MAGGIE SMITH

Pri 84 letih si je prigarala novo nagrado

Maggie Smith ni pozabila na gledališče. Prvič na odru pred več kot pol stoletja.
Fotografija: Maggie Smith je znova zablestela na odrskih deskah. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Maggie Smith je znova zablestela na odrskih deskah. FOTO: Guliver/Getty Images

S številnimi nepozabnimi vlogami je osvojila tako veliko platno kot tudi male zaslone, a nikakor ne gre pozabiti, da je dame Maggie Smith kraljica gledališča. Odrske deske je v zadnjem desetletju potisnila na stranski tir, a takoj ko je znova nastopila v živo, si je prislužila novo nagrado, že peto gledališko, ki jo podeljuje časnik Evening Standard. Gre za najstarejše gledališko priznanje na Otoku, dogodek namreč prirejajo že od 1955., Smithova pa si je prvo njihovo nagrado (za kar dve predstavi v 1962.) prislužila že pred več kot pol stoletja, točneje pred 57 leti.

Dama angleškega gledališča

Downton Abbey ji je prinesel tri emmyje in zlati globus. FOTO: Reuters
Downton Abbey ji je prinesel tri emmyje in zlati globus. FOTO: Reuters
Igralka jih šteje že častitljivih 84, tokrat pa si je laskavi poklon prislužila z vlogo tajnice zloglasnega Josepha Goebbelsa v drami A German Life. Smithova, ki je zadnja leta navduševala predvsem s televizijsko vlogo v priljubljeni seriji Downton Abbey in filmskimi nastopi v še slovitejši franšizi Harry Potter, je bogati beri priznanj dodala še eno in v nagovoru skromno pripomnila, da resnično ni pričakovala, da jo bo v njenih letih sploh še kdo opazil; pa tudi daljnega 1962., ko je prejela prvo nagrado Evening Standarda, je slavila bolj po sreči kakor zasluženo, a je seveda jasno, da strogi kritiki niso prav nikomur gledali skozi prste. Takrat je slavila z dvema predstavama, The Private Ear in The Public Eye; 1970. ji je nagrado prinesla Hedda Gabler, 1981. Virginia, 1984. The Way of the World in 1995. Three Tall Women. Leta 1990 je dobila še priznanje tony za satiro Lettice and Lovage.

Smithova, ki se je v karieri ovenčala z dvema oskarjema, je nazadnje stala na odru leta 2007, saj je na filmu in televiziji odigrala številne vloge, predvsem strogo Violet Crawley, nepogrešljivo junakinjo Downton Abbeyja, vlogo pa je ponovila tudi v istoimenskem filmu septembra letos. Priljubljena serija ji je prinesla tri emmyje in zlati globus. Kljub številnim dosežkom in neverjetno dolgemu igralskemu opusu pa angleška dama še ne razmišlja o upokojitvi; trenutno snema nov film, A Boy Called Christmas, ki bo prihodnje leto še polepšal veseli december.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije