V SAMOSTANU

Obeta se nov resničnostni šov, mesto pa zelo nenavadno

Ruski televizijci menijo, da bo oddaja uspešnica. Udeleženci bodo iskali smisel življenja.
Fotografija: Samostan obišče okrog 40.000 vernikov na leto.
Odpri galerijo
Samostan obišče okrog 40.000 vernikov na leto.

V poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja je na televizijske zaslone prišla nova zvrst oddaj – resničnostni šovi. Čeprav tovrstne vsebine predvajajo že 20 let, njihova priljubljenost prav nič ne jenja, še povečuje se. V glavnem smo vajeni resničnostnih šovov, v katerih spremljamo vsakdanje življenje zvezdnikov ali spletke in drame navadnih smrtnikov, ki se borijo za takšno ali drugačno nagrado. V Rusiji pa so se zdaj spomnili nečesa povsem novega – posneli bodo resničnostno oddajo, ki se bo vrtela okrog življenja v samotnem ortodoksnem samostanu.

Tekmovalci bodo na otočku preživeli en mesec. FOTOGRAFIJE: Wikipedia
Tekmovalci bodo na otočku preživeli en mesec. FOTOGRAFIJE: Wikipedia
Mnogi so se vprašali, kdo bi si to sploh želel gledati, a na ruskem verskem kanalu Spas so prepričani, da bo oddaja velika uspešnica, snemati so že začeli. Imenovala se bo Otok, samostan Nilov, ki bo v središču dogajanja, pa stoji na otočku Stolobny sredi jezera med Moskvo in Sankt Peterburgom. Vanj bodo naselili deset ljudi, ki jih bodo izbrali na avdiciji, ti pa bodo nato morali živeti po strogih pravilih, ki veljajo v samostanu. Menihom, ki tam že živijo, se bodo denimo morali pridružiti pri čiščenju stavbe in okolice, izdelavi sveč in pripravi hrane, srečevali pa se bodo tudi z duhovniki, s pomočjo katerih bodo poskušali najti odgovore na vprašanja, s katerimi se že dlje obremenjujejo.

Boris Korčevnikov želi resničnostnim šovom vrniti resničnost.
Boris Korčevnikov želi resničnostnim šovom vrniti resničnost.
Boris Korčevnikov
, generalni direktor televizije Spas, je novinarjem na predstavitvi resničnostne oddaje dejal, da si želi, da bi z Otokom »besedi resničnost vrnili njen prvotni pomen«, saj je prepričan, da je dandanes vse preveč t. i. resničnostnih programov pravzaprav posnetih po scenarijih, Otok pa ne bo. »V Rusiji v zadnjih letih je beseda resničnostni šov povsem izgubila pomen. Pa ne mislim le na scenarije, po katerih so mnoge oddaje posnete. Tudi reči, ki jih prikazujejo, nimajo nič skupnega z resničnostjo. Kaj je resničnega na tem, da v hišo zaprete ljudi in se morajo boriti za hrano? Mar res kdo tako živi? Mi bomo z Otokom prikazali res resnično življenje, pomen življenja. Prepričan sem, da bo veliko gledalcev znova odkrilo svoj smisel in pomen življenja. Pot k bogu, iskanje odgovorov na najpomembnejša življenjska vprašanja, to je bistvo in cilj oddaje,« je dejal Korčevnikov in pojasnil, da bodo tekmovalci v samostanu, ki je bil zgrajen konec 16. stoletja, večino stavb, ki sestavljajo samostan, pa so dodali v 18. in 19. stoletju, preživeli en mesec. Ali so bodo za obstanek v šovu morali boriti ali med seboj na kakršen koli način tekmovati, še ni znano.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije