STEPHAN LUPINO

Od koronavirusa do Lady Korone

Svetovno znani fotograf, zdaj pa lupinist Stephan Lupino je svojo bitko s covidom-19 prelil v dela. V prihodnje bo večino energije usmeril v humanitarno dejavnost.
Fotografija: Umetnik, ki rad prihaja v Slovenijo, se bo preusmeril v humanitarnost. FOTO: STEPHANLUPINO/SN
Odpri galerijo
Umetnik, ki rad prihaja v Slovenijo, se bo preusmeril v humanitarnost. FOTO: STEPHANLUPINO/SN

Časnik New York Post ga je označil za prvega vplivneža v New Yorku, še posebno zaradi njegovih fotografij nočnega življenja velemesta. Zaradi fotografij, ki jih je posnel na sebi lasten način, ga je prof. Brendan McMahon označil za »svojevrstnega preroka, ki je zdajšnje pandemske razmere napovedal in jih začel slikati že pred pol desetletja«.

Kitajska ruleta. Zakaj? Ker največ smeti pride s Kitajske.

FOTO: STEPHANLUPINO/SN
Kitajska ruleta. Zakaj? Ker največ smeti pride s Kitajske. FOTO: STEPHANLUPINO/SN
Stephan Lupino, s pravim imenom Ivan Lepen, je umetnik, rojen v Varaždinu, ki je počel marsikaj, svetovno slavo pa je dosegel s fotoaparatom, pred katerega je postavil številne znane osebnosti, glasbenike, lepotice. Potem pa je naenkrat ta postal njegova ljubezen št. 2. V ospredje je postavil lupinizem.

»Lupino svojo umetnost označuje z besedo lupinizem, bolj kot slog si lahko to razlagamo kot Lupinovo prepričanje, filozofijo in ne nazadnje notranji jaz, ki se kaže tudi v umetnikovem vsakdanjem življenju. In kot taka se organsko razvija vzporedno z umetnikovo osebnostjo. Lahko bi rekli, da je neke vrste energija oziroma neka metafizična sila, ki žene Lupina v življenju in ustvarjanju,« največkrat predstavljajo umetnika, ki je že dolgo svojevrstna blagovna znamka.

Nedavno pa se je zgodilo. Zbolel je za koronavirusom. Kot pove, je »živel in preživel na cevkah, na nitkah, ki so mu vlivale življenje«.

Svojo bitko s koronavirusom je nato prelil v deli, ki ju je poimenoval Kitajska ruleta in Lady Korona. V reliefne izdelke, velike 160 krat 110 centimetrov in 170 krat 120 centimetrov, pa je vtkal svoje izkušnje s pandemijo in boleznijo, s katero je bil bitko.

Ranljiva slika naše sedanjosti

»To ni več preroška napoved prihodnosti, s katero je Lupino že pred leti napovedoval sedanjost, gre za ranljivo sliko naše aktualne in stresne sedanjosti. Lady Korona močno odseva naš strah pred nevidnim sovražnikom, ki mu pomagajo totalitarne mere svetovnih diktatur in sistemov,« pa je te dni ob ogledu najnovejših izdelkov lupinista Lupina zapisal angleški profesor umetnosti Andrew Hemingway.

Lani je bila v Lendavi na ogled razstava del Stephana Lupina z naslovom Fotografije in skulpture. Pripravili so jo Galerija – Muzej Lendava, Občina Lendava in Hrvaško kulturno društvo Pomurje. Načrtov, da svoja dela predstavi letos v Sloveniji, je tudi že nekaj, še posebno ker bo proslavil še en jubilej. Sedemdesetletnico, namreč!

Kot pove, pa je z najnovejšimi deli, namenjenimi koronavirusu, končal obdobje, povezano s pandemijo. Zdaj bo pogled usmeril drugam, najbrž pa bo, kot pove, večino energije usmeril v humanitarno delo, ki ga je začelo vse bolj prežemati in navdihovati. 

Pred objektivom je imel tudi sloviti slovensko-hrvaški par 2Cellos. FOTO: OSEBNI ARHIV
Pred objektivom je imel tudi sloviti slovensko-hrvaški par 2Cellos. FOTO: OSEBNI ARHIV

Fotografiranje lepotičk je dal v drugi plan. FOTO: OSEBNI ARHIV
Fotografiranje lepotičk je dal v drugi plan. FOTO: OSEBNI ARHIV

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije