SLUŠNE TEŽAVE

Pod nož zaradi surferskega ušesa

Objavljeno 09. marec 2019 15.35 | Posodobljeno 09. marec 2019 15.08 | Piše: B. K. P.

Norveškemu princu Haakonu so odstranili tvorbo v slušnem kanalu. Gre za pogosto obolenje zlasti med ljubitelji vodnih športov.

Haakon uživa na vodi. FOTOGRAFIJI: Guliver/getty Images
Za norveškega princa Haakona se teden ni začel najbolje, saj so 45-letnika v ponedeljek sprejeli v bolnišnico ter mu operirali uho. V njegovem slušnem kanalu so namreč našli kostno tvorbo, ki jo je bilo treba odstraniti. »Operativni poseg so opravili v bolnišnici v Oslu, ker bo moral princ še nekaj časa počivati, bo v naslednjih dveh tednih odpovedal nekaj uradnih obiskov in dogodkov,« so sporočili z norveškega dvora.
image
Haakon uživa na vodi. FOTOGRAFIJI: Guliver/getty Images

Princ Haakon bo najverjetneje hitro okreval, so še dodali. Obolenje je znano tudi kot surfersko uho, saj najpogosteje prizadene ljudi, ki se ukvarjajo s tem športom, večje tveganje imajo tudi tisti, ki veliko jadrajo, se potapljajo, tudi kajakaši, kanuisti in preostali navdušenci nad športi, pri katerih so veliko v vodi in na vetru.

Če je slušni kanal izpostavljen vetru in vodi, se namreč začne kost, ki ga obdaja, debeliti in posledično lahko začne prodirati v kanal ter ga zoža. Princ Haakon je ljubitelj deskanja, z ljubeznijo do tega športa je hitro okužil tudi ženo Mette-Marit in oba otroka. A letošnje poletje bo moral preživeti brez deske, saj so mu zdravniki svetovali, da mora vsaj eno leto paziti, da mu v uho ne pride voda.
image
Zdravstvene težave ima tudi prinčeva žena Mette-Marit.

Zadnjih nekaj mesecev ni bilo najbolj prijetnih za švedsko kraljevo družino, saj je že pred časom zbolela princesa Mette-Marit. Diagnosticirali so ji kronično pljučno fibrozo oziroma brazgotinjenje pljuč. Vzrokov za to je veliko, pljuča se lahko začnejo brazgotiniti po vnetju ali vdihavanju prašnih delcev, tudi pri srčnem popuščanju, obstajajo celo primeri, ko se pljuča začnejo brazgotiniti brez znanega vzroka.
Zadnji meseci niso najlepši za švedski dvor.


Mette-Marit je po diagnozi dejala, da je imela že nekaj let težave z zdravjem, in da je vesela, da so končno ugotovili, v čem je težava. 
Deli s prijatelji