ZVEZDNIKI SE IZKAŽEJO

Pevka darovala milijon za cepivo

V letu koronavirusa so se izkazali številni zvezdniki.
Fotografija: Za razvoj cepiva je Dolly Parton darovala milijon ameriških dolarjev. FOTO: Eamonn M. McCormack/Getty Images
Odpri galerijo
Za razvoj cepiva je Dolly Parton darovala milijon ameriških dolarjev. FOTO: Eamonn M. McCormack/Getty Images

Leto 2020 se na veselje večine naposled izteka. Vrstile so se slabe in slabše novice, razpoloženje je bilo prežeto z malodušjem in tesnobo. V teh razmerah so se tudi številni zvezdniki izkazali s potezami v dobro vse skupnosti.
John Krasinski, zgoraj na sredini, je zbral navdihujoče zgodbe.
John Krasinski, zgoraj na sredini, je zbral navdihujoče zgodbe.

Zavedajoč se, da je odkritje cepiva nujno, če se želimo vrniti v normalno življenje, je zvezdnica countryja Dolly Parton le nekaj hipov po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo, milijon dolarjev darovala za raziskave virusa. Njen velikodušni prispevek je dobil univerzitetni medicinski center v Nashvillu, od koder so pevkina sredstva usmerili v razvoj cepiva Moderne, ki so mu v teh dneh pristojni že prižgali zeleno luč.

Ameriški didžej D-Nice je na instagramu zagnal Klub Karantena (Club Quarantine) in v živo prenašal vrtenje popularnih skladb. Morda ne zveni kot nekaj revolucionarnega, a po začetnih nekaj sto gledalcih je privabil več sto tisoč ljudi, da so se vključili v njegov program in s plesom po dnevnih sobah odganjali depresijo. Med temi tudi Rihanna, Janet Jackson, Mark Zuckerberg, Michelle Obama, Oprah Winfrey in Stevie Wonder.

V zdravilno moč glasbe pa verjame tudi francoski operni pevec Stephane Senechal, ki je med zaprtjem države svojim sosedom v Parizu dvigoval razpoloženje s prepevanjem z balkona, že hitro pa so z njim peli vsi v okolici. Podobno kot smo to gledali v Italiji, ki se je v svojih najbolj črnih tednih proti strahu borila s petjem in predvajanjem glasbe na balkonih in terasah. Javnemu prepevanju smo se med spomladanskim valom epidemije pridružili tudi pri nas.
Meryl Streep se je pridružila dobrodelnemu branju.
Meryl Streep se je pridružila dobrodelnemu branju.

Še nekoliko drugačen pristop k širjenju boljšega počutja pa je ubral ameriški igralec in režiser John Krasinski, ki je konec marca pod ključnikom #SomeGoodNews (Nekaj DobrihNovic) ljudi prek družabnih omrežij nagovoril, naj z njim delijo osebne izkušnje, ki so jim v teh dneh narisale nasmeh in zaradi katerih so se počutili bolje. V odgovor je dobil na tisoče prijaznih posnetkov in iz njih ustvaril youtubovo serijo. Serijo resničnih, pozitivnih in navdihujočih zgodb.

Da je manjkalo zaščitne opreme, sploh v prvem valu, ni skrivnost. In kot so se pri nas šivilje in drugi lotili izdelovanja mask iz blaga, tako se je tudi ameriški modni oblikovalec Christiano Siriano, sicer najmlajši zmagovalec resničnostnega šova Project Runway, s skupino svojih šivilj namesto dizajnerskih oblačil lotil izdelovanja mask. Po najboljših močeh je pomagala tudi pevka Gloria Estefan, ki je sodelovala pri dobrodelnem virtualnem koncertu, na katerem so zvezdniki zbirali sredstva za pomoč medicinskim sestram. Poleg tega sta z možem Emiliem, ki ima v lasti restavracijo, ves mesec za zdravstvene delavce pripravljala tople obroke in jim jih tudi dostavljala.
Sredstva so zvezdniki zbirali tudi z draženjem vloge v filmu Martina Scorseseja in z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi.
Sredstva so zvezdniki zbirali tudi z draženjem vloge v filmu Martina Scorseseja in z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi.

Čeprav pandemija ni prizanašala nikomur, so zvezdniki vedeli, da so manj ranljivi. Že aprila so zagnali spletni izziv All-in, v sklopu katerega so darovali svoje predmete in storitve za dobrodelno dražbo. Izkupiček so namenili najbolj prizadetim. Ponujali so na primer snemanje skladbe s Stingom, serenado Justina Bieberja, majhno vlogo v novem filmu Martina Scorseseja z Robertom De Nirom in Leonardom DiCapriem.


Slednji je zagnal tudi zbiranje sredstev, ki bi vsem zagotovila dostop do vsaj enega obroka na dan, medtem ko se je zbiranja sredstev za splošen dostop do zdravstva v najranljivejših predelih sveta lotil filmar Taika Waititi in v dobrodelnem branju zgodb zbobnal na kup zveneča imena, kot so Meryl Streep, Chris in Liam Hemsworth, Cate Blanchett, Ryan Reynolds, Benedict Cumberbatch, Lupita Nyong’o

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas