Nekdanji kralj končno priznal hčer

V test DNK ga je prisililo šele sodišče. Zakonska bitka se vleče že od leta 2013.
Fotografija: Albert II. je opravil test DNK in končno priznal očetovstvo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Albert II. je opravil test DNK in končno priznal očetovstvo. FOTO: Reuters

Nekdanji belgijski kralj Albert II. je priznal, da ima zunajzakonsko hčer, plod afere, ki jo je imel v 60. letih. Več kot desetletje je namreč zanikal očetovstvo belgijske 51-letne umetnice Delphine Boël, v test DNK ga je prisililo šele sodišče, saj je leta 2013, ko je zaradi slabega zdravja abdiciral in prestol zapustil sinu Philippu, ostal brez imunitete. Maja lani mu je bruseljsko sodišče zagrozilo, da bo plačeval 5000 evrov globe na dan, dokler ne bo opravil testa.

Marc Uyttendaele, odvetnik Boëlove, je povedal, da je priznanje nekdanjega kralja veliko olajšanje, njeno življenje je bilo »ena sama dolga nočna mora zaradi iskanja identitete«. In še: »Imela je biološkega očeta, ki jo je okrutno zavrnil, ko se je pojavila zahteva po priznanju očetovstva.« Zakonsko bitko je nadaljevala, da njenim otrokom ne bi bilo treba prenašati tega bremena, je dodal. Albertovi odvetniki so sporočili, da je 85-letni bivši kralj »izvedel za rezultate testa DNK, znanstveni zaključki kažejo, da je on biološki oče Delphine Boël«. Na podlagi tega se je odločil končati zakonsko bitko, ki se vleče že od leta 2013, so dodali in še, da »zdaj Boëlovo sprejema kot svojega četrtega otroka«.
Delphine Boël je plod afere med baronico Sybille in takrat še belgijskim princem. FOTO: Guliver/Getty Images
Delphine Boël je plod afere med baronico Sybille in takrat še belgijskim princem. FOTO: Guliver/Getty Images

Govorice o kraljevem nezakonskem otroku so se prvič pojavile 1999. v neavtorizirani biografiji o njegovi ženi. To je sprožilo škandal in medijske trače. Da je kralj njen oče, je Boëlova prvič povedala v intervjuju leta 2005. Njena mati, baronica Sybille de Selys Longchamps, je trdila, da sta imela afero med letoma 1966 in 1984, ko je bil še princ, po smrti njegovega starejšega brata leta 1993 pa je postal kralj. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas