DRAŽBA

Ožgana jopa za 200.000 evrov

Vsekakor, če jo je nosil legendarni Kurt Cobain. Na dražbi Julien's Auctions številni predmeti zvezdnikov.
Fotografija: Uspešen je bil nastop, uspešna je tudi jopa.
Odpri galerijo
Uspešen je bil nastop, uspešna je tudi jopa.

Zelo drag kos garderobe, sploh če upoštevamo, da gre za običajno jopo, pa še ožgano zaradi cigarete. A če pridamo dejstvo, da jo je nekoč nosil frontman Nirvane Kurt Cobain, cena verjetno ne preseneča. Pri dražbeni hiši Julien's Auctions namreč pričakujejo, da bi lahko navdušeni zbiratelj zanjo odštel tudi več kot 200.000 evrov.
 

Simbol grunge videza


Cobain je jopo nosil novembra 1993, pol leta pred smrtjo, med snemanjem MTV Unplugged, torej nastopom v živo v akustični izvedbi, ikonično oblačilo pa se bo postavilo ob bok tudi pevčevi modro zeleni kitari mustang s turneje In Utero. Posnetek so predvajali šele po njegovi tragični smrti in velja za enega najbolj priljubljenih in opevanih vseh časov.
Nič kaj zvezdniška garderoba, a vendarle dragocena.
Nič kaj zvezdniška garderoba, a vendarle dragocena.

A ne le glasbena izvedba, pritegnila je tudi zvezdnikova garderoba, predvsem znamenita jopa, za katero bi mnogi segli zelo globoko v žep – čeprav je oblačilo ožgano in neoprano. Ali pa prav zato, vrednost mu dviguje tudi dejstvo, da je simbol grunge videza, ki ga je ustvaril prav Cobain. »Ta jopa je med njegovimi oblačili sveti gral. Kurt namreč ni nosil zvezdniških oblačil,« je pojasnil generalni direktor in predsednik dražbene hiše Darren Julien.

Jopo so nekoč že prodali na dražbi, in sicer so pri isti avkcijski hiši pred štirimi leti zanjo iztržili 120.000 evrov, zdaj pričakujejo, da bo znesek še višji, saj je zanimanja za spominke s tržišča glasbene industrije vse več.


»Takšni spominki so spodrinili umetnine: milenijci, ki imajo denar, ne kupujejo Monetov ali Picassov, hočejo predmete, ki so bili nekoč v lasti zvezdnikov,« je še pojasnil Julien, čigar dražbena hiša bo nocoj ponudila še okoli 700 predmetov velikih glasbenih ikon, denimo, žametno jakno ​Michaela Jacksona, kitare Cobaina, Elvisa Presleyja, Madonne in Paula McCartneyja ter rokopise pesmi, kot so Layla Erica Claptona, Glory Road Brucea Springsteena in Mr. Tambourine Man Boba Dylana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije