MR. BEAN

Nerodni gospod Fižolček bo animiran

Rowan Atkinson ni maral igrati svojega smešnega lika. Se bo serija Črni gad vrnila na male zaslone?
Fotografija: Le kdo ne pozna nerodnega, otročjega in molčečega Mr. Beana? FOTO: Press Release
Odpri galerijo
Le kdo ne pozna nerodnega, otročjega in molčečega Mr. Beana? FOTO: Press Release

Se še spomnite molčečega, precej otročjega in sila nerodnega možakarja, ki se mu je izjalovilo tako rekoč vse, česar se je lotil? Naj je šel na malico, v službo ali po katerem drugem običajnem (in dolgočasnem) opravku, vselej je šlo kaj narobe.

Seveda pa nikoli ni bil prav daleč njegov zeleni, že kultni avtomobilček, pogosto v središču (ne)zgod. Ja, to je bil grozovito štorasti Mr. Bean (gospod Fižolček), ob prigodah katerega so se milijoni od krohota držali za trebuh in ki je skoraj čez noč postal svetovni fenomen. A medtem ko so se gledalci doma na ves glas smejali, je bilo biti gospod Fižolček vse prej kot smešno in zabavno.
Nezgode gospoda Fižolčka bodo oživele v animiranem celovečercu.
Nezgode gospoda Fižolčka bodo oživele v animiranem celovečercu.

Nasprotno, britanski igralec Rowan Atkinson, ki je televizijski nerodi posodil stas (in precej redko) glas, je komaj čakal, da seriji spišejo epilog. »Bilo je stresno in utrujajoče. Breme odgovornosti, da naredim lik in serijo smešna, pa je bilo pretežko in neprijetno,« je priznal zvezdnik, čeprav je hkrati dodal, da je že od začetka vedel, da bo serija požela gromozanski uspeh, in se dobro zaveda, da ima prav zaradi Fižolčka tako uspešno kariero. A čeprav je komaj čakal, da se je poslovil od svojega morda najbolj znanega lika, ima zdaj vseeno v delu animirani film, katerega zvezda ni nihče drug kot Mr. Bean.
 

Fižolček na facebooku


Ko je Mr. Bean 1990 privršal na male ekrane, je hipoma zanetil svetovno evforijo. Kultni seriji, ki se je končala pet let pozneje, sta sledila dva filma, njegov lik se je pojavljal tudi v reklamnih oglasih, med letoma 2002 in 2004 ter 2015 in 2019 pa je Rowanov alter ego oživel še v animirani seriji. Seveda ni šlo brez preboja na družabna omrežja, saj je Fižolčkov profil na facebooku deseti najbolj popularen na svetu, kar pa na zvezdnika ni naredilo nikakršnega vtisa.
Da bo serija Črni gad oživela še v peti sezoni, ni nemogoče. FOTO: Press Release
Da bo serija Črni gad oživela še v peti sezoni, ni nemogoče. FOTO: Press Release

»Nikakršne želje po vpetosti v družabna omrežja nimam. Kar se odvija tam, je namreč le postranska stvar,« meni igralec, ki je pred dvema letoma napovedal upokojitev svojega slavnega lika. »Še pred nekaj leti sem ga znal prepričljivo odigrati. Toda zdaj – le kdo bi si želel gledati starega Mr. Beana? To bi bilo precej žalostno in depresivno.« A kot Mr. Bean še ni rekel zadnje besede. V nastajanju je še animirani film, kar je po Atkinsonovem prepričanju format, ki bo najbolj ustrezal tako njemu kot njegovemu liku. »Bližje in lažje mi je prepričljivo nastopati le glasovno. Igral ga nikoli nisem pretirano rad.« Pri tem pa se je dopolnil, da Bean ni izjema, ampak pravilo. »Če povem po pravici, proces ustvarjanja česar koli mi ni všeč. Z izjemo Črnega gada.«
 

Človek proti čebeli


Ustvarjanje smešnih likov je zanj naporno. Občutek ima, da je vsa odgovornost, ali bo nekaj uspelo ali ne, na njem. Zgolj v snemanju humoristične serije Črni gad, ki je ob Mr. Beanu njegova najslavnejša in najuspešnejša, je res užival. »Tu odgovornost, da bo serija smešna, ni bila le na meni, ampak na več ljudeh.« In morebiti mu tudi zato diši misel, da bi se Črni gad po 30-letnem premoru vrnil s še peto sezono.


»To vsekakor je možnost. Ni nemogoče,« je dejal, a dodal, da ne želi ugibati, kdaj – če sploh – bi se to lahko zgodilo. Dvomi pa tudi, da bi nadaljevanje serije, ki se je vila med letoma 1983 in 1990, lahko ponovilo uspeh izpred desetletij.


Obuditev Črnega gada je torej vprašljiva, a zvezdnik ne bo počival. Z Netflixom je namreč že podpisal pogodbo za novo serijo, ki jo je Atkinson ustvaril z Willom Daviesom, ki je imel svoje prste vmes tudi pri celovečercu Johnny English. V prihajajoči kratki seriji z zgolj desetminutnimi epizodami se bo Rowanov lik boril z nadležno čebelo, ki zmoti njegovo domačo idilo. Vprašanje je, kdo bo zmagal v humoristični seriji Man vs. Bee (Človek proti čebeli). Žuželka ali človek. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas