Mrtev je.« Ti besedici sta povedali vse. Sledi igle na roki pa so tudi bile dovolj zgovorne. 
Deli s prijatelji