PLANINARI

Nekoč najhitrejša v smuku osvaja alpske vršace

Legendarna smučarka Maria Walliser še vedno dejavna. Hčerki Siri in Noemi sta že odšli na svoje.
Fotografija: Maria Walliser veliko sodeluje z dobrodelnimi ustanovami.
Odpri galerijo
Maria Walliser veliko sodeluje z dobrodelnimi ustanovami.

V 80. in 90. letih so vrh v ženskem alpskem smučanju krojile predvsem Švicarke. Najbolj priljubljena, ki je spadala tudi med najuspešnejše, je bila Maria Walliser. Dvakratna svetovna prvakinja v smuku in med najboljšimi v veleslalomu ter superveleslalomu je povsod žela občudovanje in pozornost tudi s svojim videzom, zaradi katerega se je je prijel vzdevek miss smučanja.
Od alpskega smučanja se je poslovila na vrhuncu.
Od alpskega smučanja se je poslovila na vrhuncu.

Bila je tudi dekle z naslovnic, pred objektive so jo vabili modni oblikovalci in hollywoodski filmski producenti, a je kljub mamljivim ponudbam ostala zvesta smučanju. Tekmovalne smuči je v kot postavila leta 1991, a tudi 28 let po koncu profesionalne kariere so gore in sneg pomemben del življenja 56-letnice.

V prostem času veliko kilometrov prehodi v nordijskem slogu, ukvarja se z alpinizmom, drsa, kolesari, igra golf, teče na smučeh, rada ima jogo, tudi v supanju se je poskusila. Pred kratkim je izpeljala izjemen gorniški podvig, povzpela se je na vse najvišje švicarske gorske vrhove, zdaj pa že načrtuje vzpone na najvišje vrhove vseh držav, ki mejijo na Švico. Opravila je tudi izpit za upravljanje čolna in jadrnice.

Vrsto let je bila ena njenih priljubljenih športnih dejavnosti gorsko kolesarjenje, zadnje čase pa se najraje zapelje z električnim kolesom. Prvič ga je preizkusila pred kakšnim letom, ko je mož Guido ob upokojitvi od sodelavcev dobil bon zanj in je nato za tovrstno kolesarjenje navdušil še ženo.

Časa za dejavnosti imata dovolj, saj sta obe hčerki že samostojni. Starejša Siri, ki je od rojstva na invalidskem vozičku, se je lani poročila, končala magisterij prava in dela kot pripravnica na okrožnem sodišču. Mlajša Noemi, ki je šla po maminih smučarskih stopinjah, pa je zaradi poškodbe morala končati tekmovanja na belih strminah in je smučarska inštruktorica, obenem pa študira medije, komunikacije in šport.
Smuča le še občasno.
Smuča le še občasno.

Maria Walliser še rada smuča, a le za razvedrilo, z družino in prijatelji, z veseljem se udeleži dobrodelnih tekem smučarskih legend. Skrbi za manjši vinograd, dohodek od vina pa nameni fundaciji za ozaveščanje o pomembnosti folne kisline in zdrave prehrane. Walliserjeva je tudi ambasadorka za otroške SOS vasi in otroške fundacije Ronald McDonald ter Fit4-prihodnost. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije