DRAMA NA DVORU

Pred kriznim sestankom sta se oglasila Harry in William

Objavljeno 13. januar 2020 14.21 | Posodobljeno 13. januar 2020 14.46 | Piše: N. B.

Princa Williama so obtožili, da ima do Harryja in Meghan nasilniški odnos.

Drami na dvoru ni videti konca. FOTO: Guliver/Getty Images
Britanska princa William in Harry sta danes stopila skupaj in v medijih objavljeno zgodbo o njunem odnosu označila za lažno. Jezik, ki je bil pri pisanju uporabljen, se jima zdi žaljiv. Izjavo sta objavila pred danes načrtovanim srečanjem o prihodnji vlogi Harryja in njegove soproge Meghan, ki se ga je prijelo ime 'sandringhamski vrh'. 

»Kljub jasnemu zanikanju je bila danes v britanskem časopisu objavljena lažna zgodba, ki navaja ugibanja glede odnosa med vojvodom Sussekškim in vojvodo Cambriškim,« je zapisano v skupni izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije. »Za brata, za katera so zelo pomembna vprašanja glede duševnega zdravja, je uporaba podžigajočega jezika na tovrsten način žaljiva in morebiti celo škodljiva,« še piše.

Princa sicer nista navedla imena časnika, ki sta ga imela v mislih, je pa zgodbo o njiju danes objavil Times. Ob sklicevanju na neimenovani vir je poročal, da se Harry in Meghan v kraljevi družini počutita odrinjena zaradi nasilniškega odnosa princa Williama. Zgodba je bila objavljena pred danes predvidenim srečanjem obeh bratov s kraljico Elizabeto II. in princem Charlesom glede prihodnosti Harryja in Meghan, potem ko sta nedavno sporočila, da opuščata kraljeve dolžnosti. Rada bi postala tudi finančno neodvisna.

Na srečanju bo posredno sodelovala tudi Meghan

Srečanje bo popoldne na kraljevem posestvu Sandringham, prek videokonference pa bo na njem sodelovala tudi Meghan, ki se je pred dnevi vrnila v Kanado k sinu Archieju. Navzoči bodo tudi osebni tajniki vseh sodelujočih, medtem ko se je princ Philip po poročanju britanskih medijev s posestva zjutraj umaknil.

Vladalo naj bi upanje, da bo srečanje postreglo z novim korakom na poti do določitve prihodnjega odnosa, ki ga bo par imel s kraljevo družino. Kraljičina želja je sicer poiskati rešitev v nekaj dneh, a kot piše BBC, bi lahko trajalo kar nekaj časa, da bodo dosegli dogovor in ga tudi uresničili. Vprašanja, ki bodo skoraj zagotovo na dnevnem redu, zadevajo financiranje vojvode in vojvodinje Sussekških, ohranitev kraljevih nazivov in opravljanje kraljevih dolžnosti. Zbrani naj bi proučili niz možnih rešitev, pri čemer naj bi upoštevali načrte para.

Ključne odločitve

Končni dogovor bi lahko pomenil vzorčni primer za urejanje odnosov v prihodnjih generacijah kraljeve družine, vključno z najmlajšima otrokoma princa Williama, princeso Charlotte in princem Louisom.

Harry in Meghan sta minuli četrtek javnost presenetila s sporočilom, da opuščata kraljeve dolžnosti, svoj čas pa naj bi v prihodnje delila med Veliko Britanijo in Kanado. Kraljeva družina je bila zaradi odločitve prizadeta, saj naj bi jo sprejela brez posvetovanja z ostalimi visokimi člani kraljeve družine. V medijih se je njune odločitve prijel izraz megxit.
Deli s prijatelji