BORKE

Raka so ji odkrili med snemanjem

V rožnatem oktobru zvezdnice pozivajo k pregledovanju dojk. Kylie Minogue in Riti Wilson so zdravniki bolezen spregledali.
Fotografija: Ko ji je prijateljica brila glavo, je Shannen hkrati jokala in se smejala. FOTO: instagram
Odpri galerijo
Ko ji je prijateljica brila glavo, je Shannen hkrati jokala in se smejala. FOTO: instagram

Ni pomembno, ali so lepe, bogate in slavne ali pa se komaj prebijajo iz meseca v mesec ter večinoma spoznavajo temne plati življenja. Zahrbtni rak na dojkah lahko udari kadar koli, povsod in vsakogar, tudi moške, čeprav v manjšini, kar je nedavno razkril tudi Beyoncejin oče Mathew Knowles.
»Ploh sem, pa kaj!« pravi Kathy Bates, ki je premagala tako raka na jajčnikih kot na dojkah. FOTO: guliver/cover images
»Ploh sem, pa kaj!« pravi Kathy Bates, ki je premagala tako raka na jajčnikih kot na dojkah. FOTO: guliver/cover images

Svoje zmagoslavje nad boleznijo je razkril prvega oktobra, meseca, ki je v znamenju boja proti raku na dojkah. A če je on eden od redkih moških zvezdnikov, ki so se uspešno postavili po robu tej pogosto usodni bolezni, jih je med zvezdnicami kup, ki jih je doletela ta bolezen in jih opozorila na krhkost življenja in minljivost. Številne raka niso skrivale, ampak so pogumno spregovorile in položile na srce pomembnost rednih pregledov, ki odločajo med življenjem in smrtjo.
Olivie Newton-John optimizem nikoli ne zapusti. FOTO: guliver/cover images
Olivie Newton-John optimizem nikoli ne zapusti. FOTO: guliver/cover images

Vsaka ima svojo zgodbo. Svojo pot borbe do zdravja. In svoje izkušnje. A pevka Olivia Newton-John življenja brez raka skoraj ne pozna, saj se z njim bori že tri desetletja. S krajšimi predahi in žarki upanja. Zahrbtno bolezen so ji namreč diagnosticirali že trikrat, nazadnje pred letom in pol. Dvakrat ga je premagala, po tretjem izbruhu pa ni prepričana, da ji je preostalo še veliko časa.

»Prištevam se med srečne, da grem skozi to že v tretje in sem še vedno živa. Z rakom sem se naučila živeti. Običajno ti ob diagnozi postrežejo tudi s tem, koliko časa ti je še ostalo, a zame, za moje duševno počutje, je bolje, da tega ne vem. Ne želim vedeti,« pravi Olivia, ki se ji je rak vrnil okrepljen, menda že v četrtem stadiju in z metastazami na hrbtenjači.
Christina Applegate je žrtvovala obe dojki. FOTO: guliver/cover images
Christina Applegate je žrtvovala obe dojki. FOTO: guliver/cover images

Prsi so tisti del telesa, ki ga povezujemo s plodnostjo, moške ob pogledu nanje strese erotični naboj, ženske pa jih povezujejo s svojo ženskostjo. Zato je še toliko teže priznati njihovo izgubo. A tudi zato zvezdnice pogumno stopijo pod žaromete in priznajo odstranitev prsi. »Včasih jokam, spet drugič tulim in besnim. A tudi to je del zdravljenja,« je po dvojni mastektomiji odkrito spregovorila igralka Christina Applegate.

Čeprav so ji rakavo tkivo odkrili le na eni dojki, se je z operativno odstranitvijo obeh odločila zmanjšati tveganje za vrnitev bolezni. Ne le zato, ker je opazovala svojo mamo, ki se je dvakrat borila z rakom, ampak ker so ji testi pokazali mutirani gen BRCA2, zaradi katerega je v skupini z višjim tveganjem za različne oblike raka.


Za dvojno mastektomijo se je pri 58 letih odločila tudi Rita Wilson, žena oskarjevca Toma Hanksa, ki so ji raka na dojki skoraj zgrešili. Prvi pregled ga ni odkril, a je k sreči poiskala drugo mnenje, kar ji je najbrž rešilo življenje. Tudi avstralska pevka Kylie Minogue ve, da zdravniki niso nezmotljivi. Le nekaj mesecev po tem, ko so ji pri starosti 39 let možje v belih haljah dejali, da je zdrava kot dren, je – menda zaradi ženske intuicije – odšla na še en pregled, takrat so ji odkrili bolezen. »Zaupajte sebi in se poslušajte. Ter se pregledujte,« na srce polaga lepotica, ki se je le štiri dni po diagnozi že odločila za mastektomijo.

Brez dlake na jeziku pa je o svoji borbi spregovorila tudi oskarjevka Kathy Bates, ki je 2003. premagala raka na jajčnikih, devet let pozneje pa se je za življenje borila še z rakom na dojkah. In za ceno odstranitve prsi zmagala. »Pridružila sem se ženskam, ki so ploh. Nimam več prsi in ne bom se pretvarjala ali skrivala. Čemu tudi, ne nazadnje je to nepomembno. Lahko sem namreč le srečna, da živim v času, ko mi je znanost pomagala preživeti.«


Igralki Shannen Doherty, zvezdnici serije Beverly Hills 90210, so raka na prsih odkrili pri 44 letih, a lahko danes, štiri leta pozneje, končno z olajšanjem reče, da je okrevala. Čeprav igralka prav nič ni skrivala težkih preizkušenj minulih let. »Nikoli ne bom pozabila, kako sem si umivala lase, v rokah pa mi je nenadoma ostal cel šop. Začela sem kričati, hotela sem mamo. Mislim, da je bilo to psihično težje prenesti kot nato vse operacije,« pravi Shannen, ki je posnela, kako ji je prijateljica obrila glavo. Izgubo las je lažje prenesla Maggie Smith, ki so ji bolezen odkrili pri 74, in to med snemanjem filma Harry Potter in princ mešane krvi.

»Ostala sem povsem brez las. Bila sem kot kuhano jajce. A sem si pač nataknila lasuljo,« pravi ostarela zvezdnica, danes že s 84 pomladmi za sabo. Naporni boj z rakom jo je oropal energije. »Nekaj let je bilo nadvse težkih, zaradi pomanjkanja energije se sploh nisem več počutila kot cel človek. A sranje se dogaja.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije