KRALJICA LJUDSKIH SRC

Princesa, ki je jezila kraljico in osvojila srca ljudstva

Objavljeno 04. julij 2020 19.44 | Posodobljeno 04. julij 2020 20.16 | Piše: P. K.

1. julija bi praznovala 59. rojstni dan.

Princ Harry v naročju matere, princese Diane. FOTO: Reuters
Nekateri menijo, da je bil prav uporniški duh princese Diane, kar ji je izkopalo prerani grob. Bila je ena od petih otrok grofa Edwarda Spencerja in Frances Ruth Burke Roche, menda od malega tiha in zadržana. Čeprav so ji bila zaradi plemiškega rodu odprta vsa vrata in se je družila s člani kraljeve družine, se v visoki družbi nikoli ni počutila zares doma. Rodila se je 1. julija in prav ta teden bi praznovala 59. rojstni dan, če je ne bi doletela kruta usoda.

image
Š TIM GRAHAM/GETTY IMAGES Princesa Diana. FOTO: Tim Graham/getty Images
 
»Počni le tisto, kar ti veleva srce,« je eden njenih najbolj znanih stavkov. Po poklicu je bila vzgojiteljica, vendar ji življenje ni namenilo skromnega in tihega bivanja. V javnosti je postala znana februarja 1981, ko je bila objavljena njena zaroka s princem Charlesom. Njuna poroka je bila eden najodmevnejših dogodkov desetletja, ko sta se jima rodila še sinova William in Harry, pa se je njuna sreča zdela neminljiva.

image
- / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA Poroka desetletja. FOTO: Shutterstock Editorial/Profimedia/Shutterstock Editorial/Profimedia

Premikala je meje in jezila kraljico

V glavah ljudi je premikala meje: brez rokavic se je rokovala s hudimi bolniki (rokovanje z obolelim za aidsom je povzročilo v javnosti pravi šok), stiskala v objem revne, nepomembne in uboge, jim pomagala mimo uradnih dolžnosti in točila solze ob njihovih žalostnih usodah. Diana se je odločala podpreti kontroverzne dobrodelne ustanove, zaradi česar je izgubila naklonjenost kraljice.

image
REUTERS Princ Harry v naročju matere, princese Diane. FOTO: Reuters

Ločitev Charlesa in Diane je močno odmevala in polnila sta naslovnice vseh rumenih časopisov. Kjer koli sta se pojavila, so jima sledili fotografi. Še posebej Diani to ni bilo najbolj všeč.

Diana je ostala pod drobnogledom medijev tudi po ločitvi od princa 28. avgusta 1996. Zanimanje za njeno življenje ni ugasnilo niti po njeni smrti v prometni nesreči v Parizu 31. avgusta 1997. Njen pogreb je bil eden najbolj gledanih dogodkov v zgodovini televizije.
Deli s prijatelji