Ob rojstvu otrok se je spomnil mamine smrti

Princ William je spregovoril o lastnih čustvenih težavah. S Kate se veliko pogovarjata in si pomagata.
Fotografija: Princ William in Kate sta prvega otroka dobila leta 2013. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Princ William in Kate sta prvega otroka dobila leta 2013. FOTO: REUTERS

Konec avgusta bo minilo 23 let, odkar je v tragični prometni nesreči umrla princesa Diana. Njena sinova William in Harry sta bila takrat še najstnika, zato se ju je njena smrt toliko bolj dotaknila. Čeprav se trudita živeti z izgubo, pa je ta še vedno težka in brata nerada govorita o njej. Je pa zdaj o mami spregovoril princ William, pokrovitelj precej britanskih organizacij in ustanov, ki pomagajo ljudem z duševnimi težavami.
Princ William in Kate sta prvega otroka dobila leta 2013. FOTO: REUTERS
Princ William in Kate sta prvega otroka dobila leta 2013. FOTO: REUTERS

Z ženo Kate si prizadevata, da bi čim več ljudi o svojih težavah spregovorilo in poiskalo pomoč, saj se zavedata, da je slednja pomembna, obstajajo pač stvari, s katerimi se človek težko spopada sam. Tudi onadva si zelo pomagata, veliko se pogovarjata o težavah, ki ju mučijo, ter čustvih. William je denimo priznal, da je rojstvo njegovih otrok, kar je opisal kot nekaj najlepšega na svetu, a hkrati tudi nekaj najbolj strašljivega, na plan povsem nepričakovano prineslo mnogo čustev, ki jih je doživljal ob smrti mame ter pozneje, ko se je moral navaditi na življenje brez nje. V težkih trenutkih mu je bila v veliko oporo Kate, za kar ji je izjemno hvaležen.

»S Catherine se podpirava in skozi težke trenutke greva skupaj, tako se skupaj razvijava in rasteva. Kar sem se naučil, je, da so čustva težka reč. Pojavijo se iznenada, tudi tista, za katera si mislil, da si jih že predelal,« je dejal.
 

Otrokoma vzela počitnice


Princ se je za posebno oddajo o duševnem zdravju, ki jo je posnela britanska nacionalka, pogovarjal z domačim nogometašem Marvinom Sordellom, ki je odrasel brez očeta, ko je pred tremi leti sam postal oče, pa so ga preplavila čustva iz preteklosti, s katerimi se je težko spopadal, menda je razmišljal celo o samomoru.


Vojvoda Cambriški je dejal, da ga povsem razume, saj da je nekaj podobnega preživel tudi sam. »Ko si v življenju dal skozi nekaj travmatičnega, pri tebi je bila to odsotnost očeta, pri meni smrt mame, se vsa ta čustva vrnejo. Po eni strani, ker se spomniš sebe, pomisliš, kaj bi bilo, če bi to moral preživljati tvoj otrok, pa tudi, ker tistega od staršev ni ob tebi, da bi ti pomagal v novi vlogi,« je še povedal William, ki ima tri otroke, za starševstvo pa pravi, da je najlepši poklic na svetu, čeprav obenem tudi najbolj naporen.

Že pred časom je povedal, da ga za otroke zelo skrbi, še posebno za njihovo prihodnost, in da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bodo zrasli v prijazne in odgovorne ljudi. Oba s Kate sta zelo prisotna in aktivna v vzgoji, in čeprav imajo otroci varuške, se trudita z njimi preživeti čim več časa. Tudi med epidemijo, ko so šole zaprte in se morajo otroci učiti na daljavo, se trudita, da jih čim bolj zaposlita in jim pomagata razumeti, kaj se dogaja.


Nad šolanjem doma je še posebno navdušena Kate, ki pravi, da ji je v tem času najbolj pomembno, da otroci ponotranjijo to novo rutino. Slednjo je tako močno želela obdržati, da je Georgeu in Charlotte celo zamolčala velikonočne počitnice. »Nista hodila v šolo, učili smo se doma, zato smo to pač nadaljevali tudi v času, ko bi morala imeti v običajnih razmerah počitnice,« je takrat v smehu dejala Kate. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije