POROČNA OBLEKA

Poročila se je v babičini obleki (FOTO)

Objavljeno 15. september 2020 18.16 | Posodobljeno 15. september 2020 18.16 | Piše: U. S.

Na ogled bo v windsorskem gradu. Za princeso Beatrice so jo predelali.

Prncesa Beatrice in Edoardo Mapelli Mozzi sta se vzela julija.
Poročno obleko, ki jo je na svoj veliki dan nosila britanska princesa Beatrice, bodo na ogled postavili v gradu Windsor. Obleko, delo sira Normana Hartnella, ji je posodila babica, kraljica Elizabeta II., ki jo je prvič nosila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, Beatrice pa malce predelano julija, ko se je tako rekoč na skrivaj in brez velikega pompa poročila s srčnim izbrancem princem Edoardom Mapellijem Mozzijem. Na ogled bo od 24. septembra do 22. novembra.
image
Obred je bil zaseben, svatov le peščica, med njimi seveda kraljica in njen mož.

Narejena je iz tafta, po životcu, pasu in bokih ročno okrašena s kristalčki in diamanti, krilo je obrobljeno s trakom iz satena v barvi slonovine. Posebej za Beatrice sta jo predelala kraljičina osebna svetovalka za oblačenje Angela Kelly in modni oblikovalec Stewart Parvin. A tako kot so jo predelali, jo lahko povrnejo v izvirnik, poudarjajo, vendarle gre za zgodovinsko oblačilo.

Krilo je zdaj bolj mehko padajoče, kar mu daje moderen videz, dodali so kratke rokave in jih okrasili z diamanti, kar jih približa izvirnemu oblačilu. Kraljica je obleko prvič nosila v Rimu leta 1961, na državniški večerji, ki jo je organizirala tamkajšnja britanska ambasada. Imela jo je tudi za svetovno premiero filma Lawrence Arabski decembra 1962, pa potem še leta 1966.
 

Tiare ne bodo razstavili


Na ogled v gradu Windsor bodo še čevlji, ki jih je nosila kraljičina vnukinja, pod te se je podpisala modna hiša Valentino, a jih ni izbrala za poroko, nosila jih je že nekajkrat, tudi leta 2011, ko se je njen bratranec princ William poročil s Kate Middleton. Še enkrat so naredili čudovit šopek, ki ga je v rokah stiskala presrečna nevesta, tudi tega bodo razstavili, seveda tokrat iz umetnega cvetja. Zanj je poskrbela Patrice Van Helden, ki je vanj povezala dišeči jasmin, vrtnice in kresnice pa mirto, ki je v skladu s tradicijo v vseh poročnih šopkih kraljevskih nevest.
Obleko, ki jo je Beatrice posodila kraljica, so predelali posebej za nevesto.


Kot je v navadi, je kraljica tudi vnukinji posodila eno izmed svojih tiar, in sicer tiaro kraljice Marija, ki jo na svoj poročni dan leta 1947 nosila tudi sama kraljica, takrat še princesa Elizabeth. Te na gradu ne bodo razstavili.
Beatrice in Edoardo naj bi se poročila maja, sprejem naj bi bil v parku Buckinghamske palače, a je poroko prestavila pandemija koronavirusa. Ženin in nevesta sta se vzela v zasebnem obredu, o katerem javnosti niso obvestili, v Windsorju 17. julija, pred le peščico svatov, med katerimi sta bila nevestina babica in dedek vojvoda Edinburški.
image
Poroka je bila brez velikega pompa, javnosti vnaprej niso obveščali. FOTOGRAFIJE: Instagram

Do oltarja jo je pospremil oče princ Andrew, ki ga ni na uradnih fotografijah, objavila jih je Buckinghamska palača. Z oči javnosti se je Andrew umaknil novembra lani, po intervjuju, v katerem ni pokazal nobenega obžalovanja zaradi prijateljevanja z obsojenim spolnim prestopnikom Jeffreyjem Epsteinom. Ena od njegovih žrtev Virginia Giuffre trdi, da je princ z njo seksal vsaj trikrat, ta pa obtožbe zanika. 
Deli s prijatelji