NORVEŠKA

Poklonili so se žrtvam

Norvežani zaznamovali deset let od grozovitega pokola. Kralj se je udeležil maše, princ Haakon položil cvetje.
Fotografija: Prestolonaslednik in njegova 17-letna potomka sta se odpravila na prizorišče tragedije. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prestolonaslednik in njegova 17-letna potomka sta se odpravila na prizorišče tragedije. FOTO: Reuters

Na Norveškem so se spomnili grozljivega pokola, ki ga je pred desetletjem zakrivil skrajni desničarski ekstremist Anders Breivik. Po deželi so zadoneli zvonovi, ljudje od blizu in daleč pa so se odpravili na otok Utøya, prizorišče najhujše tragedije v norveški zgodovini.

Med njimi sta bila prestolonaslednik Haakon in njegova 17-letna hči Ingrid Alexandra, ki sta k spomeniku žrtvam položila cvetje, Haakonova žena Mette-Marit pa je vse opazovala nekoliko bolj od daleč. Kljub temu si ni mogla kaj, da ne bi žarela od ponosa, kako uglajeno in dostojanstveno je njena najstniška hči opravila nalogo.


Kralj Harald in njegova žena kraljica Sonja sta se udeležila svete maše v Oslu, v spomin na 77 Breivikovih žrtev, najmlajša je štela komaj 14 let. Tudi pred katedralo v prestolnici se je zbralo na tisoče ljudi, ki so se pokojnim poklonili z minuto molka.

Norvežani so bili zelo zadovoljni, da se je kralj Harald potrudil in se udeležil maše, saj mu zadnje leto zdravje močno peša. Tudi v katedralo si je pomagal z berglami in hitro sedel v prvo vrsto, četudi so med minuto tišine drugi stali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije