BODOČE KRALJICE

Prihodnost evropskih monarhij so ženske

Marsikje so spremenili pravilo, da lahko prestol prevzame le moški potomec. Švedski, Belgiji, Nizozemski, Norveški in Španiji bodo nekoč vladala dekleta.
Fotografija: Kralj Felipe je zelo ponosen na svojo hčer, ki ga je začela spremljati na prireditvah in imela že nekaj govorov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kralj Felipe je zelo ponosen na svojo hčer, ki ga je začela spremljati na prireditvah in imela že nekaj govorov. FOTO: Reuters

Čeprav trenutno na svetu vladata samo dve ženski, poleg britanske kraljice Elizabete II. je to še danska kraljica Margrethe II., pa so v mnogih evropskih kraljevinah prestolonasledniki ženskega spola. Nekoč je sicer veljalo, da lahko prestol zasedejo le moški in njihovi prvorojeni sinovi, a sčasoma so, v glavnem v Evropi, to pravilo spremenili tako, da so prestolonasledniki postali prvorojenci ne glede na spol. Tako bodo Švedski, Belgiji, Nizozemski, Norveški in Španiji nekoč vladala dekleta.

Najstarejša je belgijska princesa

Švedska princesa Estelle bo nekega dne na prestolu zamenjala mamo. FOTO: Instagram
Švedska princesa Estelle bo nekega dne na prestolu zamenjala mamo. FOTO: Instagram
Na Švedskem je trenutno prva v vrsti za prestol princesa Victoria, ki pa jo bo nasledila njena hči, trenutno komaj sedemletna princesa Estelle, ki za zdaj nosi naziv vojvodinja Östergötlanda. Njeno rojstvo je pospremilo 21 salv iz pušk, ki so jih izstrelili z otoka Skeppsholmen nasproti kraljeve palače. Estellina mama je že večkrat dejala, da deklico zelo zanimajo ljudje, menda je družabna in zelo pogumna, kar so vsekakor odlike, ki so pri vladarju zaželene.

Ingrid Alexandra je najstarejši otrok norveškega prestolonaslednika Haakona in njegove žene Mette-Maritt. FOTO: Reuters
Ingrid Alexandra je najstarejši otrok norveškega prestolonaslednika Haakona in njegove žene Mette-Maritt. FOTO: Reuters
Na belgijskem prestolu se bo nekega dne znašla princesa Elisabeth, ki je sredi oktobra postala polnoletna, na dvoru pa so to pomembno prelomnico zaznamovali s slavnostno večerjo ter nastopi znanih glasbenikov in plesalcev. Kralj Philippe je že večkrat povedal, da je na hčer izjemno ponosen in ne dvomi, da bo nekoč zgledno vladala Belgiji. Princesa trenutno v Walesu obiskuje mednarodni kolidž, ki ga bo predvidoma končala maja. Tudi nizozemski kralj Willem-Alexander ima naslednico ženskega spola. To je njegova najstarejša hči princesa Catharina-Amalia, ki bo v začetku decembra praznovala 16. rojstni dan. Čeprav jo vse od leta 2013, ko je njen oče postal nizozemski kralj, pripravljajo na to, da bo nekoč vladala deželi, mladenka, kot je letos dejala v enem od redkih intervjujev, še vedno ne more verjeti, da je to res njeno življenje.

Princesa Amalia je že skoraj tako visoka kot njen oče. FOTO: Guliver/getty Images
Princesa Amalia je že skoraj tako visoka kot njen oče. FOTO: Guliver/getty Images
Norveški bo nekoč vladala princesa Ingrid Alexandra, in sicer bo prišla na vrsto za svojim očetom Haakonom. Norveška je nekoč že imela kraljico, in sicer v 15. stoletju, ko ji je vladala kraljica Margaret. Čeprav bo januarja stara šele 16 let, je že aktivna članica kraljeve družine. Leta 2012 bi se morala njena mama pridružiti princu Haakonu v televizijskem pogovoru o zaščiti in ohranjanju okolja, a je zbolela, in zamenjala jo je prav Ingrid Alexandra. Prav tako je krstila nov čoln norveške reševalne službe, odprla razstavo skulptur, ki so jih ustvarili bolni otroci, ter leta 2016 skupaj z očetom odprla mladinske zimske olimpijske igre v Lillehammerju.

Elisabeth je letos dopolnila 18 let. FOTO: Guliver/getty Images
Elisabeth je letos dopolnila 18 let. FOTO: Guliver/getty Images
V zadnjem letu je postala zelo aktivna tudi španska princesa Leonor, ki bo Španiji vladala po očetovi smrti. V zadnjem letu je 14-letnica spremljala očeta, španskega kralja Felipeja VI. na več prireditvah, pridružila se mu je na odru ter zbranim namenila nekaj besed. Na zadnji, prireditvi Fundacije princese Gironske, je navdušila, ko je ljudi nagovorila v španščini, katalonščini, angleščini in celo arabščini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije