Oskarjevec s prijateljem posilil štirinajstletnico

Timothy Hutton je svojo žrtev menda poskušal utišati z denarjem. Obtožbe zanika in trdi, da gre za poskus izsiljevanja.
Fotografija: Oskarjevec naj bi v 80. letih posilil mladoletnico. FOTO: Guliver/cover images
Odpri galerijo
Oskarjevec naj bi v 80. letih posilil mladoletnico. FOTO: Guliver/cover images

Pred komaj dobrim tednom je gibanje proti spolnemu nadlegovanju #jaztudi (#MeToo) doživelo svoje prvo zadoščenje, ko je bil padli filmski producent Harvey Weinstein, s katerim se je vse pravzaprav začelo, spoznan za krivega spolnega napada in posilstva. Obsodba je ženskam, ki so poprej molčale, očitno dala novega zagona, saj je po 37 letih molka zdaj zakričala tudi nekdanja kanadska manekenka in otroška igralka Sera Johnston ter s prstom pokazala na oskarjevca Timothyja Huttona, češ da jo je, ko je bila stara komaj 14 let, posilil. Še več, pri tem ga je opazoval njegov prijatelj in si nato postregel z zvezdnikovimi ostanki.
Zaradi obtožb so pri Foxu že preklicali novo sezono serije Almost Family, v kateri igra Hutton.
Zaradi obtožb so pri Foxu že preklicali novo sezono serije Almost Family, v kateri igra Hutton.

Resnica ali laž?

Pisalo se le leto 1983, ko je snemanje filma Ledeni mož tedaj 23-letnega igralca pripeljalo v Kanado, v Vancouver, kjer je spoznal 14-letno Sero in njeni prijateljici, začetno pomenkovanje pa so nato preselili v igralčevo hotelsko sobo. »Počasi se mi je približeval, vse bliže je bil, z roko me je začel gladiti po stegnu,« je v temne spomine zajadrala Sera, ki je že hitro začutila, da se ta zgodba ne bo dobro razpletla. Čeprav se ji sanjalo ni, kako grdo se bo vse obrnilo. Še preden je dobro vedela, že se je znašla v Timothyjevi spalnici – kako, še sama ne ve –, kjer jo je zvezdnik v navzočnosti še enega prijatelja začel slačiti. Vedela je, da ga mora ustaviti, a bila je paralizirana od strahu, ko pa se je znašel na njej in jo začel posiljevati, ga je lahko le prosila, naj neha. »Rotila sem ga, naj neha. Peklensko me je bolelo, bilo je absolutno grozljivo.« Njena groza in bolečina sta se še podvojili, saj jo je, ko je Hutton končal, spolno napadel še njegov prijatelj.

»Minuli dve leti in pol sem bil tarča izsiljevanja ženske z imenom Sera Dale Johnston, ki me je poskušala izžeti za milijone. Grozila mi je, da bo šla v medije z lažno obtožbo posilstva, če ji ne ugodim. Nikoli je nisem napadel,« se je odzval igralec in dodal, da so pri Buzzfeedu, ki je prvi objavil Serino zgodbo, dobro vedeli, da so obtožbe izmišljene, saj da so imeli dokumentirane dokaze. »V resnici gre za to, da so njeni poskusi izsiljevanja spodleteli,« pravi Hutton in še dodaja, da se je zaradi izsiljevanja že lani obrnil na FBI, podpisal zaprisego in proti Johnstonovi vložil prijavo zaradi izsiljevanja. Podobno je povedal njegov odvetnik in dodal, da bodo zahtevali umik zgodbe, če pa to ne bo zaleglo, so pripravljeni na tožbo zaradi blatenja in razžalitve.
Oskarjevec naj bi v 80. letih posilil mladoletnico. FOTO: Guliver/cover images
Oskarjevec naj bi v 80. letih posilil mladoletnico. FOTO: Guliver/cover images

Mama obžaluje

Sera in zvezdnik naj bi se v preteklosti menda že poskušala pogoditi, kar je skoraj uspelo. Dogovorila sta se za 120.000 evrov odškodnine, a si je Sera pozneje premislila, saj je ugotovila, da bi z denarjem morala sprejeti igralčevo zanikanje posilstva. Kot da se nikoli ni zgodilo. Tega preprosto ni mogla pogoltniti. Igralec se je v filmsko zgodovino zapisal kot najmlajši dobitnik oskarja za stransko moško vlogo. A njegove izjave na nekoliko trhle noge postavljajo pričevanja, ki so jih vključili v članek, med njimi pričanje ene od Serinih prijateljic, ki so bile z njo tisto usodno noč in ki je potrdila njeno zgodbo.


Policiji Sera posilstva ni prijavila vse do lani, se je pa takoj zaupala mami Delli Mae Johnston, a je ta hčeri odsvetovala prijavo. »Strah me je bilo, da ji ne bodo verjeli. Ne nazadnje je šlo za njeno besedo proti besedi velike filmske zvezde,« pravi Della, a danes to obžaluje in jo je sram, ker hčere ni spodbujala, naj vendar pove resnico. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije